Cum să trăieşti din 500 de lei pe lună. Gălăţeanca Victoria Ciocan oferă o lecţie de supravieţuire

Cum să trăieşti din 500 de lei pe lună. Gălăţeanca Victoria Ciocan oferă o lecţie de supravieţuire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanca Victoria Ciocan trăieşte dintr-o pensie de 528 lei, cu mult sub media la Galaţi, anunţată a fi, la sfârşitul anului trecut, de 843 lei pe lună. Însă Victoria nu a venit la redacţie ca să plângă pe umărul nostru că vremurile sunt grele, că impozitele şi preţurile au luat-o razna, ca întotdeauna, în sens ascendent, deşi motive ar fi avut. Dimpotrivă. Victoria Ciocan a dat fuga la redacţie ca să mulţumească. Şi pentru ca noi să învăţăm de la dumneaei o lecţie de supravieţuire.
„Am doar cuvinte de recunoştinţă pe care le aduc lui Dumnezeu pentru că m-a ajutat să trec peste poverile acestei vieţi. Am şi mii de mulţumiri pe care le trimit colectivului de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Galaţi. Aceştia nu m-au uitat niciodată când au avut câte un program de susţinere a membrilor săi”, spune Victoria.

Are 76 de ani, iar chipul şi mâinile ei poartă amprenta vârstei şi a grijilor multe, ale dumneaei şi ale celor trei copii, toţi mari, dar pentru care inima de mamă e mereu îngrijorată, în momente de cumpănă. 
Cum se descurcă Victoria Ciocan, pensionar de secol XXI, cu doar 528 de lei pe lună? Fără să aibă studii de management financiar, Victoria socoteşte... Lunar, trebuie să-şi cumpere reţeta care ajunge 150 de lei. Mai pune deoparte 100 de lei pentru cheltuielile de întreţinere pe care le împarte cu una din fete... Şi cu cei 278 de lei care-i mai rămân, trebuie să mănânce şi să îşi acopere cheltuielile ocazionale. Noroc "că nu are vicii". Dar, ca să iasă din iarna asta, ar mai avea nevoie de ceva lemne, asta pentru că, deşi a muncit 25 de ani pentru bruma de pensie pe care o primeşte, banii nu ajung decât pentru un coş de cumpărături extrem de sărac. „O dată pe lună îmi iau strictul necesar. Un pic de ulei, un pic de orez, câţiva cartofi, nişte biscuiţi... Mai este puţin şi ies buruienile şi atunci va fi mai bine”, spune  femeia, resemnată. 
În faţa acestei lecţii de supravieţuire, noi am rămas fără cuvinte.

Citit 5556 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2013 18:24

21 comentarii

 • postat de albisoara
  Luni, 28 Ianuarie 2013 15:40
  eu am 46ani si 25 ani de munca[ trecuti in cartea de munca] de un an am terminat somajul si nu cred ca voi gasi asa usor de munca imi da statul o pensie de 528 lei ,avind in vedere ani de munca prestati?
  0
  0
  Raportează
 • postat de MARIUS
  Duminică, 27 Ianuarie 2013 20:09
  M-am saturat de atata ipocrizie.Baba asta sa fie fericita ca are 538 pensie ,eu muncesc la ips cu 550 pe luna si santem 3 guri in familie.Banii se dau cu intarziere de 5 luni abia trebuie sa iau banii pe septembrie acum.IPOCRITILOR
  0
  0
  Raportează
 • postat de FARA NUME
  Duminică, 27 Ianuarie 2013 17:31
  VOI SUNTETI SANATOSI :::?????
  Aloo..redactia..cum puteti scrie asemnea aberatii, cand sunt oameni care nu gasesc de ani de zile de munca si traiesc cu 0 lei, oamenii in toata puterea dar care au peste 50 de ani si nu-i mai anganjeaza nimeni ,indiferent de experinta de vechime de studii.!!!! .si de ani verzi nu gasesc de munca, voi o dati exempu pe acesta pesionara care de bine de rau are acei 532 lei?? Rusine sa va fie..prostilor!
  0
  0
  Raportează
 • postat de mirela , pentru pescarita
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 16:39
  Pentru Pescarita , de ce traiesti cu 350 de roni pe luna pensie , ai muncit putin sau deloc in viata ta si spui ca ai sot si copil de intretinut SA-ti fie rusine , vreti ca statul sa va dea casa ,sa va dea bani iar voi sa faceti copii si sa stati in fata blocului ,sa mancati seminte ,sa barfiti si SA NE DEA ...
  0
  0
  Raportează
 • postat de Eu
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 16:25
  Eu nu înțeleg de ce nu ar trebui să învețe și aleși în loc să fure și pe urmă să se plîngă că ,,,e dosar politic ,,,imunități de prost ,,,,,.E clar și viața asta a început să nu mai fie liberă .Cu alte cuvinte proștilor învățați să faceți foame că noi învățăm numai să furăm .Deci rezistență la frig și foame cînd ești prost și votezi numai pe cei mai mari corupți .Bravo viața liberă că încurajați foamea și pe aleși să fure .
  0
  0
  Raportează
 • postat de 501
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 15:55
  Aaaaa, stă la casă...Merci! Cum s-ar fi descurcat dacă ar fi locuit la bloc?
  0
  0
  Raportează
 • postat de ella
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 15:50
  Ati urlat jos ceausescu,nu mai vrem repartitie la terminarea facultatii,ati dorit inpuscarea celor ce se spunea ca au facut genocit in aceasta tara.Dar acum,cind singuri va inchideti caldura si stati in frig,dar platiti pierderile din bloc//bloc care tot ceasescu vi la construit//cind mincati numai oase odata pe luna,cind nu va puteti lua medicamente,cu toate ca sinteti bolnavi,cind cei tineri //fii dumneavoastra//au ajuns sa va doreasca moartea ,ca nu mai produceti nimic si nu mai are rost sa faceti umbra degeaba pe acest pamint,cind citiva golani au bani fara sa munceasca,dar va rid in nas si va sfideaza,asta e tara pentru care ati luptat chipurile la revolutit?Nu vedeti ca am ajuns o colonie a nemtilor si americanilor?Nu vedeti ca avem un guvernator conducator?Acum pe cine ar trebui sa inpuscam?De bine de rau,aveti o pensie ce va este adusa la sfirsitul lunii.Dar as vrea sa vad ce vor primi acei tineri de astazi care nu au un loc de munca,care vor ajunge si ei batrini si daca le va conveni sa li se doreasca si lor moartea.Rominul a fost pupin curist de cid se stie,asa ca merita soarta aceasta mizerabila pe care o are la ora actuala.
  0
  0
  Raportează
 • postat de luca
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 15:47
  o familie de trei persoane cu un venit de 1300 lei pe luna este cu mult sub doamna pensionara din articol, cheltuielile cu un copil la scoala nu se pot calcula, acesta e un articol care sfideaza foarte multi oameni care trebuiesc sa se descurce cu mult mai putin bani decat doamna din imagine!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de luca
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 15:45
  o familie de trei persoane cu un venit de 1300 lei pe luna este cu mult sub doamna pensionara din articol, cheltuielile cu un copil la scoala nu se pot calcula, acesta e un articol care sfideaza foarte multi oameni care trebuiesc sa se descurce cu mult mai putin bani decat doamna din imagine!!!!
  0
  0
  Raportează
 • postat de ss
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 14:55
  Toata lumea plange pensionarii care traiesc cu 5-7 milioane/luna eventual la gramada si pe cei cu 15-30 mil/luna......pe salariatii de la privat, multi batjocoriti, care traiesc cu 3-4 milioane/luna pe membru de familie nu ii vede nimeni? Ca nu au casa, copii cresc si trebuie sa le oferi macar strictul necesar chiar nu mai conteaza, de imbolnavit se imbolnavesc doar pensionarii, nu?
  0
  0
  Raportează
 • postat de pescarita
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 14:49
  eu traiesc dintro pensie de350ron aici se pling cei cu500ron ce sa mai spun...cu500ron si eu mas descurca...in fiecare zimi fac socotelile sami ajunga pan la sfarsitu lunii dar numi ajunge....asta e datorii si datorii...dar numai daca esti singura te poti descurca dar daca mai pui un sot un copil ...dzeu sa ne ajute traim de azi pe miine...eu numi piermit sami iau medicamente desi am mare nevoie...ce sa ne mai plingem ne aude cineva/???
  0
  0
  Raportează
 • postat de O CONCLUZIE
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 14:25
  Mesaj pentru "saracu": Probabil ca daca ai fi invatat la scoala sa scrii, acum ai fi avut un trai mai bun. Zic si eu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de saracu
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 13:24
  de ce se face atata reclama la uni nevoiasi sunt rudele ziaristilori?????eu traiesc din 10 mil 4 suflete si nu fac apel la ziare tv etc ,daca doamna nui ajunge 5 mil eu cat salariu trebuie sa am ////?// toata lumea are necazuri dar nu mai cersiti mila ,o zi buna tuturor
  0
  0
  Raportează
 • postat de Das Kapital
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 12:46
  Si astfel comunismul isi face salas in sufletele oamenilor! Dupa care o sa ne intrebam cum a fost posibil????
  0
  0
  Raportează
 • postat de MARIA
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 12:17
  PRIMARUL CHELTUIE 40.000 EURO PE BABACIUNEA DE SANDRA DE REVELION DIN BANII PUBLICI IN LOC SA AJUTE ACESTI BATRANI SARMANI CARE ABIA REUSESC SA SUPRAVIETUIASCA! FEMEIA A MUNCIT NU A FURAT SAU CERSIT! SE DORESTE EXTERMINAREA NOASTRA A ROMANILOR CA SA NE FIE LUATA TARA COMPLET PT CA AVEM O TARA FRUMOASA SI PLINA DE RESURSE SI IN SPECIAL EXTERMINAREA BATRANILOR CA SA NU MAI PLATEASCA STATUL PENSIE! RUSINE PORCILOR SI OAMENI FARA MAMA CE SUNTETI! TRAIASCA CEAUSESCU PT CE A FACUT PT TARA ASTA SI MOARTE CELOR CARE AU VANDUT-O SI DISTRUS-O!
  0
  0
  Raportează
 • postat de adine
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 12:15
  Si mama mea are o pensie de 480 RON, are 84 ani si nici o datorie la statul care nu a gasit hotii care i-au furat gainile, statul care nu a pedepsit in nici un fel hotul care i-a furat pensia tatatului meu pe vremea cand acesta inca mai traia,statul care nu a facut nimic impotriva celor care au ridicat o constructie in mod abuziv in fata geamurilor sale (fara a se respecta distanta legala). Si nu cerseste, pentru ca are demnitate, ceea ce lipseste cu desavarsire STATULUI NOSTRU SI REPREZENTANTILOR SAI DE SEAMA. S-ar putea sa sune putin incoerent mesajul meu, dar pur si simplu ma enervez cand vad cate face statul nostru pentru cetateanul obisnuit.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Gânditorul de la Hamal(gia)
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 10:02
  Ziarista are şi ea vreo mie de lei net pe luna care nici aştia nu ajung pentru un trai decent. Cu atât o plăteşte stăpânul ei "pe plantaţie". A scris articolul ăsta ca să-şi facă norma de nr. de centimetri pătraţi publicaţi pe lună ca să-şi primească salariul întreg.
  Cât priveşte pensiile şi salariile marii majorităţi a populaţiei, toate sunt pentru o exterminare lentă pentru a nu ne răscula şi pentru " cuvinte de recunoştinţă pe care le aduc lui Dumnezeu", pentru recunoştinţă Casei de Pensii care ne mai dă nişte fărâmituri din mila mai-marilor Europei, alimente la limita expirării sau care, din anumite motive, nu se vând în alte ţări, medicamente care să ne omoare etc.
  Ăsta este preţul democraţiei care ne-a fost fluturată pe sub nas în dec. '89. Românii au înghiţit momeala şi acum se plâng..... la Dumnezeu. Acum avem voie să-i înjurăm pe preşedintele ţării, pe guvernanţi, pe membrii partidelor aflate la putere. Avem, deci, democraţie! Ce ne mai trebuie un acoperiş deasupra capului, un salariu decent sau o pensie decentă?
  0
  0
  Raportează
 • postat de agurida
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 09:35
  Cum sa nu ramaneti fara cuvinte,daca sunteti rupti de realitate !!!! Vai de scrisul vostru.....daca ati iesi pe teren ati afla cat de multi sunt,in situatia asta,unii cu pensii si mai mici...of,of,ce ziaristi .....
  0
  0
  Raportează
 • postat de in vino veritas
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 09:28
  Sclavi pe plantatie, cam astea erau cheltuielile stapanilor pentru un negru pe plantatie.
  0
  0
  Raportează
 • postat de eu
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 07:02
  Ziaristilor aratatii articolul nasta PRIMARULUI atunci cand organizeaza chiolhanuri pe banii primariei. Alesii locali puteau stabili ca astfel de oameni sa fie scutiti de la impozit pe locuinta. Imaginativa ca din impozitul dumneei a cantat BABA SANDRA de revelion iar femeia asta poate a mancat doar cartofi. RUSINE
  0
  0
  Raportează
 • postat de saracie
  Sâmbătă, 26 Ianuarie 2013 06:46
  Cu aceeiasi bani o,ingrijitoare din scoala care trebuie sa puna deoparte 3 lei pentru transport, bani pentru 2 covrici, incaltaminte ,imbracaminte, copii in intretinere si la soala...,,,,,,
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.