Program de gărzi flexibil pentru medici

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Sănătăţii a stabilit reglementări şi norme clare de lucru în Unităţile de Primiri Urgenţe şi secţiile de spital. Printre acestea şi un nou regim de desfăşurare a serviciului de gardă cu următoarele variante:

1. menţinerea gărzii de la ora 14.00 la 8.00 (18 ore) cu posibilitatea ca medicul să plece acasă dimineaţă (după gardă) fără a-i fi afectată plata salarială (medicul nemaifiind obligat să rămână în continuare în secţie pentru programul normal);

2. gardă cu durata de 12 ore şi contravizita comasată după-amiaza plus program de 6 ore dimineaţa (în continuarea gărzii);

3. program de lucru european, de la 8.00 la 17.00, cu pauză de masă şi în continuare gardă de la 17.00 la 8.00.

Pentru specialităţile cu deficit de medici specialişti s-a decis introducerea sistemului de gardă „on call”, la domiciliu, plătită mai bine decât în prezent (cu 100 de lei, în loc de 30). În acest sistem medicul are obligaţia de a răspunde prompt solicitărilor telefonice şi a se deplasa în cel mai scurt timp la spital pentru a acorda asistenţă cazurilor grave.

Sistemul nu reprezintă o noutate, însă îmbunătăţirea stipendierii gărzilor la domiciliu era absolut necesară în cazul medicilor cu specialităţi rare, ale căror secţii nu au linii de gardă în spital (chirurgie bucomaxilofacială, chirurgie vasculară etc.).

Citit 897 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.