Cuvioasa Parascheva, adusă la Iaşi pe bani grei

Cuvioasa Parascheva, adusă la Iaşi pe bani grei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sfânta Cuvioasă Parascheva adună toamnă de toamnă sute de mii, chiar peste un milion de creştini care se îndreaptă la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a se închina la Sfintele Moaşte. Din 1641, de când Sfintele Moaşte au fost aduse de la Constantinopol la Iaşi, Cuvioasa Parascheva (cuvântul din greacă se traduce Vineri) a tot numărat paşii creştinilor.

Primul pas, la Galaţi

În 1641, „Beiul Moldovei” din acea vreme - domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) - a adus pe bani grei Moaştele Cuvioasei Parascheva de la Constantinopol la Iaşi. Renumitul călător prin Ţările Române Paul de Alep, însoţitorul Patriarhului Macarie de Antiohia, relata entuziasmul pe care l-a avut însemnatul eveniment duhovnicesc asupra creştinilor din Moldova. Cronicarii menţionează că, în 1641, aducerea Cuvioasei (născută la Epivata, în Turcia) s-a făcut pe calea apei şi primul pas pe care l-a pus pe pământul românesc a fost la Galaţi. Din port, alaiul a pornit înspre Iaşi, iar în capitala Moldovei Cuvioasa a fost întâmpinată de trei ierarhi, între aceştia Mitropolitul Varlaam, acum Sfânt, şi episcopii de Huşi şi Roman, în frunte cu domnitorul Vasile Lupu, întreaga curte şi mulţi creştini.

560 de pungi cu galbeni

Iniţial, Sfintele Moaşte au fost depuse la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi. Sfânta Parascheva era acoperită, ca şi în timpul vieţii, de văluri şi ţesături de mătase brodate.

După multe demersuri, Vasile Lupu a reuşit să aducă în Moldova Sfântul Odor. Dimitrie Cantemir, în „Istoria Imperiului Otoman”, ne relatează că acesta a plătit otomanilor 260 de pungi cu galbeni de aur, pentru a acoperi interminabilele şi închipuitele datorii ale Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol. Alte 300 de pungi de aur au fost plătite tot de „Lupu bei”, doar pentru ca Moaştele Cuvioasei Parascheva să treacă pe teritoriul turcesc, fiindcă o lege interzicea celor morţi să fie transportaţi pe o distanţă mai mare de trei mile.

Istoria acestui moment sfânt a fost zugrăvit pe pereţii Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi, locaş care a adăpostit mai întâi Moaştele Cuvioasei Parascheva. Incendiul din 22 decembrie 1888 a ocolit Sfintele Moaşte, iar din 1889 acestea au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Iaşi.      

Citit 3455 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 20:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.