Diabetul de tip II - o boală fără simptome

Diabetul de tip II - o boală fără simptome
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mulţi dintre gălăţenii bolnavi de diabet află destul de târziu că suferă de această boală. Explicaţia e una destul de simplă, ne-a spus dr. Magdalena Moroşanu (foto) - şeful secţiei Diabet şi boli de nutriţie.

Circa 90 la sută dintre pacienţii noştri suferă de diabet tip II, o afecţiune care este, din păcate, asimptomatică. În plus, e bine ştiut faptul că mulţi dintre români merg la medic doar atunci când îi doare ceva sau abia când durerea devine insuportabilă.

„Lipsa simptomelor îi aduce pe foarte mulţi dintre pacienţi până în stadiul apariţiei complicaţiilor. Mai exact, ei vin la medic abia atunci când apar semnele acestor complicaţii - amorţeli la nivelul picioarelor, înţepături, furnicături, scăderea simţului tactil la rece sau la cald, adică exact ceea ce se numeşte neuropatie diabetică. Mai rar apar şi tulburări de vedere sau complicaţii renale. Lipsa de simptome ne face, deci, să nu ne gândim că am putea avea această boală, care odată apărută, durează toată viaţa”, ne-a explicat medicul specialist.

Un lucru e sigur - diabetul nu se vindecă, dar, cu ajutorul unui tratament de specialitate, cu o alimentaţie sănătoasă şi cu exerciţiu fizic, el poate fi ţinut sub control, astfel încât bolnavul poate să ducă o viaţă normală.

„Prin această echilibrare, orice persoană poate să ajungă la glicemii de 110 - valoarea superioară a normalului”, a apreciat dr. Moroşanu.

Merită menţionat, în acest context, faptul că indicii unei glicemii normale se înscriu în intervalul 70 -110.

Risc crescut de îmbolnăvire

Potrivit medicului specialist, există, totuşi, anumite indicii care ar trebui să ne determine să mergem la medic.

„Sunt mai expuse riscului de a se îmbolnăvi persoanele care au un diabetic în familie, indiferent de gradul de rudenie. Este bine, atunci când aflăm această informaţie, să mergem şi să solicităm determinarea glicemiei. Sunt expuse, de asemenea, persoanele supraponderale, cele obeze şi cele hipertensive. 

Femeile care au născut copii cu o greutate mai mare de patru kilograme şi cele care au câştigat în greutate, în cursul sarcinii, mai mult de 15 kilograme, ar trebui să informeze medicul şi să facă investigaţiile medicale pentru depistarea unui eventual diabet ascuns”, a apreciat medicul specialist.

Testarea glicemiei

Ce putem face, totuşi, ca să depistăm la timp această afecţiune care nu prezintă nici un fel de simptome? „O simplă testare a  glicemiei nu  poate să garanteze dacă pacientul are sau nu diabet. Majoritatea diabeticilor de tip II au ca tulburare principală lipsa de răspuns a pancreasului după o masă.

În acest context, recomand efectuarea analizei tuturor persoanelor care prezintă factorii de risc enumeraţi şi care au, pe nemâncate, glicemii normale. Este vorba despre hiperglicemia provocată - un test care poate scoate la iveală un diabet ascuns.

Avem foarte multe cazuri, unele ale unor pacienţi tineri, care au înainte de masă glicemia 85 şi la două ore după masă, 250. Într-un asemenea caz vorbim deja despre un diabet manifest, pe care trebuie să-l tratăm”, ne-a explicat d-na dr. Moroşanu.

Procedura pe care trebuie să o urmeze pacientul nu este, deci, deloc complicată. Totul este să vă preţuiţi suficient sănătatea şi să mergeţi la medic.

Citit 3442 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.