O familie cu nouă copii plăteşte chirie la Primărie pentru o locuinţă de mizerie, fără apă şi fără lumină

O familie cu nouă copii plăteşte chirie la Primărie pentru o locuinţă de mizerie, fără apă şi fără lumină
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din strada Tecuci inundată de soarele de octombrie, am intrat în magaziile de la numărul 125, în care locuiesc cei 11 membri ai familiei Balercă, aproape ca-n temniţă. În plină zi, întuneric de nu vedeai pe unde calci. Mai că aş fi făcut cale întoarsă, pentru că şi mirosul de hrubă şi de rufe stătute era greu de suportat. Noroc că în camera din spate, am zărit la pâlpâirea unei lumânări, chipurile copiilor aşezaţi în genunchi, pe jos. Nu se rugau. Pe o băncuţă de lemn, îşi întinseseră caietele şi îşi făcea fiecare, în legea lui, temele. Aşa i-am cunoscut pe Costinel, clasa a X-a la „Moţoc”, Răzvan, clasa a III-a, şi Radu, clasa I, ambii la Şcoala nr. 19.

Abia dacă avem loc să ne înghesuim în cămăruţa nu mai mare de doi metri, nici în lungime, nici în lăţime, plină de sacoşe şi lucruri burduşite prin toate colţurile. Aerul e irespirabil. Undeva sus, o fereastră opacă, străjuită de gratii, prin care se prelinge doar un abur din lumina zilei. Mi-e greu să-mi imaginez cum locuiesc aici cei nouă copii ai familiei Balercă, plus cei doi soţi. Nici prima cameră nu este mai mare, şi n-are nici măcar un ochi de geam. Aici e beznă. Bucătăria e improvizată într-un hol îngust, abia dacă ai loc să treci pe lângă aragazul pe care stau câteva cratiţe puse teanc.
Deşi discutăm cu voce tare, într-un pat cu trei etaje, dorm adânc, „la parter”, cei mai mici membri ai familiei - un băieţel bucălat de un an şi o fetiţă de trei. Un alt copil, de cinci ani, stă lipit de mama lui, cu picioarele goale pe ciment, puţin speriat de musafirii veniţi pe nepusă masă. Alţi trei fraţi sunt la şcoală, pentru că învaţă după-amiază: Alexandru - clasa a IX-a la Metalurgic, Ana-Maria şi Gheorghe, gimnazişti, tot la Şcoala Nr. 19.
„Trăim ca şobolanii” 
„M-am săturat să dau bani pe lumânări. Cred că nici curentul electric nu m-ar costa atât. Dar n-avem ce face. Cei mari, de la liceu, stau două-trei ore la Fundaţia „Sf. Vasile”, dar tot nu-şi termină temele. Am şase copii la şcoală. Trăim ca şobolanii, în mizerie şi pe întuneric. Nu mai putem continua, avem nevoie de ajutor”, ne spune Constanţa Balercă, în timp ce ieşim în curte, urmăriţi încă de mirosul greu.

N-au avut unde se duce anul trecut, în noiembrie, când au fost daţi afară în stradă: „Am stat la soacra mea, care şi-a trecut casa pe numele fiicei ei. Aceasta a pierdut casa la cămătari, pentru că nu şi-a plătit datoriile. Ne-am trezit în prag de iarnă cu nouă copii pe drumuri. Am fost la Primărie şi ne-a dat repartiţie aici. N-avem nici apă, nici curent electric. Plătim 120 de lei pe lună chiria şi gunoiul şi facem eforturi să nu avem restanţe. Am sperat că se vor îndura să ne trimită în altă parte.
Am cerut să ni se tragă apă, dar ni s-a spus că foştii chiriaşi au datorii de 90 de milioane de lei vechi la Apă-Canal, aşa că nici vorbă să ne tragă apă. Pentru contract la Electrica ni s-a spus că trebuie să dăm 14 milioane de lei vechi şi nu ne permitem. M-am dus la Electrica şi le-am explicat care e situaţia. Mi-au spus că mă ajută, dar că aşteaptă o adeverinţă de la Spaţiu locativ de la Primărie. Am fost să întreb acolo. M-au trimis dintr-un birou în altul. De la Spaţiu locativ, la doamna Buruiană de la Reparaţii locuinţe, pe care, în loc să mă ajute, o interesa cum am reuşit să obţin locuinţa.
De ce plătim chirie, pentru condiţiile de cocină pe care le avem aici, iar ei nu se ostenesc să-ţi dea hârtiile care-ţi trebuie. Am nouă copii, vine iarna şi nu mai pot aştepta. Am tot sperat să ne dea repartiţie în altă parte, aici avem contract doar pe un an”, curge ca un şuvoi de necazuri povestea femeii.
Aduc apă din parc
Recunoaşte că o perioadă, din disperare de cauză, a tras curent de la vecini. Văzând că sunt buni-platnici, aceştia s-au apucat să facă afaceri pe spinarea familiei Balercă. Le-au cerut întâi 60 de lei pe lună, apoi 120, ca să ajungă în final la 160 de lei pe lună. „Am renunţat, cred că plăteam lumina de la toată curtea, că sunt mai multe familii care şi-au tras curent. Nu ne permitem nici noi să dăm atât”, mai spune Constanţa Balercă.
Înainte de a vorbi cu familia, am sunat la Şcoala Nr. 19 şi am aflat că toţi cei patru copii care învaţă aici sunt cuminţi şi serioşi, vin zilnic la cursuri, deşi nu sunt sclipitori la învăţătură din cauza condiţiilor în care trăiesc. La fel şi cei doi liceeni. La lumina zilei, cei trei copii blonduţi, ieşiţi după noi, sunt curăţei şi simpatici.
Ca şi cum mi-ar fi urmărit gândurile, femeia punctează: „Facem eforturi să ne spălăm cum putem. Mergem în parc şi aducem apă cu bidoanele şi sticlele, atunci când nu mai îndrăznim să-i deranjăm pe vecini. La şcoală trebuie să-i trimit cât de cât curaţi”.
Primăria, ruptă de realitate
Familia Balercă trăieşte din cele două burse de liceu ale băieţilor mai mari şi din alocaţia copiilor. Tatăl mai lucrează cu ziua, în agricultură, la Vânători. Atunci când mai pică. Primesc mâncare de la cantina săracilor. De bine, de rău se descurcă. Nu-şi doresc altceva decât nişte condiţii normale să-şi poată ţine la şcoală copiii. „M-am săturat să bat drumurile şi să nu obţin nimic. Cei de la Primărie nu ştiu cum e să trăieşti aşa, altfel nu m-ar trimite de fiecare dată dintr-un birou în altul. Sunt convinsă că nici nu vor recunoaşte asta”, îşi încheie mama celor nouă copii, cu amărăciune, pledoaria.
Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei, ne-a prezentat câteva motive pentru care reprezentanţii administraţiei nu se grăbesc să elibereze hârtiile mai repede: „Abia în septembrie au venit să ceară lumină. În plus, familiei i s-au retras banii de la 416, pentru că n-au venit să presteze muncă în folosul comunităţii. Vom rezolva problema, dar nu se poate peste noapte”. Ca şi cum acuzaţiile la adresa soţilor Balercă ar putea ţine loc de scuze pentru faptul că nouă copii trăiesc în condiţii de hazna, iar părinţii mai şi plătesc chirie pentru asta.

Citit 2506 ori Ultima modificare Joi, 11 Octombrie 2012 21:07

9 comentarii

 • postat de Viata
  Vineri, 12 Octombrie 2012 14:14
  Primaruleeee....trimite un mare "stolnic" de-al tau acolo si vezi de-i ajuta macar pe copii aia. Sunt 9 suflete al caror prezent si viitor poate fi schimbat in bine.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 12 Octombrie 2012 13:57
  Inca o aberatie marca APA-CANAL! Lasii pe unii sa acumuleze 90 de milioane datorii...Si dupa aceea nu le mai dai apa unora care sunt dispusi sa plateasca. Cata tampenie trebuie sa fie in capatanile astora!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Doamne sfinte, in secolul 21 firma asta de 3 parale (cu apa lor mereu murdara, cica potabila), nu poate gasi naibii o solutie incat sa taie apa datornicului inca de la prima luna in care acesta nu plateste?
  Nu, ei asteapta sa se acumuleze sute de milioane si miliarde datorii, si dupa aia se trezesc brusc intr-o zi sa restrictioneze apa la toata asociatia!
  Cum naiba, frate, Electrica are contract cu fiecare apartament, iar cretinii astia , din comoditate si prostie, prefera in continuare sa aiba contracte cu cartierul intreg...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Comunist cu ochi aposi
  Vineri, 12 Octombrie 2012 13:07
  "Am cerut să ni se tragă apă, dar ni s-a spus că foştii chiriaşi au datorii de 90 de milioane de lei vechi la Apă-Canal, aşa că nici vorbă să ne tragă apă." Ca si cum Apa Canal e a lui tata si mama lui Gelu Stan (da, ma, broscoiule, tac-tu si ma-ta, despre aia vorbesc!), nu tot a Primariei. Atunci adu-le apa cu cisterna, ca la aia de-i lasi fara apa cand au datorii. N-ai voie, broscoiule, sa lasi oamenii fara un minim de apa rece, nici macar din pricina datoriilor. Fiindca e o chestie de siguranta sanitara, broscoiule! Luati-ar Directia Sanitara portofelul in pixul cu care sa-ti dea amenzi sa-ti ia!
  0
  0
  Raportează
 • postat de revoltata
  Vineri, 12 Octombrie 2012 10:56
  OK, sa fie ajutati, dar 9 copii, frate ? Parintii sunt normali ? sunt in deplinatatea facultatilor mintale ?
  Daca au vazut ca nu au minimum de conditii, fac in continuare copii ca sa-i chinuie ? Eu nu i-as numi parinti. Isi bat joc de niste suflete nevinovate. Ar trebui trasi la raspundere.
  Cel mai mic are 1 an, apoi 3 ani si tot asa din 2 in 2 ani cate un copil.
  Fac parte dintr-o secta, ceva ? Poate-i ajuta aia.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Democratie si libertate?!
  Vineri, 12 Octombrie 2012 10:12
  Oare ce filosof spunea: "capitalismul este cea mai democratica oranduire sociala, asigura toate libertatile, inclusiv libertatea de a purta traista de cersetor in spate". In alte conditii, aceasta mama era "mama eroina" si primea o indemnizatie pe viata, acest tata avea un loc de munca stabil cu un salariu care-i asigura un trai decent, aceasta familie avea un apartament cu 4 camere cu o chirie si o suma lunara la intretinere simbolice. Nostalgii! Noua ne sta bine cu aceasta calitate de colonie (de la Ilie Serbanescu cetire), ingenunchiati la organismele ("agenturili") internationale.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Vineri, 12 Octombrie 2012 09:53
  Este interzis sa spui TIGAN de cenzurati?! Trebuia sa le spun Rromani?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Catalin
  Vineri, 12 Octombrie 2012 09:47
  @Aurel:Stimate domn, ia mai lecturati o data articolul cu atentie ca sa vedeti ca nu acesti oameni si-au pierdut casa la camatari!Daca ati fi tacut erati filosof, in schimb, ati vorbit ca sa va aflati in treaba si v-ati facut de pomina!
  Domnului purtator de cuvant i-as pune urmatoarea intrebare: care dintre cei doi soti sa vina la munca in folosul comunitatii: mama cu minorii de fusta ori tatal care munceste pentru painea cea de toate zilele?
  Filfizoni corupti si netoti de birou ce sunteti, tiganilor le-ati dat si le dati de toate, inclusiv de mancare celor ce vin cu Mercedesul la cantina sociala, spagi va luati de nu va incap buzunarele, iar cand este vorba de romani saraci deveniti deodata "scrofulosi"!!! Dumnezeu este sus si vede!
  0
  1
  Raportează
 • postat de eva
  Vineri, 12 Octombrie 2012 08:46
  Protectia Copilului nu se sesizeaza ?! Sa ia macar copiii intr-un centru de plasament, pana vor gasi o locuinta !
  Cum sa supravietuiasca acolo la iarna si sa mai si invete ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Aurel
  Vineri, 12 Octombrie 2012 01:58
  Mi-o fi mila de copii si mi-e ciuda de banditi dar: CUM ADICA SI-AU PIERDUT CASA LA CAMATARI?! Viata Libera, inteleg ca va place sa faceti poze da' treceti MULT prea usor pe linga subiectul de baza: CAMATARIA. Ce casa si-au pierdut la camatari? Adresa? Ce tun imobiliar e acolo? Au facut un imprumut, un contract de imprumut cu de toate, cu notar? Ce notar? Revenind: din noiembrie anul trecut si pina acum ce au facut? Au luat curent de la unii pe bani? Adica aia au vindut curent? In baza a ce? Si uite cum pune problema: deci aia de la Spatiu le-au dat cosmelia in conditiile in care era grevata de datorii - lasate de ce chirias? [ chiar sunt curios cine va plati datoriile apartamentelor evacuate de-acum incolo ] Daca a ajuns la 90 de milioane datorie la apa ce spalatorie auto a avut acolo? Si de ce a fost evacuat cind a ajuns la debitul asta? Ok - deci buleala maxima e la spatiu locativ. In conditiile in care la ANL-uri au primit locuinte cine? Ca persoana asta vad ca e tinara si are copiii cit cuprinde. Nici n-am sa ma mir daca noua organigrama a primariei n-o sa treaca. Pai, daca da careva peste sobolanisme iese razboi civil. In fine: unul, cinci, noua sau cinspe copii - de la al citelea copil incolo ai doar drepturi?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.