Reţetele electronice joacă farse - Pacienţi "omorâţi" de computer

Reţetele electronice joacă farse - Pacienţi "omorâţi" de computer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Liliana Georgeta Lazăr este medic de familie în staul Condrea, comuna Umbrăreşti, de doar un an, deşi are o vechime de 25 de ani în profesie. Are pe listă 980 de pacienţi şi am surprins-o în timp ce „se certa” cu calculatorul, un fel de-a spune... „Am eliberat o reţetă pentru o doamnă aflată pe lista mea şi calculatorul nu mi-a validat-o, fiindcă - potrivit programului - pacienta mea ar fi decedat! Dar pacienta era în faţa mea!”, ne introduce în temă dr. Georgeta Lazăr. Interlocutoarea ne-a povestit că se confruntă des cu încăpăţânarea calculatorului de a o convinge că unii dintre pacienţi nu mai sunt printre cei vii! Semn că programul „foarte scump” al ministerului de resort nu prea este racordat la realitatea românească. „Aproape zilnic ne confruntăm cu astfel de aspecte. Odată m-am întâlnit cu un coleg, la Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi, şi mi-a spus că într-una din zile, potrivit calculatorului, toţi pacienţii pentru care prescrisese reţete apăreau că sunt ˝decedaţi˝".

Dotare pe cont propriu

Georgeta Lazăr este născută în Iveşti şi, într-un fel anume, este legată „ombilical” de această aşezare. După cei 3 ani de stagiatură pe care i-a făcut la Spitalul din Tecuci, în următorii ani a lucrat la Dispensarul din Buceşti, comuna Iveşti. Din cei 25 de ani ca medic, 14 ani a slujit la căpătâiul bolnavilor la Spitalul de Boli Cronice Iveşti şi 11 ani a fost managerul aşezământului. „Eu am ajuns la Condrea prin încetarea activităţii Spitalului Iveşti şi am considerat că trebuie să fac ceva în plus, în privinţa dotării cabinetului”, spune medicul. Cabinetul Medical are aparatură: un electrocardiograf, un ecograf, un minianalizator pentru glicemie, urină şi colesterol şi un laser pentru tratarea bolilor inflamatorii. Plus oscilometrul care poate depista la timp anumite boli arteriale periferice, doar dacă există dorinţa pacienţilor.

"Mi-am urmărit pacienţii cu telefonul!"

„Cam toate afecţiunile pacienţilor mei au drept cauză stilul de viaţă defectuos. Dacă am avea răbdare să-i explicăm bolnavului de ce a dobândit o boală sau alta, de ce e mai important să prevină decât să trateze, am câştiga mult mai mult. O vreme mi-am urmărit pacienţii cu telefonul. Îi întrebam dacă au luat tratamentul, dacă se simt bine... Dar nu e o soluţie, bine este ca pacientul să fie primul interesat să-şi trateze durerile şi să ţină legătura cu medicul”, spune dr. Georgeta Lazăr.

Citit 1483 ori Ultima modificare Vineri, 19 Octombrie 2012 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.