Aspirina, de la medicament minune la otravă

Aspirina, de la medicament minune la otravă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dozele mari de aspirină pot cauza hemoragii gastrice, probleme ale rinichilor şi dezechilibre ale vitaminelor

* Copiii sunt cei mai afectaţi, putând dezvolta un sindrom rar, dar deosebit de grav * Luată după sfatul medicului, aspirina poate fi benefică pentru o multitudine de probleme


Luată în dozele prescrise de medic sau de farmacist, aspirina ajută într-o serie largă de probleme medicale. Românii iau aspirină pentru orice tip de dureri, pentru răceală, dar şi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare. Mai nou, un grup de cercetători a descoperit faptul că administrarea zilnică de aspirină previne şi ţine sub control cancerul, mai ales pe cel de tip pulmonar.

Dincolo de beneficiile enumerate, însă, excesul de aspirină poate cauza hemoragii digestive, probleme ale funcţionării rinichilor, la adulţi, şi un sindrom sever la copii. Acidul acetilsalicilic este utilizat în farmacia autohtonă încă de la sfârşitul secolului al 19-lea. Anual, românii cumpără aspirină în valoare de aproximativ 19 milioane de lei.

Din cauza acidităţii, provoacă iritaţii ale mucoasei gastrice, putându-se ajunge chiar şi la sângerări. Pacienţii care suferă de gastrită, ulcer, reflux gastroesofagian sau orice altă problemă digestivă trebuie să evite cât mai mult acest medicament. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât dozele administrate sunt mai mari. În general, aspirina trebuie utilizată ca analgezic, atunci când este nevoie, şi nicidecum în doze exagerate, atrag atenţia specialiştii.

Copiii, cei mai afectaţi

Alte efecte nedorite care pot însoţi luarea unor cantitaţi exagerate de acid acetilsalicilic sunt afectarea funcţionării optime a rinichilor, alergiile şi astmul bronşic. De asemenea, consumul exagerat distruge acidul folic (vitamina B9) din organism, vitaminele C şi B12 şi afectează nivelul de fier şi zinc.

Copiii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 16 ani, cărora le este administrat banalul medicament în cantităţi prea mari, riscă să dezvolte sindrumul Reye, afecţiune ce implică o infecţie a tractului respirator, iar simptomele includ ameţeală, greaţă, vărsături, slăbiciune generală a organismului şi ficat mărit. Sindromul afectează grav creierul copiilor, putând duce chiar şi la instalarea comei, se arată pe evz.ro. Totuşi, trebuie precizat faptul că sindromul apare extrem de rar, în unul dintr-un million de cazuri.

Totuşi, pentru a profita de indiscutabilele efecte benefice ale acestui medicament, soluţia este consultarea medicului de familie. El vă va putea spune care este cantitatea exactă recomandată pentru fiecare nevoie în parte.

Citit 3940 ori Ultima modificare Luni, 03 Septembrie 2012 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.