Lecţie de orientare profesională: Teatru de război la Pedagogic

Lecţie de orientare profesională: Teatru de război la Pedagogic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comandamentul Judeţean Militar Galaţi s-a mutat ieri cu „trupe”, comandant, generali, soldaţi şi muniţie la Colegiul Naţional „C. Negri”, unde a adus în atenţia elevilor una dintre cele mai spectaculoase şi riscante profesii, cea de combatant de război. Lecţia de orientare profesională a avut ca modele, în antiteză, doi eroi: generalul în rezervă Neculai I. Staicu, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial, şi căpitanul Georgel Istrate, ofiţer de veac XXI, cu trei misiuni în teatrele de operaţiuni ale NATO: două în Afganistan şi una în Irak.

În timp ce veteranul de război Neculai I. Staicu a reluat „filmul” crâncenelor lupte purtate în România, Crimeea şi Cehoslovacia, tânărul căpitan Georgel Istrate a explicat ce înseamnă să fii azi combatant în trupele NATO.

Că e vorba de războaiele de ieri sau de astăzi, cert este că „soldatul”, indiferent de grad şi misiune nu are viaţă personală. Mai mult, pe lângă o sănătate de fier, curaj şi discernământ, „nu poţi să fii militar fără studii militare”, a subliniat colonelul Sorin Traian, comandantul C.J.M. Galaţi.

Lecţia a fost un bun prilej nu numai de ascultat mărturisirile oaspeţilor, ci şi de aplicaţii practice. O grupă de soldaţi a prezentat pe „viu” câte ceva din armamentul uşor de infanterie, pistoale, puşcă automată cu lunetă, mitralieră de companie. Elevii au avut posibilitatea să vadă, unii pentru prima dată, o armă adevărată şi chiar să mimeze o poziţie de tragere.

Citit 1428 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Octombrie 2012 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.