Alte probleme de sănătate des întâlnite toamna

Alte probleme de sănătate des întâlnite toamna
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O altă problemă de sănătate des întâlnită toamna îi vizează în special pe elevi. Spaţiile închise, cum sunt clasele de curs, reprezintă mediile ideale pentru transmiterea microbilor şi a altor tipuri de agenţi infecţioşi. „Aerisirea periodică a sălilor de clasă, vaccinarea antigripală sau chiar antipneumococică pot preveni multe dintre cazurile de gripă sau pneumonie”, explică medicul cardiolog dr. Lucica Grigorică.

Depresie şi astenie de sezon

Nu doar întâmplările prin care trecem şi situaţiile mai speciale din viaţa noastră ne pot afecta starea de spirit. Şi unii factori de mediu pot contribui la o dispoziţie nu tocmai bună. Pentru unele persoane, scurtarea zilei şi deci a numărului de ore de lumină poate duce la depresie. În fiecare sezon rece se înregistrează o creştere simţitoare a cazurilor de depresie.

Dacă aveţi o stare prelungită de somnolenţă şi oboseală, sau dacă sunteţi mai sensibil la stres decât de obicei, este posibil să suferiţi de astenie de toamnă. Deşi nu atât de evidentă şi intensă precum cea de primăvară, astenia de toamnă poate genera dureri de cap şi o stare generală de slăbiciune. Astenia de toamnă predispune şi la unele manifestări somatice, cum sunt răcelile, gripele sau fluctuaţiile bruşte ale temperaturii corpului.

Vestea bună este că putem scăpa relativ uşor de astfel de neplăceri, prin consumul zilnic de fructe şi legume.

Atenţie la hidratare!

„Faptul că temperaturile scad nu înseamnă că putem micşora brusc cantitatea de lichide pe care o consumăm. Organismul are nevoie de lichide nu doar pentru a le înlocui pe cele pierdute prin trasnpiraţie, ci şi pentru o funcţionare optimă a metabolismului”, adaugă dr. Grigorică.

Toamna la români înseamnă şi culegerea recoltei, dar mai ales a strugurilor şi producerea vinului aproape în fiecare gospodărie ţărănească. “Consumul de vin din belşug înseamnă pentru serviciile de primiri urgenţe ale spitalelor o frecvenţă crescută a cazurilor de ebrietate avansată, come alcoolice, exacerbarea afecţiunilor hepatice şi pancreatice şi, nu în ultimul rând, o frecvenţă crescută a cazurilor cu traumatisme variate, accidente rutiere şi violenţe, toate relaţionate cu consumul de alcool peste limită. Toamna înseamnă şi obiceiuri culinare gustoase, dar uneori dăunătoare. Pastrama de oaie, spre exemplu, este extrem de sărată, ceea ce o face foarte dăunnătoare pentru cardiaci”, concluzionează sursa noastră.

Citit 1506 ori Ultima modificare Luni, 08 Octombrie 2012 22:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.