Garaje şi grătare în curtea Bisericii „Sf. Atanasie Patelarie” din Micro 18

Garaje şi grătare în curtea Bisericii „Sf. Atanasie Patelarie” din Micro 18
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Manifestările duhovniceşti legate de proclamarea canonizării Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie - la Galaţi, între 1-3 mai -  vor aduce în oraşul nostru ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, dar şi ai Bisericilor din Europa: din Grecia, unde s-a născut Sfântul, din Ucraina, unde odihneşte întru vecie, chiar de la Patriarhia de Constantinopol. Sfântul Atanasie al III-lea Patelarie s-a nevoit în municipiul Galaţi, la Mănăstirea Sfântul Nicolae, la mijlocul veacului al XVII-lea.

Evenimentul din primăvara acestui an va reuni în oraşul nostru european, personalităţi din sfera culturii, oameni de stat şi creştini, aşa cum am fost obişnuiţi la aceste manifestări duhovniceşti. Şi când eşti gazdă, indiferent de oaspeţi şi de eveniment, trebuie să te pregăteşti: casa să sclipească, curtea şi ambientul, de asemenea.

Nu acelaşi lucru putem spune cu împrejurările şi vecinătăţile tinerei Biserici închinată Sfântului Atanasie Patelarie din Galaţi, care s-a ridicat din dorinţa creştinilor din Micro 18, cu binecuvântare arhierească şi cu sprijin consistent din partea municipalităţii. Dacă pentru pregătirea evenimentului duhovnicesc eforturile sunt susţinute, nu acelaşi lucru se întâmplă cu împrejurările biserici, chiar cu propria curte.

Întreg spaţiul este înconjurat de garaje, ba chiar sunt garaje chiar şi în curtea Sfântului locaş. Desigur, ne punem în situaţia celor care au construit acolo, care au investit; unii chiar găsesc scuze că biserica a fost ridicată după ce au fost făcute garajele! Adevărat, nu am negat. Dar, ştim că Dumnezeu este totul în toate…

Şi să ne fie clar;  deţinătorii garajelor ştiau  din star că fac garaj în regim de provizorat. Că oricând administraţia publică doreşte să sistematizeze zona,  cel care a construit în regim de provizorat trebuie să-şi mute garajul, cârciuma sau ce construcţii provizorii mai avem noi prin municipiul nostru european!

Cum însă noua Biserică a Sfântului Atanasie Patelarie, construită pe un teren donat de un  gălăţean,  urmează să fie sfinţită în prezenţa unor oameni aleşi, trebuie să dăm dovadă că aparţinem unui spaţiu european, civilizat. Şi apoi, şi nu în ultimul rând, ne punem şi în pielea celor 1500 de enoriaşi care respectă biserica şi care trebuie respectaţi.

„Să veniţi să vedeţi ce chefuri se încing în zilele de sărbătoare în curtea bisericii!, ne-au spus mai mulţi gălăţeni care vin la rugăciune aici. Se fac grătare, se pune şi muzică, deh, la  un mic merge şi o bere, şi muzică  şi distracţie!…” 

Este discutabilă atitudinea noastră creştinească în multe situaţii. În cazul de faţă aducem  gesturi necreştineşti care se întâmplă  în curtea Bisericii, din partea unor oameni care au uitat de Dumnezeu şi de creaţia Sa.

De aceea, în numele enoriaşilor din această parohie, le cerem reprezentanţilor administraţiei publice locale să găsească o  soluţie şi să nu mai sufoce sfântul locaş care trebuie pus în valoare şi arhitectural, dar care acum nu se mai vede de multele improvizaţii din zonă.

În plus, trebuie să ne pregătim de musafiri!

Citit 4002 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.