Un oraş nou? Veniţi cu idei! (I) - Să dezvoltăm Centrul!

Un oraş nou? Veniţi cu idei! (I) - Să dezvoltăm Centrul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Am apelat săptămâna trecută la cititorii noştri, provocându-i să se gândească la o altă viitoare faţă a oraşului, din moment ce în recenta campanie electorală nu s-a promis nimic nou sau am primit promisiunea că vom avea „un oraş nou”, fără a se intra în amănunte. Să sperăm că edilii, consilierii locali vor reacţiona la propunerile gălăţenilor. Una dintre acestea, interesantă şi practică, vizează prezentarea unui raport periodic al primarului către cetăţeni. Lucru bun, dar… nu ne îndoim că un raport poate fi plin-ochi şi cu plombări, vopsit bănci şi udat flori! Aşteptăm deci în continuare idei novatoare.
Iată, de pildă: un cititor propune lărgirea spaţiului din zona Romarta - Hotel „Dunărea” - Hotel „Galaţi” într-un rondou, renunţându-se în special la o bucată largă de trotuar din zona hotelului „Galaţi”, şi aşa folosit în prezent ca parcare şi nu pietonal. Rămâne oricum un trotuar spaţios, până la aliniamentul hotelului. S-ar crea astfel o piaţă sau măcar o piaţetă, în centrul ei putând fi amplasată statuia lui Costache Negri sau un monument nou.
Pentru lămurire, publicăm alăturat două fotografii: cea a statuii lui Costache Negri astăzi, pe un soclu mai scurt şi mai puţin suplu decât cel iniţial, situat, este drept, într-o zonă plăcută de verdeaţă, dar şi ascuns în vegetaţie, faţă de maiestatea vechii amplasări interbelice, din fosta Piaţă Regală, aflată nu departe de locul actual al statuii. Din păcate, după distrugerea în război a centrului oraşului, soluţiile arhitectonice alese au dus la aspectul unui orăşel sub demnitatea marelui port şi centru siderurgic care a fost şi încă mai este Galaţiul.

Citit 3261 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iulie 2012 00:03

24 comentarii

 • postat de HAI CEAUSESCU SCOALA-TE DIN MORTI SI NE REPARA GROPILE
  Miercuri, 25 Iulie 2012 22:48
  MA UIT ,CETESC SI IMI VINE SA RAD FARTATILOR
  sa-mi fie cu iertare dar trebuie sa fi trecut pe la spitalul de psihiatrie de pe traian negresit, sa iti faci iluzii ca se vor face PODURI PESTE DUNARE ,AEROPOARTE,AUTOSTRAZI PE AICI PRIN FUNDATURA ASTA DE GALATI.
  galatiul nu va mai fi niciodata din ce a fost odata.
  SE VA SCUFUNDA INCET SI SIGUR ,VA MURI INCET ,INCET SI MANGLA SI DEVALIZAREA VOR FI PRINCIPALELE CAUZE.
  CEI MAI TINERI : TAIATI-O DRAGILOR CAT MAI REPEDE,NU MAI STATI PE SCARILE BLOCURILOR CU SEMINTE SI BERE TOATA ZIUA ,TOATA NOAPTEA/
  UN ORAS INFECT ,INFECT,INFECT, [ PRIN 17 SUNT GROPI DE TE CULCI CU TOATA FAMILEA PRIN ELE]
  0
  0
  Raportează
 • postat de Marius
  Miercuri, 25 Iulie 2012 22:45
  In zona port, pe strada Dogariei unde intorcea fostul tramvai nr. 8, zona a fost blocata de garaje ridicate peste noapte. Zona a devenit infecta mai ales ca exista doua zone de aruncat gunoiul marca ecosal situate la mai putin de 50 m unul fata de celalalt. DEMOLATI GARAJELE si faceti un parc de joaca pentru copii ca toata zona portului nu are asa ceva !
  Multumim
  0
  0
  Raportează
 • postat de Me
  Miercuri, 25 Iulie 2012 17:46
  Este buna provocarea. Galatiul este si al nostru nu numai al lor.

  Eu zic sa se inceapa cu temelia. dati afara din primarie toti cei care au detinut functii. Toti fara exceptie. Aduceti o echipa de profesionisti si 100% aveti rezultate.

  Cu cimitirul elefantilor facut de nicolaie nu faceti treaba. politrucii lipesc afise, nu pot stabili dezvoltarea orasului.

  Um mar putred strica tot cosul. Afara cu toti. Vrem echipa noua de profesionisti pentru un oras nou.
  0
  0
  Raportează
 • postat de sfarsit
  Miercuri, 25 Iulie 2012 17:10
  THE END -asa incepe de fiecare data o schimbare in Primaria Galati, ca intr-un film de la Cinemateca.
  Nu au dupa ce bea apa dar sa mai faca cate le-ati spus Mai!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CREDITORUL
  Miercuri, 25 Iulie 2012 16:51
  Toti cei care ati avut idei care mai de care trebuie sa stiti ca : Primaria Galati este plina de credite bancare rambursabile si nerambursabile , la care se adauga Gaurile facute de fostii conducatori gen Florin Popa fost City Manager, actual Viceprimar+ Gaurile care se vor face de acum incolo
  Galatiul este Gaurit si la Propriu si la Figurat. Din ce stiu eu vreo 15 ani nu prea pot sa-si faca nici lustru la pantofi.

  Va multumim pentru idei, bani nu avem , maybe va taiem si curentul de pe strazi!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Johnescu
  Miercuri, 25 Iulie 2012 16:40
  -pod peste Dunare, la Galati, nu Braila, apoi un drum cel putin European spre Tulcea, o ruta spre Constanta-bineinteles cu colaborarea guvernului si prefecturii Tulcene. Limita de tonaj pe pod, astfel traieste si Navromul cu transport bac. Se creaza o legatura intre nordul Moldovei si litoral, plus noi optiuni pt localnici, plus noi locuri de munca. Investitii mixte Galati Tulcea(sau preluarea de catre Galati) pe malul tulcean-parcuri acvatice, poate un mall, magazine pescaresti traditionale, pt localnici, consolidarea si evidentierea asezamintelor istorice de pe celalt mal. Navromul se poate orienta spre curse de agrement, dar asta depinde de politica lor…
  Pt majoritatea investitiilor se pot obtine proiecte europene
  -in centrul orasului dezvoltata o zona pietonala-pe Cuza, sau stradutele intre Domneasca si Cuza, cu terase, magazine de suveniruri sau prostii
  -evacuarea leprelor din casele mai vechi de 80 de ani din Centru, reconsolidarea lor si scoaterea spre vanzare. Sau vanzarea lo rasa, la preturi de nimic, noul proprietar obligat sa o reface sis a pastreze stilul dpdv al arhitecturii. Toate blocurile izolate si vopsite in culori normale. Blocurile mai vechi de 40 de ani daramate, inlocuite de parcuri sau parcari.
  Noile cladiri construite garantate 30 de ani de catre constructor. Lege care sa interzica constructia de cladiri mai mari de 4 etaje, sau de cladiri mai mari de 2 etaje in cartier de case. Fiecare bloc nou construit trebuie sa aiba parcari pt fiecare apartament, plus vizitatori, plus o anumita suprafata de spatiu verde per capita.
  -desfiintarea maxi-taxi, tramvaie si autobuze noi, multe cu linii dedicate spre obiectivele industriale.
  -marcajele stradale bine definite si evidentiate
  -responzabilizarea contractatilor-garantii mari pt intarzierea proiectelor sau problemele de dupa finalizarea lor.
  -daramarea a 90% din garaje, inlocuite cu parcari sau parcuri
  -un aeroport international care sa acopere zona(Galati, Tulcea, Braila, Vrancea, Vaslui)
  Si ar mai fi inca vre-o cateva zeci, da astea asa, din scurt

  Pt dezvoltare economica:
  -orice afacere noua sprijinita de primarie-primii 3 ani 0 taxe pe profit, doar taxele pe salariat, pt salariatii cu mai putin de 2 ani experienta nu se platesc taxe de nici-un fel. Ce castiga statul? Bani in circuit, someri mai putini
  -investitii 100% ale primariei in: centura cu 2 benzi pe sens, cel putin, parcuri tematice, zona de agreement sis hoping in Port, pt a fi bagati in seama de cursele pe Dunare, un vas de croaziera, mic-mare, cum o fi, si curse regulate spre Tulcea, Constanta, apoi poate Turcia sau mai stiu eu unde. Investitii din care primaria pierde, cel putin la inceput, insa se creeaza locuri de munca si incet incet vor veni si banii. E nevoie doar de initiative, rabdare, si bune intentii.
  Din nou, ar mai fi multe de spus…dar ar fi pierdere de timp…
  Ce sa mai spunem de anchetarea smecherilor, posibila confiscare a averilor celor ce-au talharit orasul de 22 de ani?

  Galatiul are un potential incredibil, e nevoie ca cineva sa vrea…atat
  Un oras precum al nostru, cu niste oameni bine intentionati, n-ar trebui sa aiba someri in urmatorii 20 de ani. De ce? Pt ca e nevoie de multe investitii ale primariei, statului. Nu neaparat bani locali, ci fonduri europene. Investitiile inseamna locuri de munca. Locurile de munca inseamna venit la buget, mai putine cheltuieli cu ajutoarele de stat.
  Dar cui ii pasa de progresul Galatiului?
  0
  0
  Raportează
 • postat de GARAJUL
  Miercuri, 25 Iulie 2012 16:15
  Tot vrem sa facem spatii verzi si sa daramam garaje, hai sa impartim ideea in doua:
  - sa creeam undeva in zone perifierice Depozite uscate unde fiecare cetatean poate sa-si tina in siguranta lucruri personale, Depozite pazite, cu taxa cu tot tacamul.
  - sa facem parcari moderne etajate care sa platesti un abonament anual la Primarie.
  - sa completam spatiile ramase goale cu spatii verzi amenajate, nu sa ne aflam asa in treaba ca ne doare la basca de aceste lucruri.
  - sa tundem copacii, odata la 2 ani si tot e bine,
  - Sa verificati ce face ADP-ul de nu ingrijeste copacii din Galati.
  - cineva a spus sa plantam copaci, de acord cu ideea dar sa nu punem iarasi plopi sau salcami, corcodusi sau alte natii.
  - faleza sa fie ingrijita.
  - sa se dea amenzi pe canii care au stapan si fac caca pe trotuar, pe faleza, pentru gunoaiele ce se arunca pe jos.
  SA INCERCAM SA FIM CIVILIZATI CU BANII PUTINI CARE SE ADUNA LA PRIMARIE
  0
  0
  Raportează
 • postat de Simplu,fără garaje,alei petonale civilizate,copaci în cartiere,fără mașini și reclame pe trotuare
  Miercuri, 25 Iulie 2012 15:29
  Eu nu mai vreau garaje pe spațiile verzi fără ieșire la stradă,mașinile fiind nevoite să distrugă aleile pietonale dintre blocuri și iarba creând niște ulițe comunale.Bălegar mai trebuie.Mai vreau copaci plantați între blocuri mai ales în Țiglina 1,2,3.Parcurile trebuie să aibă copertine de refugiu de ploaie sau Soare cum ar fi parcul de la Distrigaz care nu are nici măcar copaci,parcă ar fi teren viran. Parcu Botanic să nu mai aibă taxă de intrare,taxa fiind necesară într-adevăr la Complexul Muzeistic așa cum era înainte,pe timpul lui Ceaușescu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Zap
  Miercuri, 25 Iulie 2012 14:28
  Orasul are mai mari probleme decat construirea altor parcuri. AVEM parcuri - nu sunt amenajate - aste e altceva.
  Transport:
  -traficul in Galati este un dezastru, transformarea Brailei, Domneasca, Bsarabiei, Cosbus, Traian in artere de mare viteza - cu gard si treceri suspendate/ subterane si viteza de regim de 100km/h
  - modernizarea sistemului de tramvaie care are un potential enorm;
  -asfaltarea strazilor cu trafic intens si negocierea unor contracte cu GARANTIE a lucrarilor ( ca sa nu ramanem cu gauri dp 6 luni de munca pe costuri de milioane )
  - crearea de parcari supra-etajate in zonele de trafic intens si compensarea proprietarilor de garaje cu locuri de parcare asigurate in acestea;
  - constructia unui sistem tramvai-metrou integrat capabil sa faca transferuri intre troleibuze-tramvai-metrou cu acelasi bilet atat timp cat te afli in sistemul de transport urban, crearea unor linii electrice ( tip monorail ) pentru navetistii combinatului, santierului naval galati.
  - construirea podului peste Dunare care sa fie apoi concesionat constructorului pana ce acesta isi va obtine profitul din taxa pe trecere.

  Agrement:
  - modernizarea si remodernizarea falezei superioare/inferioare.
  - infiintarea unui program de improspatare a domeniului silvic si taierea copacilor putrezi care stau sa cada si sa omoare pe cineva la prima furtuna
  - re-amenajarea parcului Eminescu, Spicu, Elice si aducerea lor la standarde europene;
  - atragera investitorilor in domeniul entertainmentului : cinema, teatru, etc
  - interzicerea "investitiilor" straine care polueaza : centrala termoelectrica pe carbuni, zona de depozitat deseuri, sau cine stie ce alte dejectii vor ei sa mai "investeasca" aici.

  Mai nimic nu se va face....
  Totul se POATE face...daca s-ar vrea.
  Macar sa visez :(
  0
  0
  Raportează
 • postat de jiji
  Miercuri, 25 Iulie 2012 13:16
  Poate ca inainte de a faca alte parcuri ar trebui mai intai sa fie intretinute cele existente.
  Parcul de la elice era o splendoare cand a fost terminat. Duceti-va acum sa vedeti ce frumos se usuca gazonul artificial si rondurile de gard viu. Parcul ala inafara de apa de ploaie n-a vazut niciodata altceva si arata ca atare.
  Cea mai buna investitie in Galati ar fi un esafod. Mare si incapator sa ajunga la toti.
  Apropo, cine a fost peisagistul care a nenorocit copacul din fata marketului Penny din Mazepa? Si macar daca l-a facut sa arate ca o teapa de ce nu i-a pus si primar in varf?
  0
  0
  Raportează
 • postat de renegate
  Miercuri, 25 Iulie 2012 12:19
  si ce sa faca cu acele cladiri?
  0
  0
  Raportează
 • postat de renegate
  Miercuri, 25 Iulie 2012 12:16
  iar vrei sa bage astia tevi prin tot galatiul?sa strice toate strazile....sa fie plin de pamant galben...sa arate ca dupa bombardament?de-abia au terminat si-asa nu s-au reparat strazile cum trebuie...si-asa au schimbat tevi prin tot orasul...acum vrei sa sparga asfaltul iar?drumuri blocate....nu vreau sa ma gandesc....daca era sa schimbe reteaua de canalizare ar fi trebuit schimbata odata cu tevile de apa....nu intr-un an una si in altul iar balamuc....dar cred ca nici pe tine nu te duce capul de poti sa spui asa ceva in schimb postezi pe net toate prostiile....pam pam!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Vali
  Miercuri, 25 Iulie 2012 11:51
  Exista in Galati un spatiu imens cu potential pe masura care zace in paragina si balarii: intre Casa de apa nr. 1, Turn TV, Kaufland-ul din M20, Sellgros si Real, si tot malul Dunarii de la Bac si pana la gura Siretului!
  E un spatiu cu potential foarte foarte mare pe care normal ar fi sa se prelungeasca Parcul Faleza, sa se construiasca un parc acvatic serios, sa se constuiasca un intreg cartier de constructii de interes administrativ incepand cu sediul Primariei, sediu nou pentru CNAIC (pe care se plateste actual o chirie de 25.000 lei/luna!!!!!), si multe altele.
  Problema e ca nimeni nu aude, nimeni nu vede, nimeni nu vrea sa faca ceva!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un_cetatean
  Miercuri, 25 Iulie 2012 11:04
  faleza trebuie refacuta in primul rand prin crearea de zone dedicate picturii,sculpturii,muzicii,etc. cinema in aer liber unde sa se transmita evenimente importante,filme ,documentare etc.,plantarea de arbusti ornamentali si flori,mai multe locuri de joaca ,apoi ne-ar trebui o zona pietonala asa cum exista in toate orasele ,elice -miorita pare cea mai corecta varianta,..toate acestea sunt f usor de facut si cu costuri minime
  0
  0
  Raportează
 • postat de IDEA
  Miercuri, 25 Iulie 2012 10:13
  Restaurantele sunt Jeguri in Galati: PESCARUS, PANORAMIC, DUNAREA, INSULA, TOATE RESTAURANTELE VEGA, MARCO POLO, ETC . Avem nevoie de scoala de Bucatari si Ospatari de inalta clasa pentru a avea un centru Modern. Cetateanul se plimba pe Faleza, manaca ceva la Pescarus si vine in centrul orasului de il ridica Smurdul.
  WC-uri pulice in Galati sunt Lipsa in totalitate, intri la Viata Libera, te ascunzi dupa un birou faci Pipi sau altceva si mergi in centru Modern al Orasului Usurat de cele lumesti.
  Mai oameni buni ganditiva ca Nu avem unde sa ne facem nevoile Lumesti , dar sa Modernizati dupa Chipul si asemnarea voasta centrul orasului. Faceti Lucruri pragmatice.
  0
  0
  Raportează
 • postat de NEGRU
  Miercuri, 25 Iulie 2012 09:34
  Nu avem la ora actuala in orasul Galati in conducerea institutiilor statului respectiv Primarie, Consilii Locale, Consiliul Judetean, Prefectura, oameni care sa aiba inteligenta necesara ca sa faca ceva pentru orasul Galati. Ei sunt doar oameni care stau pe scaune, Nu se spala , nu au respect pentru cei din jur , afiseaza niste zambete Idioate de parca cineva i-ar crede ca ceea ce spun este si real, Mint de le ingheata mancarea in farfurie, se dau dusi cu capul pe Afara si cand vin aici Plang in prostia lor de Nerealizarile Neuronilor Lor , Fura, nu Vad gunoiul cand ies si intra in instiutiilor Lor, Acestia sunt Alesii Galatiului care in Plus cer Idei pentru Cocioaba Lor.
  Pana si ghereta de la intare in Primarie , BAI E UN JEG pe peretii de acolo ca Marius STAN isi MURDARESTE zilnic costumul dupa ce face prezenta. Si sta asa, ca asa ii place. Oare nu i-ar fi mai usor sa dea un VAR?
  0
  0
  Raportează
 • postat de LINA
  Miercuri, 25 Iulie 2012 09:11
  Modernizați parcurile de joaca( covor din iarba artificiala ) nu balast să-și arunce copii in cap . In aceste parcuri sa fie interzis intrarea persoanelor care au animale ( sa aivă parcuri speciale) . Stăpâni sa nu iasă în oraș fără punguța și măturica . Parcurile existente sunt în paragina , pline de scaieți , de rahat de animale. AMPLASAREA ACESTORA ÎN SOARE FĂRĂ PIC DE UMBRA..
  0
  0
  Raportează
 • postat de popa
  Miercuri, 25 Iulie 2012 09:02
  faceti ceva cu casele retrocedate de pe str. Domneasca,ocupate samavolnic dechiriasi tuciurii saucele aflate in proprietatea Primariei.Faceti macar fatadele, aspectul principalului bulevard este groaznic,majoritatea cladirilor sunt niste ruine,mai mare rusinea. Cum priviti domnilor edili aspectul mizer alGalatiului.Mie mi-este rusine de orasul in care m-am nascut si-n caremai traiesc inca.Nu aveti aceste sentimente? Puneti toata armata de salariati la treaba serioasanu pospaiala de 2lei.Apropo ,ce se mai intampla cu str.Balcescu? Domnule Stan porniti la drum !
  0
  0
  Raportează
 • postat de luci
  Miercuri, 25 Iulie 2012 08:35
  garajele desfiintate si plantati copaci, zona Cosbuc arata oribil cu acele depozite de materiale de constructii, ar trebui mutate in afara orasului
  0
  0
  Raportează
 • postat de ORASUL HITCHCOCK
  Miercuri, 25 Iulie 2012 08:35
  Vorbim de modernizarea centrului Galatiului, dar la ce ne foloseste cand:
  - Combinatul Arcelormittal , taie combinatul si il va inchide curand;
  - blocurile arata foarte urat; sunt cenusii , apocaliptice
  - faleza are in permanenta gropi , care sunt de ani buni prezente ca si TVA de 24%
  - toata industria galateana este in faliment;
  - avem o noua industrie supermarketuri si atat.
  - spitalele sunt infecte, educatia sub orice critica.
  - orasul este muncitoresc , nu exista respectul omului de catre om si de aceea se Fura Lejer
  - gunoiul nu se ridica , copacii nu se curata , nu se ingrijesc, totul pare din HITCHCOCK.
  - strazile se asfalteaza de mantuiala de marile firme VEGA SI TANCRAD, amandoua sunt la baie cu profesiunea de a asfalta o strada.Problema lor este sa imparta banii contribuabililor, accesul e gratis.
  Si pe fondul acesta vrem un centru modern e ca si cum ti-ai face vila ultramoderna in groapa cu gunoi a orasului.
  E sublim. Idei sunt, dar cred cu tarie ca obiectivul Numarul 1 AL orasului Galati este sa se infrateasca cu Hollywood si sa realizeze cele mai bune filme de Groaza si SF. Reusita ar fi de proportii, numai daca se filmeaza in zona ELICE ar iesi un film mai tare decat ALIEN.
  Numarul 2 ar fi pentru populatia si asa amarata , Faleza , acolo oamenii se refuleaza de toate necazurile provocate de politic, servicii sub presiune, etc.
  Interesat este ca populatia orasului acum este 231.000 locuitori din care 123.000 pensionari. Orasul va deveni in curand si mai mic, foarte mic pe langa marile orase ale Romaniei. Nu sunt investii preconizate a se realiza la Galati in comparatie cu Brasov, Cluj, Timisoara. Galatenii au o singura sansa , sa plece in alte orase
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Miercuri, 25 Iulie 2012 08:12
  Inchiderea Falezei superioare din zona Elicei pana la Pastila si transformarea acesteia intr-un parc civilizat aidoma celui din Tulcea. Centrul orasului arata mult mai ingrijit in perioada "sinistrului" decat in prezent. Spun asta doar daca ma gandesc la spatiile verzi si la aranjamentele florale din aceasta zona a orasului. Pe cand un peisagist al orasului asa cum exista in vremurile de trista amintire ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de renegatul
  Miercuri, 25 Iulie 2012 07:09
  EU unul cred Ca modernizarea orasului, nu numai a centruluI, ar trebui inceputa cu o retea noua de canalizare...sa se introduca tuburi din beton macar de doi metri in diametru pe sub principalele bulevarde. Apoi cred Ca ar trebui sa ne gandim cu totii cum putem face macar UN pod peste Dunare, din beton si otel...nu fac socoteli la cata lume VA veni sa-l treaca sau sa scurteze drumul spre mare, ci ma gandesc la varianta extinderii orasului...
  0
  0
  Raportează
 • postat de angel
  Miercuri, 25 Iulie 2012 01:36
  arcade din verdeata de-a lungul falezei

  perete de escalada (eventual tot pe faleza)
  0
  0
  Raportează
 • postat de centru
  Miercuri, 25 Iulie 2012 00:46
  mutati toti chiriasii din casele nationalizate (care acum sunt in proprietatea primariei).
  vorbesc despre acei chiriasi care-si bat joc de aceste cladiri.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.