Vezi ce medicamente ar putea dispărea din farmacii!

Vezi ce medicamente ar putea dispărea din farmacii!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Negocierile dintre companiile farmaceutice şi Guvern nu au dus la nici un rezutat * Multe medicamente accesibile şi larg utilizate, cum sunt amoxicilina sau diazepamul riscă să dispară din farmacii *

Întâlnirea dintre reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), destinată ajungerii la un consens în ceea ce priveşte micşorarea taxei clawback nu a ajuns la niciun rezultat. Acest lucru s-a întâmplat deoarece autorităţile au refuzat orice propunere făcută de producătorii de medicamente generice.

Cumpărătorul de rând va fi însă cel mai afectat de aceste neînţelegeri, deoarece peste 100 de medicamente cu preţuri accesibile riscă să dispară de pe rafturile farmaciilor. Majoritatea companiilor vor fi nevoite să apeleze la această măsură, pentru a evita intrarea în insolvenţă. Doar în primele luni ale acestui an, facturile venite la aceste companii s-au ridicat la suma de 100 de milioane de euro.

Guvernul invocă acordurile cu FMI şi CE Singurul argument invocat de Executiv pentru menţinerea la cote ridicate ale taxei clawback este reprezentat de acordurile încheiate cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană. Din acest motiv, companiile farmaceutice vor solicita şi punctul de vedere al oficialilor de la aceste organisme internaţionale.

"Refuzăm să credem că FMI şi CE susţin o soluţie care duce în mod clar la limitarea accesului românilor la medicamente şi la distrugerea industriei farma locale", a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv alAPMGR, citat de evz.ro.

Companiile farmaceutice au cerut companiei de cercetări de piaţă Cegedim să identifice primele 100 de medicamente care riscă să dispară.

Câteva dintre medicamente vizate:

Antibiotice: Amoxicilină, Ampicilină, Doxiciclină, Ospen;

Medicamente pentru boli digestive: Metoclopramid, Ranitidin;

Antiinflamatoare: Diclac, Diclofenac, Ibuprofen; 

Antireumatice: Aceclofen;

Medicamente pentru boli de inimă: Diltiazem, Metroprolol, Furosemid .

Citit 1480 ori Ultima modificare Vineri, 29 Iunie 2012 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.