Polistirenul expandat şi cel extrudat sunt mase plastice, deci materiale inflamabile

Polistirenul expandat şi cel extrudat sunt mase plastice, deci materiale inflamabile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

Polistirenul expandat şi extrudat - folosit în ultimul timp la termoizolarea clădirilor - a devenit temă de dezbatere pe site-ul ziarului "Viaţa liberă". „Acest material folosit la termoizolarea blocurilor, că este expandat sau extrudat, are la bază tot polistirenul care este de fapt un material plastic, deci inflamabil. Diferă doar densitatea lui şi de aici, aprinderea lui ţine de timpul mai mare ori mai mic de propagare a focului. În concluzie, dacă polistirenul este în preajma unei surse de foc şi dacă se aprinde, nici unul, nici celălalt nu scapă; ambele se transformă în scrum”, ne explică un cititor VL.

Calitatea trebuie verificată

Cei care îşi permit să investească într-o lucrare de termoizolare, pentru a nu da un pumn de bani în zadar, „trebuie să verifice caracteristicile tehnice ale polistirenului expandat sau extrudat. Şi într-un caz şi în celălalt, trebuie să verifice dacă produsul este ignifugat, adică dacă a fost trecut printr-un proces tehnologic de tratare pentru a nu lua foc, în prezenţa flăcării sau a materialelor incandescente. Practic în afara specificaţiilor tehnice ale producătorului putem verifica polistirenul încercând să aprindem o bucată din acesta cu flacără deschisă - chibrit, brichetă. Dacă polistirenul continuă să ardă şi după îndepărtarea flăcării acesta nu este ignifugat", ne explică căpitanul Marius Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Interlocutorul ne-a explicat că atunci când se produc incendii la locuinţe, iar flăcările intră în contact direct cu polistirenul, acest material ia foc, stingerea focului devenind dificilă, indiferent dacă polistirenul este expandat sau extrudat. "De aceea, îi sfătuim pe cei care îşi izolează termic casele ca în momentul realizării acestei lucrări, pe lângă procesul obişnuit de a pune plasă şi ciment, să placheze foarte, foarte bine terminaţiile lucrării cu adeziv. Dacă nu va fi bine izolată lucrarea, în cazul unui incendiu, flacăra se va propaga uşor pe sub placa de ciment, situaţie în care stingerea focului devine aproape imposibilă  şi greu de controlat”, a adăugat cpt. Marius Chiriţă.

Specialiştii ne recomandă ca termoizolarea clădirilor să fie executată de firme specializate care să respecte şi să garanteze calitatea materialelor şi a lucrărilor.

Costuri

Polistirenul extrudat costă 130 lei/baxul, de grosime 20 mm, şi acoperă o suprafaţă de 10,5 mp. Preferinţa cumpărătorilor pentru polistirenul expandat se datorează, desigur, preţului accesibil; este între 31-35 lei baxul (gros de 10 cm -100 mm) şi acoperă 15 mp.

Citit 7051 ori Ultima modificare Duminică, 22 Iulie 2012 13:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.