Anchetă pe 15.000 de teze

Anchetă pe 15.000 de teze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Săptămâna trecută, ISJ Galaţi a primit o solicitare din partea DNA de a-i pune la dispoziţie toate lucrările de la bacalaureatul de anul trecut * Inspectorul general susţine că nu cunoaşte motivul acestei cereri * În 2010 au existat sesizări clare că s-a fraudat bacalaureatul * Una dintre ele a fost făcută de un profesor universitar de la Iaşi, care susţinea că s-au făcut semne pe tezele de matematică de la centrul de evaluare de la Seminarul Teologic * O profesoară de matematică a fost sancţionată * La acelaşi centru a izbucnit un alt scandal, care s-a soldat cu reţinerea şi  anchetarea  a două profesoare de către DNA *

Deşi anul acesta, posibilităţile de „fentare” a bacalaureatului au fost minime la Galaţi, din cauză că în toate centrele au fost instalate camere de luat vederi, se vorbeşte încă intens despre fraudele  de anul trecut.

Serviciul Teritorial Anticorupţie (STA) din Galaţi a recunoscut că este pe cale să finalizeze un dosar în care sunt inculpate 17 persoane, dintre care 5 sau 6 cadre didactice, care ar fi dat şi ar fi luat mită la bacalaureatul din 2010. Tezele de la centrul unde a fost descoperită frauda sunt luate de multă vreme de procurorii de la STA Galaţi pentru anchetă.

Recent însă, la Inspectoratul Judeţean Şcolar a sosit o nouă solicitare: „Ni s-a cerut să punem la dispoziţie absolut toate tezele de la bacalaureatul de anul trecut. Nu ştim motivele pentru care procurorii de la anticorupţie fac asemenea solicitări, noi avem obligaţia să le punem la dispoziţie materialul şi asta vom face”, a declarat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Acesta susţine că nu este prima dată când ISJ primeşte o asemenea solicitare. Tot la STA Galaţi se află şi tezele de la bacalaureatul şi examenul de titularizare din 2009.

Arhiva învăţământului se mută la DNA?

Tezele din 2009 sunt la dispoziţia procurorilor DNA de aproape un an şi nu s-au întors la centrele de evaluare, unde le-ar fi locul. Cele din 2010 urmează să fie depozitate şi ele tot la STA Galaţi, nu se ştie pe ce perioadă de timp. În total, procurorii vor avea în grijă peste 30.000   de lucrări, în jur de 20.000 din 2009 şi 15.000 din 2010.

Cu suspiciunile care încă planează în desfăşurarea bacalaureatului – este vorba despre sistemul de corectare - nu este exclus ca tot acolo să ajungă şi lucrările de anul acesta. E posibil ca DNA-ul să fi primit ca sarcină de serviciu păstrarea arhivelor învăţământului gălăţean?

Probele se adună greu

Adevărul este că sistemul fraudării bacalaureatului a fost pus bine la punct în câţiva ani de când se încearcă şi se găsesc tot felul de soluţii. Şi nu toţi oamenii din sistem îşi doresc demascarea acestor trucuri, deşi e clar că nu mai putem continua la nesfârşit să ne furăm singuri căciula.

Numai anul trecut au izbucnit concomitent două scandaluri legate de posibilele  fraude la bacalaureat la acelaşi centru de evaluare de la Seminarul Teologic. Întâi a fost depusă sesizarea preşedintelui de comisie de atunci, un profesor de la Universitatea din Iaşi, care  a reclamat şi la ISJ şi la MECTS faptul că a descoperit semne şi corecturi pe tezele de la matematică.

Iată ce declara lectorul univ. Ciprian Ion, anul trecut: „E foarte greu să păzeşti nişte oameni care fac lucrurile acestea de mult timp. Sistemul este bine pus la punct. Neregulile sesizate de mine la acest centru de evaluare sunt legate de tezele la matematică. Sunt însemnări pe teze. Există martori care au constatat acest lucru. Există oameni din comisie care m-au ajutat să văd aceste lucruri. Cineva s-a hotărât să nu mai tacă. Să ştiţi că sunt mulţi oameni cinstiţi în România”.

Adevăraţii vinovaţi, nepedepsiţi

Cu toate că s-au găsit semne pe teze, care însă nu au influenţat rezultatele, pentru că faptele au fost descoperite în timp util, măsuri concrete nu s-au putut lua.

O singură profesoară de matematică a fost sancţionată, iar conducerea ISJ şi-a exprimat atunci regretul că „e trist că nu avem dovezi să-i pedepsim pe cei care au pus la cale întreaga poveste. Aşa, profesoara de matematică, tânără şi neexperimentată, a rămas singura victimă şi nu ştiu dacă e corect să se spargă toate oalele în capul ei”, ne-a declarat atunci inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Două profesoare au recunoscut că au cerut bani de la elevi

Concomitent cu scandalul legat de tezele de la matematică, procurorii STA Galaţi au descoperit alte cazuri de fraudă, la acelaşi centru de evaluare de la Seminarul Teologic.

Două profesoare cu rezultate foarte bune în carieră, Mariana Lazanu, de la CNVA, şi Elena Onu, directoarea Liceului Particular „D. Cantemir”, au fost reţinute 24 de ore sub acuzaţie de trafic de influenţă, luare şi dare de mită. Deşi au fost eliberate, cercetările au continuat timp de un an, cadrele didactice respective recunoscând amândouă că au cerut bani pentru că au încercat să-i ajute pe absolvenţii de la liceul particular să promoveze examenul.

Aşa cum şi inspectorul general declară acum, „tranzacţiile” s-au făcut prin e-mail, la dosar existând probe în acest sens, care conţin inclusiv cuantumul sumelor cerute, care variau între 2.000 şi 5.000 de euro.

La vremea respectivă, conducerea ISJ ne-a declarat că cel de-al doilea scandal nu ar fi avut aceeaşi filieră cu cel legat de tezele la matematică, sumele solicitate de cele două profesoare fiind pentru notele de la limba şi literatura română.

Timp de un an de zile, STA  Galaţi a preferat să adune probe la dosar, fără să dea publicităţii vreun rezultat, deşi  când cele două cadre didactice au fost reţinute pentru 24 de ore, informaţia a fost postată pe site-ul oficial al DNA.

Aşa că nu se ştie deocamdată dacă cele două cazuri de fraudă înregistrate la acelaşi centru de evaluare au o pistă comună. Se ştie însă că, în curând, STA Galaţi va trimite 17 persoane în judecată. 

Dar noile solicitări ale STA Galaţi pentru a ancheta absolut toate tezele de la bacalaureatul de anul trecut ne îndreptăţesc să credem că povestea fraudelor este mult mai complicată.

E clar că instalarea camerelor de luat vederi în sălile de examen nu a pornit întâmplător de la Galaţi. Ideea inspectorului general, aflată, se pare, la baza deciziei naţionale din acest an a pornit de la o realitate tolerată în întregul sistem.

Dar, procentele scăzute de promovabilitate din anii anteriori, comparativ cu cele astronomice din alte judeţe, ne îndreptăţesc să credem că neregulile nu se petrec doar la noi. DNA-ul din alte judeţe ce face?

Citit 2610 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.