Colectă pentru omul fără faţă de la Pleşa

Colectă pentru omul fără faţă de la Pleşa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Municipiul Galaţi, în legătură directă cu Pleşa, pentru a-i aduce mângâiere "ţăranului fără faţă" din acest sat, Ilie Racoviţă. Invitat, la începutul acestei săptămâni, la Biserica „Sf. Împăraţi”, din apropierea străzii Poşta Veche, de către Sfinţia sa Adrian Mihai, preot paroh, să dau amănunte despre starea de sănătate, la zi, a fostului ceferist intrat în atenţia ziarului „Viaţa liberă”, am avut din nou privilegiul să constat că omenia gălăţenilor poartă în ea, distinct, amprenta voii lui Dumnezeu. Biserica „Sf. Împăraţi”, la fel ca preoţii care slujesc în Altarul său - Adrian Mihai şi Ion Ionaşcu - şi credincioşii care o compun: neobişnuită, scutită de atingerile răutăţilor lumii. Puternică. Simbol dunărean al vredniciei întru Domnul, prin credinţă curată.

800 de lei de la enoriaşi, 200 de la preot

Gălăţeni de rând, pe care banii nu-i dau afară din casă: duminica trecută, la încheierea slujbei, părintele Mihai le-a vorbit despre suferinţele prin care trece Ilie Racoviţă, rugându-i, în măsura în care buzunarul le permite, fiindcă "ţăranul fără faţă" se luptă de unul singur cu o maladie care, în fapt, i-a smuls chipul, lăsând în loc o cumplită rană vie, să-l ajute cu bani pentru mâncare, medicamente, lemne, feşe (să nu se sperie lumea de el când apare la poartă). La ieşirea din biserică, Cutia „Ilie Racoviţă”; în apropierea sa, un consilier bisericesc. Aşa s-au strâns, din colectă publică, vreo opt milioane de lei vechi. Ca să iasă o sumă rotundă - respectiv, zece milioane! -, părintele Adrian Mihai a pus diferenţa din buzunarul său. Bani daţi, de către toţi, din toată inima.

Mă simt obligat să spun că, întâmplându-se ca printre credincioşii veniţi la slujbă să se afle şi o doamnă originară din satul lui Ilie Racoviţă, aceasta a întrebat: „Dar preotul Virgil Stratica, din Pleşa, ce face?” După ce a plutit puţin prin aer, întrebarea s-a risipit, rămânând fără răspuns…

Alte ajutoare, toate binevenite

Pe 17 iulie a. c., la ora 10,00, eram în Pleşa, la fostul ceferist, să-i înmânez banii pe care mi i-a încredinţat părintele Adrian Mihai. Alături de mine, câţiva martori, să asiste la numărat - Irina Cârjan, Constanţa Druţu, Maria Enache, pensionarul Pârvu. Fiind vorba de bani munciţi de gălăţeni pe care nici eu nu-i cunosc şi nici Ilie Racoviţă, i-am atras atenţia că trebuie să fie econom, pentru că nu se ştie dacă va mai avea vreodată ocazia să aibă la dispoziţia sa o asemenea sumă. Ca să nu-i fie furaţi - satul Pleşa e plin de netrebnici! -, i-a dat unei vecine în care are încredere, Maria Pârvu, pentru păstrare sigură. Semn bun: având cu ce s-o plătească, Ilie Racoviţă a chemat o femeie să-i văruiască „imobilul”, pentru că la Pleşa, dacă n-ai bani, nimeni nu se uită la tine. A mai primit un mandat poştal din Bucureşti, iar de la Galaţi, tot ca dovadă de mare omenie, bani din partea doamnei Cristina Ioan (str. Melodiei nr. 8). În plus, gălăţeanca i-a mai expediat un plic conţinând două acatiste, „care vă vor ajuta”.

Citit 2785 ori Ultima modificare Vineri, 20 Iulie 2012 13:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.