Aberaţiile legii. Bătaie pentru maşina mortului
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Aberaţiile legii. Bătaie pentru maşina mortului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Faptul că justiţia este oarbă este un truism. Dar pe lângă orbire, justiţia de la noi pare să sufere şi de o oarecare doză de demenţă. O demonstrează cu vârf şi îndesat cazul unei tinere care încearcă să-şi recupereze un autoturism moştenit de la tatăl său.

Conform actelor , Maria Luiza Ştefan este unica moştenitoare a lui Marin Ştefan, un bărbat decedat anul acesta, pe data de 8 iulie. În calitate de unică moştenitoare, pe lângă alte bunuri, acesteia i-ar fi revenit şi un autoturism Volkswagen Passat. De la teorie până la practică însă este o cale destul de lungă.

Problema concubinei

Bărbatul a decedat în urma unui infacrt, pe data de 8 iulie 2012. Fosta soţie, dar şi fiica, Maria Luiza Ştefan, se aflau în acel moment în Italia, acolo unde îşi au locul de muncă.. În momentul în care au venit la înmormântare, însă, au avut parte de nenumărate surprize. „Chiar în timpul înmormântării m-au abordat rudele şi mi-au spus că ar trebui să vând maşina pentru a acoperi datoriile pe care le-ar fi avut tatăl meu. La momentul respectiv, nu am realizat despre ce este vorba”, a explicat Maria Ştefan. Ulterior, în momentul în care a vrut să intre în posesia maşinii, femeia a avut parte de o surpriză neplăcută. Actele, dat şi autoturismul erau la Ionela Pelin, femeia cu care defunctul îşi împărţise viaţa în ultimii şapte ani. „Pur şi simplu nu mai vroia să mi-o dea. Spunea că şi ea are acelaşi drept ca şi mine asupra respectivului autoturism”, a mai explicat Maria Ştefan.

În urma dezbaterii succesorale, legea i-a dat dreptate fiicei, care ar deveni de drept proprietara autoturismului. Însă, nici în condiţiile acestea lucrurile nu s-au rezolvat. Luiza Hanu, fosta soţie a defunctului, şi Maria Luiza Ştefan au depus nenumărate plângeri la Poliţie pentru a-şi recupera bunul, însă aici s-au lovit de o lege cel puţin aberantă. „Poliţiştii nu ne-au ajutat să recuperăm maşina, deoarece, potrivit lor, nu există nicio infracţiune în acest moment”, a explicat Luiza Hanu.

Pe de altă parte, concubina defunctului susţine că, deşi actele de proprietate erau pe numele defunctului şi ea are dreptul asupra respectivei maşini. „Tatăl ei a convieţuit cu mine timp de şapte ani. Nici ea, nici mama ei nu au participat în niciun fel la înmormântare. Într-adevăr maşina şi actele maşinii sunt la mine. Nu o să le-o dau aşa de uşor. Am şi martori care ştiu că maşina a fost cumpărată împreună. Am făcut foamea pentru acest autoturism. Sunt de acord că nu voi recupera eu totul, dar nu e normal să se ajungă în presă pentru aşa ceva”, a declarat Ionela Pelin, fosta concubină a bărbatului.

Ce spune legea

Conform poliţiştilor, imediat după decesul lui Marin Ştefan , fiica sa a depus plângere la Secţia 4 pentru a intra în posesia maşinii. ”Doamna în cauză a depus plângere, într-adevăr, pentru infracţiunea de abuz de încredere. Cum însă la momentul respectiv nu dispunea de un certificat de moştenitor, s-a dispus neînceperea urmăririi penale”, a explicat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Conform aceleiaşi surse, pentru ca moştenitorul de drept să intre în posesia autoturismului, unica metodă este de a apela la o instanţă civilă. Ulterior, de-abia după ce există o nouă hotărâre judecătorească, se va putea merge la adresa concubinei pentru a recupera bunul, cu ajutorul unui executor judecătoresc.

Citit 2259 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 10:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.