Centrele de zi, aproape de colaps. O rază de speranţă pentru copiii şi bătrânii nevoiaşi
Foto: Foto: Arhiva ADJ

Centrele de zi, aproape de colaps. O rază de speranţă pentru copiii şi bătrânii nevoiaşi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale, preoţii şi asistenţi de la centrele de zi ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos au făcut mari eforturi pentru a susţine şi continua activitatea centrelor de zi, în primele două luni ale lui 2013. În baza Legii 34, ele asigură servicii de asistenţă socială, medicală şi consiliere pentru copii care sunt în pragul abandonului şcolar sau provin din familii sărace de ani buni. Sunt sprijiniţi şi bătrânii nevoiaşi şi persoanele cu nevoi speciale.

„În evidenţele noastre, la toate programele avem vreo 300 de copii, însă parteneriatul cu Primăria Galaţi vizează un program de asistenţă socială - asigurarea unei mese calde pe zi, pentru 25 de copii. Pentru proiectul din 2013 am extins activitatea la 30 de copii necăjiţi”, ne-a spus Ana Burtea, director executiv al Fundaţiei „Inimă de Copil” Galaţi.

Între cei vitregiţi şi care s-au descurcat din surse proprii sunt şi centrele de zi din parohiile Sf. Antonie (50 de copii), Sf. Spiridon (70 de copii), Aşezământul Mănăstirii Sf. Vasile cel Mare (100 de copii), plus 50 de vârstnici de la Centrul de zi „Speranţă pentru vârsta a treia”. Nici Asociaţia „Sporting Club”, care asigură servicii pentru 100 de semeni cu probleme psiho-motorii, nici centrele Fundaţiilor Familia şi de Sprijin pentru Vârstnici nu au dus-o pe roze. De la începutul anului, unele şi-au subţiat activitatea, altele au restrâns-o şi, cu strângere de inimă, unele au anunţat că de luni vor trage obloanele centrelor de zi.

"În anii din urmă, evaluarea era făcută cel târziu în decembrie şi ştiam foarte bine ce avem de făcut în următorul an. La început de an e greu să alergi ca să găseşti sponsori şi să susţii activităţile pentru nişte necăjiţi. Sărăcia şi combaterea ei sunt aspecte de care trebuie să se ocupe mai ales instituţiile statului", spune Ana Burtea.

Consilierul Nicolae Rainea, ales ieri preşedintele Comisiei sociale din cadrul Consiliului Local Galaţi, a adus o rază de speranţă. „Ne-am întâlnit ieri, am verificat ofertele organizaţiilor neguvernamentale şi ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi am constatat că toate proiectele sunt în regulă. Urmează ca în funcţie de buget să fie repartizate şi sumele necesare, potrivit legislaţiei în vigoare”, ne-a spus veteranul de vârstă al consilierilor.

Toţi cei implicaţi în aceste parteneriate sociale, vitale pentru sănătatea comunităţii, speră că, pentru continuitate, bugetul nu va întârzia să fie aprobat.

Citit 1085 ori Ultima modificare Vineri, 22 Februarie 2013 16:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.