O săptămână de frig pentru locatarii unui bloc din cartierul Dimitrie Cantemir

O săptămână de frig pentru locatarii unui bloc din cartierul Dimitrie Cantemir
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 GDF Suez a sistat furnizarea gazelor din cauza a cinci familii rău-platnice


Copii, adulţi şi bătrâni dârdâie de frig, la temperaturi comparabile cu cele de afară. Locuitorii blocului ANL S6, din cartierul Dimitrie Cantemir, nu mai au căldură şi nici apă caldă de mai bine de o săptămână, de când GDF Suez a sistat furnizarea gazelor pentru centrala termică, ridicând totodată şi contoarele. În această situaţie s-a ajuns din cauza datoriilor enorme la întreţinere pe care le-au adunat cinci dintre locatari. „Nu ne-am putut achita de înţelegerea făcută cu cei de la gaz în noiembrie, anul trecut, de a plăti sumele restante, iar după trei luni de neplată contractul se reziliază”, ne-a spus administratorul asociaţiei.

Cine achită debitele restanţierilor?

De la asociaţie am aflat că restanţele rău platnicilor însumează 31.538,60 de lei, fără penalităţi. Dintre aceştia, unul nu a plătit nici măcar un leu de când a primit locuinţa, iar un altul are deja ordin de evacuare.
Mai mult decât atât, unul dintre chiriaşii blocului S6, cu datorii imense, a decedat, lăsând neachitate debite de 10.532,82 de lei, adică o treime din valoarea totală a datoriilor. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache, susţine că datoriile celor patru locatari în viaţă pot fi recuperate în instanţă, însă nu ne poate da informaţii cu privire la acoperirea sumei destul de mari lăsate restantă de persoana decedată.

Caută căldură la uşa Primăriei

Sătui să îndure frigul şi mai ales simţindu-se neîndreptăţiţi că nu beneficiază de ceea ce plătesc lună de lună, locatarii blocului S6 s-au deplasat, zilele trecute, la Primărie pentru a cere lămuriri şi pentru a găsi soluţii. „Am mers să vedem ce se poate face, dar nu am primit prea multe răspunsuri, au ridicat mai mult din umeri”, povesteşte Vali Lupu. Oamenii sunt nemulţumiţi că din cauza unora au de suferit cu toţii şi cred că cea mai bună soluţie ar fi blindarea caloriferelor datornicilor, astfel încât cel care nu plăteşte să nu beneficieze de servicii. „Nu vedem normal să stăm în frig, pe banii noştri”, declară Valentin Bejan.
„Din punctul nostru de vedere am făcut tot ce se putea face pentru a-i ajuta pe oameni. Primarul a vorbit cu cei de la gaze şi le-a explicat că nu pot fi lăsate 24 de apartamente fără căldură, din cauza celor cinci datornici. S-a ajuns la un acord, iar acum e treaba asociaţiei să facă demersurile pentru rebranşare”, ne-a explicat Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
Asociaţia a depus o cerere de reeşalonare a debitelor vechi, care a fost aprobată, încheindu-se şi un nou contract cu GDF Suez. Deşi se doreşte urgentarea rebranşării la gaze, locatarii vor fi nevoiţi să mai îndure frigul până la începutul săptămânii viitoare, când se vor remonta contoarele şi se va da drumul la centrală, serviciu pentru care tot locatarii vor trebui să scoată bani din buzunare. „Încercăm să ne încălzim fiecare, după posibilităţi. Ne-am cumpărat calorifere electrice, mai dăm drumul la aragaz, măcar să fie puţin mai cald decât afară”, mărturiseşte Marian Duşa.

Citit 2816 ori Ultima modificare Duminică, 03 Februarie 2013 10:46

6 comentarii

 • postat de Trebuia introdus încălzirea pe orizontală cu robineți de închidere pe fiecare apartament.
  Duminică, 03 Februarie 2013 23:36
  Atunci dacă este o centrală termică pe bloc, proiectul este greșit din start, având în vedere experiența problemelor de plată trebuind să se facă două coloane principale pentru cele două scări din care să se racordeze fiecare apartament la calorifere cu robineți pentru a putea închide încălzirea pe fiecare apartament în cazul întârzieri la plata încălziri.
  0
  0
  Raportează
 • postat de brailean
  Duminică, 03 Februarie 2013 10:35
  ati transformat cartieru' intr-un ghetou...!
  0
  0
  Raportează
 • postat de Rică
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 14:50
  Bine ar fi ca cei care fac comentarii să aibă bunul simţ să citească articolul pe marginea căruia face comentarii. GDF a debranşat doar gazul pentru CENTRALA DE SCARĂ, BLOC CONDOMINIU într-un cuvânt, adică cei care BENEFICIAZĂ DE UTILITĂŢI RACORDATE, BRANŞATE LA ACEELAŞI BRANŞAMENT AL FURNIZORULUI. Locatarii au gaze pentru maşini de gătit (aragaze). Cred că acest articol este esenţa întregii săptămâni de dezbateri-comentarii referitoare la asigurarea energiei termice. Din articolul prezentat rezultă foarte clar cât de păgubos este aplicarea principiului TOŢI PENTRU UNUL.. Explic. Din 24 de apartamente 5 au datorii la gaze. Contorul pentru centrala de scară este separat de contorizarea pentru maşinile de gătit. GDF opreşte gazul pentru alimenterea centralei. Cine suferă? TOŢI LOCATARII DIN CONDOMINIU. CINE ESTE DE VINĂ? SĂ RĂSPUNDĂ PROPRIETARUL. Altă situaţie, alt condominiu. O scară cu 19 apartamente. 15, 16, 18 apartamente, prin eforturi proprii au optat pentru principiul CONSUM ATÂT CÂT POT PLĂTI, ADICĂ AU CENTRALE DE APARTAMENT. Rămân 1, 2, 5 apartamente la sistemul centralizat. Cei cu centrale proprii dacă nu plătesc gazul utilizat sunt debranşaţi rapid. Dar vor fi taxaţi cu o cotă parte din ceea ce trebuie să plătească cei care vor să beneficieze de sistemul centralizat. Deci ei sunt TOŢI cei care trebuie să sufere pentru cei 1, 2, 5. Există un specimen de oameni cărora le convine grămada, acolo pescuiesc cel mai bine. Acest principiu duce la faliment. singura soluţie viabilă, pe termen scurt, mediu şi lung este CONTORIZARE INDIVIDUALĂ.
  0
  0
  Raportează
 • postat de maria
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 13:13
  sunt centrale de bloc deci daca trei apartamente nu vor sa mai plateasca sufera 28 de apartamente adica 2 scari . cind se evacueaza datornici ?
  cine va plati datorile ?
  0
  0
  Raportează
 • postat de maria
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 13:10
  1. nu este asociatie de proprietari. 2. sunt centrale de bloc deci daca trei apartamente nu vor sa mai plateasca sufera 28 de apartamente adica 2 scari .
  0
  0
  Raportează
 • postat de Un exemplu elocvent de ineficiență a asociației de proprietari ce nu iau măsuri legale de debranșare a datornicilor după neplata a trei luni consecutive.
  Sâmbătă, 02 Februarie 2013 11:31
  Păi aici se cheamă prostie din parte a sociației de locatari în frunte cu administratorul ce nu a sesizat firma GFZ Suez pentru debranșarea celor ce au întârziat plata la gaze după trei luni de neplată consecutive pentru că apartamentele sunt racordate individual cu contor de consum pentru gaze pe fiecare apartament. Aici se confirmă ineficiența asociațiilor de proprietari ce acumulează datorii ce nu mai pot fi recuperate.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.