Este Alzheimerul diabet de tip III?

Este Alzheimerul diabet de tip III?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă vă trebuia de un motiv suplimentar pentru a renunţa la mâncărurile nesănătoase, acum îl aveţi. Numeroase studii efectuate pe parcursul ultimilor ani sugerează faptul că maladia Alzheimer ar putea fi, de fapt, un nou tip de diabet. Vestea bună ar fi că, renunţând din timp la sucurile îmbuteliate, la fast-food sau la cartofii prăjiţi, reduceţi considerabil riscul ca după ce treceţi de vârsta a doua să suferiţi de această cumplită formă de demenţă.

Despre diabet, pe scurt

De obicei, vorbim despre două tipuri de diabet: tipul cu care ne naştem (tipul I) şi tipul pe care îl dobândim. Acesta din urmă este numit de tip II. Până nu de mult, literatura de specialitate îl mai numea şi diabetul vârstei adulte. Lucrurile s-au schimbat, însă, în ultima perioadă, de când „diabetul adultului” a început să afecteze dramatic din ce în ce mai mulţi copii. Nutriţioniştii consideră că al doilea tip de diabet este provocat de o combinaţie a mai multor factori, dintre care amintim fondul genetic, kilogramele în plus, sedentarismul şi alimentaţia neadecvată.

Lecţie de biologie

„Ideea că Alzheimerul ar putea fi un al treilea tip de diabet a apărut în anul 2005, dar legătura dintre o dietă necorespunzătoare şi această boală a devenit mai credibilă în urma unui material apărut în „New Scientist”, numit „”Mâncare pentru gândire: ceea ce mănânci ţi-ar putea distruge creierul”. Articolul era însoţit de o poză sugestivă care prezenta un creier făcut din ciocolată, din care lipsea o bucată consistentă. În ciuda faptului că imaginea era înfricoşătoare, trebuie să spunem că nu ciocolata este inamicul în discuţia de faţă. De atunci, studiile pe această temă au devenit tot mai convingătoare. Totuşi, pentru cineva care ştie care este rolul insulinei în organism, aceste descoperiri nu mai par chiar atât de uimitoare. Cu toţii avem nevoie de insulină: pentru o persoană sănătoasă, acest hormon are rolul de a determina celulele să folosească glucoza din sânge cu scopul de a produce energie. Însă celulele nu folosesc tot acest zahăr. Excesul se transformă iniţial în glicogen şi, când totuşi este prea mult, în grăsime corporală. Insulina nu doar că menţine sănătoase vasele de sânge care alimentează creierul, dar face şi ca neuronii (celulele creierului) să absoarbă glucoza şi să devină tot mai puternici. Un nivel scăzut de insulină în creier înseamnă o limitare a funcţiilor acestui organ”, explică Mark Bittman, într-un articol apărut în cotidianul the New York Times.

Tipul II de diabet, care înseamnă nouă din zece cazuri, presupune că pancreasul nu mai produce îndeajuns de multă insulină sau că celulele corpului, inclusiv neuronii, ignoră acest hormon (proces care poartă numele de „rezistenţă la insulină”).

Să ne jucăm!

Să încercăm o scurtă vizualizare a fenomenului: insulina „sună” celulele, cerându-le să preia glucoza din sânge. Când insulina sună prea des, deoarece tu bei prea multe sucuri, mănânci prea multe dulciuri sau mâncare grasă, celulele se revoltă: „Lasă-mă în pace!”. Atunci încep să opună rezistenţă. Doar că acest lucru face ca insulina să fie şi mai insistentă şi, prezentă în cantităţi mari, să afecteze, cu vremea, vasele de sânge.

Când neuronii opun rezistenţă la insulină, începi să ai pierderi de memorie şi devii dezorientat. Poţi chiar dezvolta unele tulburări de personalitate. Pe scurt, aşa cum am văzut şi în articolul de mai sus, începi să dezvolţi Alzheimer.

Studiile arată că persoanele care suferă de diabet sunt de două ori mai predispuse să dezvolte această boală. Chiar şi în lipsa diabetului, obezitatea singură este răspunzătoare de încetinirea funcţiilor creierului.

Astfel, pentru a încerca să concluzionăm, o dietă din care lipsesc sucurile şi o bună parte din dulciurile procesate, precum şi mâncarea de tip fast-food te poate ajuta să reduci substanţial riscul de a face diabet şi a suferi, în timp, de toate complicaţiile înfiorătoare ale acestei afecţiuni.

Citit 2133 ori Ultima modificare Vineri, 26 Octombrie 2012 15:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.