Joaca de-a negocierea în Educaţie

Joaca de-a negocierea în Educaţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce, marţi, cele patru federaţii sindicale din învăţământ au plecat supărate de la negocierea contractului colectiv de muncă unic la nivel de ramură, miercuri s-au reîntors la masa tratativelor cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI). Însă nici de data aceasta discuţiile nu s-au purtat la modul constructiv, ne relatează liderul gălăţean al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) – Constantin Ciosu (foto), care a fost prezent la aceste discuţii.  

„Pentru că nu s-au respectat prevederile legale, am suspendat negocierile şi am cerut să ne întâlnim cu doamna ministru Andronescu. Marţi noapte am avut o întrevedere cu doamna ministru şi am crezut că am lămurit toate problemele. Dar n-a fost aşa.

Miercuri, când am reluat negocierile, am constatat că vorbim limbi diferite, inclusiv între noi, federaţiile. Aşa că în trei ore am reuşit să negociem doar opt puncte. Ca urmare, a fost convocată o întâlnire între federaţii, ca să ne punem de acord”, ne-a declarat Constantin Ciosu.

Acesta susţine că ministrul le-a prezentat cu această ocazie şi proiectul de buget care prevede că  Educaţiei îi va reveni 6 la sută din PIB (la valoarea de 4 lei pentru un euro). „Dacă el va fi votat în această variantă, ar trebui să se regăsească  bani şi pentru investiţii şi pentru mărirea salariilor şi pentru reformă.

Dacă nu, vom face şi noi reformă pe etape, aşa cum au propus să ni se mărească salariile. Degeaba se investesc bani în localuri de şcoli ultramoderne şi ultradotate, dacă profesorii  vor fi prost plătiţi, prost îmbrăcaţi şi prost motivaţi” a mai precizat secretarul general al FEN.

„Nu avem un contract colectiv semnat, putem face grevă”

Preşedintele executiv al SIP, Valeriu Diculescu, susţine că, nefiind un contract colectiv semnat, angajaţii din învăţământ pot face grevă. Iar motive ar fi: „Nu ne dorim să se ajungă la aşa ceva, dar legea prevede că atunci când nu avem un contract colectiv semnat putem face grevă.

Din câte ştiu, în fondurile pentru salarizare din proiectul de buget, nu se regăsesc sumele pentru majorări. Vineri vom avea consiliu naţional şi vom vedea ce se va decide”, mai spune Valeriu Diculescu.

Citit 1172 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.