Copiii cerşetori fug de asistenţii sociali

Copiii cerşetori fug de asistenţii sociali
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

 

  • Înfiinţarea unui adăpost de zi şi de noapte pentru copiii străzii ajută, dar nu rezolvă problema cerşetoriei juvenile * Oamenii trebuie să ştie că, dacă le oferă bani copiilor, nu fac altceva decât să îi ţină în stradă

 

Fenomenul copiilor puşi de părinţi să cerşească pare să nu aibă sfârşit. Strânşi de pe stradă în mod regulat de poliţişti şi de asistenţii sociali de la "Protecţia Copilului", micii cerşetori se întorc, uneori şi după numai câteva ore, la locurile consacrate. Unii pentru că îi obligă părinţii, alţii pentru că doar asta au fost învăţaţi să facă de aceiaşi aşa-zişi părinţi.

Înfiinţarea unui adăpost de zi şi de noapte pentru copiii străzii de către cei de la Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) nu a ajutat, deocamdată, decât într-o mică măsură la reducerea acestui fenomen. Practic, toţi copiii cerşetori luaţi de pe stradă de poliţişti şi de asistenţii sociali nu au petrecut mai mult de o zi în cadrul acestui centru, unde au nişte condiţii la care mulţi nici nu visează. Nevoia, în unele cazuri, şi mai ales proasta educaţie pe care au primit-o de la părinţi, care nu i-au văzut decât ca pe o sursă de venit, i-au scos în mod repetat în stradă. Acolo unde se vor întoarce mereu, atâta vreme cât vor primi bani de la oameni. "Gălăţenii trebuie să ştie că, dându-le bani copiilor cerşetori, nu îi ajută. Dimpotrivă, această milă îi ţine în stradă. Dacă nimeni nu le-ar mai da nimic, probabil că ar renunţa la cerşit", spune şefa DGASPC Galaţi, Manon Cristoloveanu.

Se întorc în stradă după câteva ore

Frustrarea celor de la "Protecţia Copilului" este cu atât mai mare cu cât, prin intermediul unui proiect finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), la Galaţi a fost construit, dotat şi dat în folosinţă un centru ultramodern care ar trebui să aibă în grijă şi acest segment al copiilor străzii. "De când am deschis acest centru, de aproximativ o lună, au ajuns la noi, într-un fel sau altul, şapte copii care cerşesc în Galaţi. Pe unii probabil că îi ştiţi, îi puteţi vedea la Modern, la Catedrală, în parcarea unor supermarketuri sau duminica pe la biserici. Dar la noi nu este închisoare, nu avem gratii, trebuie ca ei să vrea să se întoarcă. Sau să îi aducă părinţii. Îi aducem, îi spălăm, le dăm de mâncare, dar pleacă şi nu se mai întorc", spune şeful adăpostului, Silviu Velici. Mai mult, se ascund atunci când îi văd pe cei de la "Protecţia Copilului" că se îndreaptă spre ei. "Ei deja mă cunosc. Şi fug de noi, pentru că aşa au fost învăţaţi de părinţi sau pur şi simplu cred că vrem să îi luăm forţat aici, la noi. Or noi nu facem altceva decât să le oferim un sprijin. O masă caldă, un loc unde pot dormi, un loc unde pot să se joace, un loc unde pot învăţa. Părinţii sunt de vină. Ei cred că vrem să le luăm copilul, să le luăm sursa de venit. Iar copiii se comportă aşa pentru că deja s-au obişnuit cu banii", explică asistent social Geanina Ioniţă.

Un centru excelent dotat

Iar proaspăt înfiinţatul centru are toate cele necesare pentru ca aceşti copii ai străzii să aibă parte de o reeducare. Patru dormitoare, o sală de joacă, bucătărie, băi puse la punct, toate dotate la cele mai ridicate standarde. Deocamdată, aici vin zilnic copii proveniţi din familii cu probleme grave. De exemplu, luni, în centru erau şase copii, din două familii. Andreea, Constantin, Maxim şi Vasile sunt aduşi de mama lor pentru că aceasta nu are posibilităţi materiale să îi crească. Mai are trei copii acasă şi a ajuns să beneficieze de serviciile acestui centru pentru că face parte din acea categorie de familii care ar putea spori numărul copiilor de pe străzi. "Într-un fel, ce facem acum aici se numeşte prevenire, pentru că aceşti copii ar putea ajunge pe străzi, dacă nu le oferim un sprijin încă de pe acum", susţine şefa DGASPC, Manon Cristoloveanu. Aceasta este convinsă, însă, că cea mai bună metodă pentru eradicarea cerşetoriei juvenile este ca oamenii să nu le mai ofere bani. "Noi suntem aici, suntem gata să îi preluăm şi să le oferim o alternativă, însă atâta vreme cât vor primi bani ei se vor întoarce în stradă. Adăpostul pentru copiii străzii nu este un loc unde copiii vor sta permanent, ci doar un loc de popas în care vor primi o şansă nouă şi posibilitatea de a alege altceva", este de părere Manon Cristoloveanu.

Câteva date despre adăpostul pentru copiii străzii

265.000 de euro a costat construcţia şi dotarea centrului

15 copii este capacitatea adăpostului

(0236)983 este numărul la care puteţi sesiza situaţii de copii cerşetori

Citit 3216 ori Ultima modificare Marți, 24 Iulie 2012 20:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.