Prietenii necuvântători pot deveni duşmani - Vezi riscurile la care te expui atunci când ai un animal de companie!

Prietenii necuvântători pot deveni duşmani - Vezi riscurile la care te expui atunci când ai un animal de companie!
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Animalele de companie pe care le îndrăgim atât de mult înseamnă mai mult decât un ghem de blană jucăuș, iar grija pentru acestea nu se limitează doar la hrană și adăpost. Există o largă listă de boli pe care animalul le poate contacta și dezvolta, dacă proprietarul nu ia măsurile de precauție, atât pentru sănătatea necuvântătoarelor, cât și pentru cea a familiei.

Am încercat să oferim, cu ajutorul medicului veterinar Cornel Gingărașu, informații cu privire la bolile pe care le putem contacta de la animalele de companie. Cu toate că unele infecții ale acestora se pot transmite la om, nu înseamnă că trebuie să renunțăm la ele pentru că reprezintă o bombă biologică. Trebuie doar să luăm câteva măsuri de precauție. Nu toate infecțiile pe care le au câinele și pisica le poate contacta omul. Boala animalului care se transmite la om se numește zoonoză.

Rabia, cea mai gravă afecțiune

 „Cea mai importantă și gravă boală, care atacă toate mamiferele este rabia, sau turbarea. Ea se transmite prin mușcătură sau zgârietură (animalul se linge pe lăbuță și rămâne virusul pe gheare) pentru că virusul rabic se găsește în cantitate mare în salivă. Pentru a preveni îmbolnăvirea, animalul trebuie vaccinat. Când animalul e turbat, putem să ne dăm seama de acest lucru după două situații: stă nemișcat și salivează sau fuge fără oprire și mușcă pe cine îi iese în cale. Dacă virusul ajunge la creier, e mortal”, a explicat medicul  veterinar Cornel Gingărașu.

O altă boală pe care o putem contacta doar de la pisică este boala mușcăturii de pisică, care ne poate infecta cu bacteria Bartonella henselae. Dacă suntem mușcați sau chiar zgâriați de pisica bolnavă apar simptomele: umflarea și întărirea nodulilor limfatici, febra, dureri de cap și oboseala care trec de obicei fără tratament. Această boală provoacă rar complicații pe termen lung. Dacă infecția este gravă, medicul poate prescrie tratament cu antibiotice.

Deparazitarea, foarte importantă

„De asemenea, și paraziții pot fi transmiși la om, mai ales prin fecalele animalelor. Un astfel de parazit este tenia Echinococcos granulosus, cea care are gazdă definitivă câinele. Aceasta produce chiști hidatici la om, care se formează la plămâni sau la ficat și, de cele mai multe ori, se îndepărtează chirurgical. De aceea, animalele trebuie deparazitate intern periodic pentru a tăia răul de la rădăcină, mai ales atunci când câinele care este scos în aer liber foarte des. Și deparazitarea externă e importantă.

Nu prea putem să ne dăm seama dacă animalul este bolnav. Putem doar observa dacă au o stare de disconfort, diaree. Dacă vrem să aflăm, luăm probe de fecale sau de sânge și mergem cu ele la analize. Dacă omul este infectat cu paraziți apar simptomele: dureri de cap, febra, scăderea poftei de mâncare sau dureri abdominale”, a mai explicat Cornel Gingărașu.

Părul de pisică, inofensiv

Acesta a mai adăugat că, deși toată lumea spune că părul de pisică este periculos pentru sănătate, zvonurile sunt nefondate: „Părul de pisică este ca și părul omului. Dacă este înghițit, nu se întâmplă nimic – cum intră, așa iese. Acesta poate reprezenta o problemă pentru cei alergici la părul de animale, care manifestă simptome mai grave sau mai puțin grave: strănut, scurgerea nasului sau  a ochilor, mâncărimi”, a spus veterinarul.

Folosite drept animale de companie sunt și păsările din colivie. Nici acestea nu sunt inofensive pentru om dacă sunt infectate cu bolile criptococoza sau psitacoza. Și în acest caz, fecalele sunt purtătoare de bacterii. Simptomele pe care le poate avea omul sunt tusea, febra ridicată sau durerile de cap.

Citit 3384 ori Ultima modificare Marți, 26 Iunie 2012 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.