De ce apare mătreaţa şi cum scăpăm de ea

De ce apare mătreaţa şi cum scăpăm de ea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe lângă considerentele de natură estetică, mătreaţa poate fi şi semnul unor afecţiuni dermatologice


Nu este de ajuns să observi că ai mătreaţă şi să te duci la farmacie pentru a a-ţi fi recomandat un tratament. Specialiştii sunt de părere că pentru fiecare tip de mătreaţă există un tratament aparte. De cele mai multe ori, mătreaţa apare deoarece pielea capului este prea uscată. În astfel de situaţii, părul trebuie spălat cu un şampon cât mai „blând” (non-agresiv), care să nu contribuie la uscarea scalpului. Sfatul este dat de hairstylistul Mioara Simion, citată de Mediafax.

Cele mai indicate produse pentru o astfel de problemă sunt şampoanele hidratante. De asemenea, persoanele care observă că au o piele a capului cu tendinţe de uscare trebuie să folosească un peeling special, care să îndepărteze mătreaţa uscată.

La femei, în special, cojiţele mai apar şi după vopsirea părului. În acest caz, adaugă Mariana Simion, este recomandată folosirea uleiurilor speciale pentru scalp. Acestea se lasă să acţioneze timp de 10 - 20 de minute, după care se intervine cu un şampon adaptat tipului de păr.

Probleme şi la îngrăşare

Problema "fulgilor de nea din păr" poate apărea şi la persoanele a căror scalp se îngraşă prea repede. "Dacă nu şamponaţi părul suficient de bine şi nu clătiţi temeinic, sebumul secretat şi pielea capului interacţionează formând, în scurt timp, mătreaţa", spun specialiştii.

Stresul, dieta necorespunzătoare sau dezechilibrele hormonale se numără printre cele mai comune cauze generatoare de mătreaţă. Pe lângă cauzele enumerate mai sus, există şi situaţii mult mai severe în care în care această problemă poate apărea. Una dintre ele este Malassezia, o ciupercă despre care ştie că trăieşte în mod natural la nivelul scalpului şi care, în cazul unei îngrijiri corespunzătoare, ar trebui să nu creeze probleme.

În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane suferă de dermatită seboreică. Aceasta este o boală cronică, sau mai bine zis cronic recidivantă. Semnele bolii sunt un scalp roşu şi "uleios", acoperit de cruste albe sau gălbui, care pot afecta şi alte zone cu sebum ale corpului, cum sunt sprâncenele, pleoapele, urechile, aripile nazale, obrajii sau pieptul.

Despre dermatita seboreică vom discuta mai pe larg într-un material viitor.

Citit 2386 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Noiembrie 2012 23:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.