Problemele locuitorilor din Ţiglina 1: Oraşul, precum casa unui bătrân
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Problemele locuitorilor din Ţiglina 1: Oraşul, precum casa unui bătrân
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de o săptămână "Viaţa liberă" şi-a anunţat cititorii că va face o vizită în cartierul Ţiglina 1, pe strada Saturn, în zona Pieţei. Gălăţenii din zonă au răspuns prezent la întâlnirea cu redactorii şi au venit să îşi spună păsul. Oful principal al celor din acest cartier este fostul Centru de Transfuzii, azi o ruină plină de microbi. „Ne este frică să trecem noaptea pe acolo. Sunt hoţi care fură cărămizile şi distrug clădirea. Să nu mai vorbim că sunt foarte mulţi cei care îşi fac nevoile acolo. E un adevărat focar de infecţie”, ne-a povestit domnul Ioan Roman.

Trebuie să recunoaştem că anunţul privind vizita în zonă a avut un efect pozitiv asupra clădirii care cândva adăpostea Centrul de transfuzii. „Nu se putea trece pe lângă el. Trotuarele erau pline de bălării şi de gunoaie. Ieri (n.r. miercuri) au venit câteva persoane şi au făcut curăţenie  în exterior. Pe unul dintre trotuare, nici măcar nu puteai trece. Acum parcă s-a făcut lumină acolo. Poate se va face ceva şi cu acea clădire”, ne-a spus o doamnă din cartier, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Pe vremea sectoristului

O altă problemă de care se plâng gălăţenii din zonă este cea a curăţeniei. Vor mai multe coşuri de gunoi, vor ca străzile să fie măturate, ca proprietarii de spaţii comerciale să păstreze curăţenia în faţa firmelor şi grădinile ce împrejmuiesc blocurile să fie curăţate. „Pe vremuri, venea sectoristul şi primeai amendă, dacă nu aveai curăţenie la bloc. Acum nimeni nu se mai interesează. Tot pe timpuri se văruiau copacii până la jumătate. Se văruiau bordurile. Acum? Nu mai interesează pe nimeni aceste aspecte. Ştiţi cum este casa unui bătrân neputincios? Mobila miroase a vechi, atmosfera este încărcată şi totul capătă iz de aer închis. Exact aşa este şi în Galaţi. Oraşul acesta arată ca o casă în care locuieşte un bătrân. Galaţiul are nevoie de un stăpân care să fie cu ochii în patru şi să dirijeze tot. Sperăm ca noul primar să facă ceva şi să schimbe faţa oraşului”, ni s-a plâns doamna Lucica.

Speranţa moare ultima

Şi, de ce să nu recunoaştem, cartierul Ţiglina 1 are nevoie de o schimbare. Iar oamenii din zonă speră ca această schimbare să ajungă şi în cartierul lor. „Am văzut că pe Domnească au văruit copacii. Este un semn bun. Se pare că cineva îşi mai aduce aminte de vremurile de demult. Poate vor continua şi vor face acelaşi lucru peste tot în oraş”, a conchis doamna Lucica.

Trotuare cu dale lipsă, borduri sparte, locuri de parcare puţine, baruri multe sunt doar câteva dintre problemele amintite de cititorii noştri. „Ar trebui să mai închidă din barurile astea. Sunt prea multe în zonă şi noaptea îţi este şi frică să ieşi din casă. Nu mai vorbesc de faptul că trebuie să ocoleşti fiecare zonă cu bodegi pentru că nu ştii ce reacţii poate avea un om care a băut”, ni s-a plâns o femeie trecută de a doua tinereţe.

Oameni şi-au spus problemele, dar ne-au mărturisit şi faptul că îşi pun toată speranţa în noua echipă de la primărie. Toţi îşi doresc un oraş nou, mai frumos şi mai curat, aşa cum li s-a promis în campania electorală.

Citit 2486 ori Ultima modificare Duminică, 12 August 2012 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.