Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, a doua familie pentru 50 de copii nevoiaşi

Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”, a doua familie pentru 50 de copii nevoiaşi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Una dintre cele mai tinere şi dinamice parohii gălăţene este cea aflată în grija Marelui Antonie, Sfânt ce protejează comunitatea ortodoxă din cartierul Micro 21, din anul 2003. Aici, se derulează, prin Asociaţia Sfântul Antonie cel Mare, un parteneriat cu Primăria Galaţi şi cu Şcoala nr. 3, în cadrul Centrului de zi „Sfântul Antonie cel Mare”. Elevii, între ei şi câţiva preşcolari, provin din familii cu probleme materiale sau monoparentale.

„Proiectul este un real sprijin pentru 50 de copii de vârste cuprinse între 6 şi 14 ani şi el constă în acordarea mai multor servicii, de la masa caldă, la aspectele duhovniceşti, legate de suflet, dar şi la cele care privesc educaţia teoretică şi practică. Parteneriatul se bazează pe sprijinul Primăriei Galaţi, al creştinilor, dar şi pe implicarea a 15 voluntari, în special, dascăli de la Şcoala nr. 3”, ne spune părintele paroh Vasile Poalelungi.

Energie debordantă

Prima grijă a instructorului de educaţie Elena Silvia Codreanu, sprijinită şi de lucrătorul social Lenuţa Feican, este pregătirea temelor de şcoală. „Toţi sunt copii frumoşi, silitori şi receptivi şi au o energie debordantă”, spune Elena Codreanu, tânăra "mamă", în vârstă de 22 de ani, care îi are în grijă pe cei mici.

„Mânuţe deştepte”

La aşezământ, Oana, Andreea, Maria, Mario, Alexandra, Cristina şi alţi copii, pe lângă pregătirea temelor, participă şi la alte activităţi care au drept scop dezvoltarea abilităţilor estetice şi îndemânare practică. „Cei mici sunt antrenaţi în cadrul programului ˝Mânuţe deştepte˝, prin care îi stimulăm să gândească, să-şi dezvolte gustul estetic. Le cerem să găsească sensul şi rostul unor obiecte în viaţa lor, desenând acele obiecte într-un context pe care ei şi-l aleg”, spune Elena.

În topul preferinţelor celor mici rămân însă pelerinajele organizate în timpul vacanţelor, momentele de la Crăciun, când vin şi darurile şi orele şi zilele când ies în mediul înconjurător.

În 2012, nicio cărămidă

În paralel, în Parohia „Sf. Antonie” Galaţi se mai află şi un şantier în lucru care vizează zidirea bisericii mari, capela fiind neîncăpătoare. „Anul trecut am primit 10.000 lei de la Primăria Galaţi cu care am cumpărat ceva scândură, dar am stagnat pentru că nu au fost fonduri. Nu ştim ce va fi în acest an, tot ce ştim e că în viitor, ne dorim să extindem experienţa dobândită la centrul pentru copii şi către vârstnicii neajutoraţi”, spune părintele Vasile.

Citit 3242 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Ianuarie 2013 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.