Servicii gratuite în UE pe baza cardului european de sănătate

Servicii gratuite în UE pe baza cardului european de sănătate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • Din cauza cererii mari, este bine să vă adresaţi CJAS Galaţi cu cel puţin o lună înainte de data plecării

Studenţii, turiştii sau cei care pur şi simplu au treabă într-una din ţările UE beneficieză de servicii medicale gratuite, pe baza cardului european de sănătate. Deşi acesta este apărut de câţiva ani, de la sezon la sezon cererea din partea românilor este în continuă creştere. Gălăţenii se încadrează şi ei în acelaşi trend. Atenţie însă la procedura de obţinere! Dacă aveţi programată plecarea într-o lună, cel mai indicat este să mergeţi chiar astăzi la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a completa cererea de eliberare a cardului albastru. Tocmai ca urmare a creşterii simţitoare a cererii, tipografia care se ocupă cu fabricarea cardurilor face faţă cu greu solicitărilor. Pentru cei care nu mai pot aştepta, CJAS poate elibera un certificat înlocuitor, cu aceeaşi valoarea legală. Problema apare însă în momentul în care chiar avem nevoie de servicii medicale în ţările UE. Pentru că acest certificat este redactat în limba română, autorităţile străine nu-l recunosc. Dacă ajungeţi în această situaţie veţi avea nevoie de traducerea certificatului într-una din limbile de circulaţie internaţională, cu parafa unui traducător autorizat. Deşi în teorie acest lucru pare posibil, găsirea unei persoane autorizate care să poată traduce din limba română se paote dovedi o adevărată peripeţie în multe ţări ale UE.

Cum obţinem cardul european

„Eu am obţinut o bursă de doi ani, pentru un master în economie, dată de Guvernul german. Doar că atunci când am fost să-mi fac acest card, mi s-a spus că tipografia nu mai are plastic şi mi s-a dat un certificat înlocuitor, redactat în limba română. Două zile mai târziu, am fost sunat de la CJAS Galaţi, fiind chemat să-mi ridic cardul european, care între timp venise”, ne-a povestit Mihai.

Fosta directoare a CJAS Galaţi, farm. Olimpia Buzia, ne-a explicat că s-a ajuns în această situaţie tocmai din cauza cererii mari de carduri. „Nu înţeleg totuşi de ce autorităţile străine cer traducerea certificatul pe care noi îl eliberăm, din moment ce respectă toate cerinţele în materie. Mai mult, dacă străinii vin cu astfel de certificare pe teritoriul României, noi le oferim servicii medicale, fără a cerere o traducere autorizată în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională”, ne-a explicat farm. Olimpia Buzia.

Pentru eliberarea cardului aveţi nevoie de următoarele documente: cerere, adeverinţă de asigurat/salariat (e una specială, care se găseşte şi pe site-ul caselor) şi act de identitate. În cazul copiilor, se solicită copie după certificatul de naştere şi actul de identitate al părintelui care face cererea.

Citit 2706 ori Ultima modificare Miercuri, 01 August 2012 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.