Cum să trăieşti din 500 de lei pe lună. Gălăţeanca Victoria Ciocan oferă o lecţie de supravieţuire

Cum să trăieşti din 500 de lei pe lună. Gălăţeanca Victoria Ciocan oferă o lecţie de supravieţuire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanca Victoria Ciocan trăieşte dintr-o pensie de 528 lei, cu mult sub media la Galaţi, anunţată a fi, la sfârşitul anului trecut, de 843 lei pe lună. Însă Victoria nu a venit la redacţie ca să plângă pe umărul nostru că vremurile sunt grele, că impozitele şi preţurile au luat-o razna, ca întotdeauna, în sens ascendent, deşi motive ar fi avut. Dimpotrivă. Victoria Ciocan a dat fuga la redacţie ca să mulţumească. Şi pentru ca noi să învăţăm de la dumneaei o lecţie de supravieţuire.

„Am doar cuvinte de recunoştinţă pe care le aduc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să trec peste poverile acestei vieţi. Am şi mii de mulţumiri pe care le trimit colectivului de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi. Aceştia nu m-au uitat niciodată când au avut câte un program de susţinere a membrilor săi”, spune Victoria.

Are 76 de ani, iar chipul şi mâinile ei poartă amprenta vârstei şi a grijilor multe, ale dumneaei şi ale celor trei copii, toţi mari, dar pentru care inima de mamă e mereu îngrijorată, în momente de cumpănă. 

Cum se descurcă Victoria Ciocan, pensionar de secol XXI, cu doar 528 de lei pe lună? Fără să aibă studii de management financiar, Victoria socoteşte... Lunar, trebuie să-şi cumpere reţeta care ajunge 150 de lei. Mai pune deoparte 100 de lei pentru cheltuielile de întreţinere pe care le împarte cu una din fete... Şi cu cei 278 de lei care-i mai rămân, trebuie să mănânce şi să îşi acopere cheltuielile ocazionale. Noroc "că nu are vicii". Dar, ca să iasă din iarna asta, ar mai avea nevoie de ceva lemne, asta pentru că, deşi a muncit 25 de ani pentru bruma de pensie pe care o primeşte, banii nu ajung decât pentru un coş de cumpărături extrem de sărac. „O dată pe lună îmi iau strictul necesar. Un pic de ulei, un pic de orez, câţiva cartofi, nişte biscuiţi... Mai este puţin şi ies buruienile şi atunci va fi mai bine”, spune  femeia, resemnată. 

În faţa acestei lecţii de supravieţuire, noi am rămas fără cuvinte.

Citit 6105 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2013 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.