Trei biserici în 370 de ani: Cultul Sfântului Dimitrie, la Galaţi

Trei biserici în 370 de ani: Cultul Sfântului Dimitrie, la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cultul Sfântului Mucenic Dimitrie este unul cu rădăcini adânci în inima creştinilor gălăţeni. Primul locaş a fost ridicat în preajma anului 1641, special pentru a primi Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care în drum spre Iaşi (de la Constantinopol) au trecut prin Galaţi. Locaşul era „cam pe unde este acum Şcoala nr. 26 din municipiul Galaţi”, ne spunea profesorul Paul Păltănea, într-un interviu în anii din urmă.

În anul 1894, gălăţenii au ridicat un alt Altar Sfântului Dimitrie, în cartierul Bădălan, locaş care în 1986 era programat a fi „sistematizat”, adică dărâmat. În vreme ce aşezările omeneşti au fost dărâmate, biserica a rămas în picioare. Abia în 2007, după 13 ani, prin grija Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, locaşul a intrat într-un proces de restaurare. De atunci şi până astăzi, părintele C. Cimpoeşu face eforturi susţinute pentru ca biserica să fie restaurată. Întâi de toate e nevoie de găsirea unor soluţii de drenare a apei, fenomen care provoacă mari pagube vechii zidiri de peste 118 ani.

Un al treilea altar cu hramul Sfântului Dimitrie este înălţat după 1990, în Micro 39 B. Aici, părintele paroh Meluţă Lupu, consilier eparhial, părintele Gelu Aron, secretar eparhial şi părintele Gh. Buruiană, au ridicat pe lângă biserică, un aşezământ social şi o capelă.

Citit 2337 ori Ultima modificare Joi, 25 Octombrie 2012 16:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.