E vară şi căldura nu ne afectează doar pe noi, ci şi alimentele pe care le consumăm. Exact în sezonul estival ar trebui să fim foarte atenţi la ceea ce punem în coş, deoarece starea lor este alterată de căldură, iar de multe ori, vânzătorii nu le oferă spaţii şi condiţii pe măsură. Cel mai important este să ne folosim de simţurile din dotare: să observăm integritatea şi culoarea alimentelor, consistenţa şi mirosul.
Dacă ceva ni se pare în neregulă, mai bine nu cumpărăm. Iar dacă observăm problemele acasă, mergem cu produsul şi cu bonul şi reclamăm la Direcţia Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor sau Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului. La DSVSA e indicat să reclamăm produsele din carne, lapte, peşte sau ouă, deoarece ei dispun de laboratoare dotate cu mijloace de analiză a produselor. Putem merge şi la CJPC, dar ei nu pot aprecia decât proprietăţile organoleptice.
Reclamaţia, în maximum 10 ore de la cumpărare
„Peştele, ouăle şi carnea sunt foarte periculoase în aceste luni de vară pentru că se alterează foarte repede, chiar dacă nu au termenul de garanţie depăşit. Trebuie avută mare grijă şi să nu avem încredere într-un aliment, chiar dacă a fost luat din frigider, pentru că în unele magazine, acestea nu fac faţă temperaturii ridicate pentru că sunt suprasolicitate.
Atunci când cumpărătorul constată că produsul e stricat, vine la noi în maximum zece ore de la cumpărare cu produsul şi cu bonul. Recomand mare atenţie: peştele să aibă ochii limpezi şi să nu fie moale, ouăle să fie din frigider, carnea să nu aibă miros şi culoare dubioase, iar la lactate aspectul şi mirosul sunt importante”, explică Aurel Panfile, comisar al CJPC.
Tot acesta a spus că a primit, în ultima vreme, numeroase astfel de reclamaţii, dar unele nu s-au confirmat pentru că oamenii au venit după câteva zile de la cumpărare şi nu a păstrat produsul în condiţii optime astfel calitatea acestuia a scăzut considerabil. Atunci când comisarii au fost la magazin pentru verificări, au găsit acelaşi produs în stare bună. Vânzătorul nu poate fi tras la răspundere dacă alimentul nu este păstrat corespunzător de client.
Amenzi în valoare 8000 de lei
„Produsele alimentare trebuie cumpărate numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar, pentru a avea siguranţa sănătăţii alimentelor. Conservele din carne, peşte, legume, fructe care prezintă deformări sau bombaje ale ambalajelor în care există riscul prezenţei a unor germeni nu trebuie cumpărate. De asemenea, trebuie să evităm produsele neetichetate sau care sunt expuse la temperatura mediului ambiant (tarabe, comerţ stradal). Pieţele agroalimentare sunt supuse zilnic controlului sanitar veterinar”, a explicat dr. Lenuţa Ichim, directorul executiv al DSV.
Tot aceasta a spus că în scopul prevenirii unor eventuale toxiinfecţii animale din cauza prelucrării, depozitării şi transportului produselor alimentare în sezonul estival, au efectuat, în lunile mai şi iunie, mai multe controale la 580 de unităţi. În urma verificărilor, DSVSA a aplicat patru amenzi în valoare de 8000 de lei şi patru avertismente. În cazul în care semnalaţi nereguli, puteţi apela la DSVSA, la numărul de telefon 0236/412123 sau la CJPC, la 0236/413929.