Ne fug medicii din ţară! Cum îi oprim

Ne fug medicii din ţară! Cum îi oprim
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru concursul de rezidenţiat organizat anul acesta, pe data de 25 noiembrie, judeţului Galaţi i-au fost repartizate, pe specializări, 25 de locuri. Locurile alocate judeţului nostru vizează doar domeniul medicină, nu şi pe cele de farmacie şi medicină dentară. Pentru al doilea an consecutiv, examenul are loc în sistem descentralizat, în şase centre universitare din ţară. Absolvenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Galaţi vor susţine examenul la Iaşi.

Dacă vor să plece, trebuie să achite contravaloarea rezidenţiatului

Principala noutate adusă de rezidenţiatul din acest an este faptul că se organizează concurs pe post şi pentru spitalele clinice. Anul trecut, concursul pe post a fost organizat doar pentru spitalele mici. Decizia a fost luată ca o măsură de a-i ţine pe tinerii medici în spitalele din ţară. Rezidenţiatul pe post presupune ca tinerii medici să fie încadraţi încă de la început pe un post dintr-un spital, urmând ca după terminarea acestuia să rămână pe acelaşi post pentru o perioadă de cinci ani. Dacă nu respectă această condiţie şi alege să profeseze în altă parte, medicul este obligat să plătească contravaloarea şcolarizării de pe parcursul anilor de rezidenţiat.

"Galaţiul a primit în acest an 25 de posturi. 13 au fost repartizate Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Andrei", nouă către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi şi trei Maternităţii "Bunavestire". Specializări mai văduvite până acum, cum sunt Anestezia şi Terapia Intensivă (ATI), medicina de urgenţă, neurochirurgia, oncologia sau neonatologia au primit posturi pentru acest an", a explicat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Tematica franţuzească, o deziluzie

Până anul acesta, tematica după care trebuiau să se pregătească aspiranţii la examenul de rezidenţiat era formată din tratate de medicină autohtone. Din dorinţa de a schimba viziunea, dar şi pentru o aliniere cu practica europeană, anul acesta tematica românească a fost înlocuită cu una franţuzească. "Programa noua s-a dovedit a fi o deziluzie, pentru că divaghează prea mult de la subiect, este prea poetică. Noi ne aşteptam la chestiuni mai concrete, mai la obiect, pentru că şi aşa volumul de material este destul de mare", a explicat decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, prof. univ. dr. Aurel Nechita.

Potrivit aceleiaşi surse, locurile scoase pe post şi pe loc în acest an sunt suficiente pentru fiecare dintre cei 89 de absolvenţi medicinişti gălăţeni din acest an. "Pentru a se evita situaţii din anii precedenţi, atunci când candidaţi cu o medie mai mică puteau lua locul unora cu un punctaj mai mare, anul acesta ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, pe fiecare centru universitar", a adăugat prof. univ. dr. Nechita.

Taxa de participare la rezidenţiat este de 360 de lei, candidaţii trebuind să obţină minim 60 la sută din punctajul total, pentru a fi declaraţi admişi. Salariul unui proaspăt medic rezident este de doar 800 de lei.

Citit 2561 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 09:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.