Achiziţiile centralizate pentru spitale se vor face pe regiuni

Achiziţiile centralizate pentru spitale se vor face pe regiuni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în perioada următoare vor începe procedurile de achiziţie la nivel centralizat atât pentru echipamentele şi materialele sanitare, cât şi pentru medicamentele destinate spitalelor de stat din România.

Într-o conferinţă care a avut loc la începutul acestei săptămâni, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a făcut mai multe precizări despre modul în care se vor organiza achiziţiile publice centralizate.

“Vrem ca viitoarele achiziţii centralizate pe care Ministerul Sănătăţii le va organiza să se realizeze transparent şi să aducă la buget sume suplimentare din economiile preconizate. Dacă de exemplu, la achiziţionarea stenturilor (tuburi, de obicei din oţel inoxidabil, folosite în intervenţiile cardiovasculare pentru deblocarea unei artere, n.a.) sau a defibrilatoarelor vom face economii de 10 procente, acest lucru va însemna cu 5-10 la sută mai mulţi pacienţi trataţi”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit aceleiaşi surse, Ministerul Sănătăţii analizează în această perioadă toate posibilităţile de organizare a acestor licitaţii, atât cu Agenţia Naţională de Reglementare a Achiziţiilor Publice, cât şi cu alte instituţii care se ocupă de domeniul achiziţiilor.

Aşteptăm expertiza OMS

Următorul pas ce trebuie făcut constă în publicarea pe site-ul de specialitate www.seap.ro a primelor anunţuri de participare la licitaţii. De asemenea, la sfârşitul lunii februarie, specialiştii în achiziţii publice din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) vor trimite către Ministerul Sănătăţii o expertiză privind cele mai potrivite măsuri care trebuie luate în acest domeniu.

Până în prezent, achiziţiile de medicamente, materiale sanitare sau aparatură medicală erau făcute de conducerea fiecărui spital în parte. Oficialii din Ministerul Sănătăţii şi-au motivat decizia de centralizare a achiziţiilor prin preţurile mai mici care vor fi negociate. Pentru ca pe parcursul procedurilor să nu apară blocaje care să lase spitalele fără medicamentele sau materialele sanitare, Raed Arafat a mai spus că pachetele de produse vor fi achiziţionate pe regiuni.

Citit 1752 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2013 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.