Pensie minimă garantată, de la 1 aprilie

Pensie minimă garantată, de la 1 aprilie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cuantumul acesteia este de 300 de lei lunar, urmând să crească la 350 de la 1 octombrie 2009 * Deocamdată nu se ştie câţi gălăţeni vor beneficia de măsură, dar categoriile cele mai interesate sunt agricultorii şi urmaşii pensionarilor, care primesc acum mai puţin *

În perioadă de criză economică, atunci când din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale se revoltă vizavi de condiţiile dificile de trai, de îngheţarea salariilor, de reducerea sau pierderea unor beneficii, puţină lume se mai gândeşte la pensionari. Deşi nu există familie, la Galaţi sau oriunde în ţară, care să nu aibă printre membrii săi măcar un pensionar, tindem să uităm că şi ei au nevoi, unele chiar foarte mari.

Se întâmplă asta poate şi pentru că pensionarii, în ciuda veniturilor mici, sunt de cele mai multe ori bun-platnici, primii care îşi achită impozitele şi taxele, cei care nu au restanţe la plata întreţinerii şi nici datorii, chit că fac împrumuturi la CAR pentru a-şi îndulci puţin viaţa de zi cu zi.

În aceste condiţii, decizia Guvernului de a reglementa, prin lege, un cuantum minim garantat al pensiei vine într-un moment bun, chiar dacă suma nu este mare şi, pe moment, nu se ştie exact câţi gălăţeni vor beneficia de ea.

Cu ajutorul bilanţului pe 2008, directoarea Casei Judeţene de Pensii şi alte drepturi de Asigurări Sociale, Georgeta Modiga (foto), a făcut miercuri un tablou complet al situaţiei pensionarilor din Galaţi (la 31.12.2008 n.a.), precizând şi cum se va aplica OUG. nr. 6/2009 privind pensia socială minimă garantată.

Agricultorii şi urmaşii pensionarilor, principalii beneficiari

În judeţul Galaţi există 145.533 de pensionari, a căror pensie medie netă este de 548 de lei lunar. Dintre aceştia, 28.841 sunt pensionari din agricultură, în cazul lor pensia medie netă fiind de doar 252 de lei.

Insistăm asupra acestei categorii pentru că, alături de beneficiarii de pensie de urmaş din sistemul de stat (cei din sistemul agricol fiind incluşi în cifra de mai sus n.a.) – 15.005 persoane, cu o pensie medie netă de 293 de lei pe lună - ei sunt cei care vor beneficia de pensia minimă garantată.

În numărul total de pensionari, o altă categorie care se va bucura de mărirea pensiei este cea a urmaşilor veteranilor de război: 188 de beneficiari care acum au, în medie, 179 de lei pe lună.

În acest moment, potrivit directoarei CJPAS, Georgeta Modiga, nu se poate da publicităţii o cifră clară a beneficiarilor noilor prevederi, din motive care nu ţin de instituţie:

„Celelalte sisteme care plătesc pensii şi nu sunt integrate sistemului pensiilor publice au obligaţia să trasmită informări privind beneficiarii proprii către CNPAS, după care acestea ne vor parveni şi nouă, putând să stabilim exact cine sunt gălăţenii care au mai puţin de 300 de lei lunar. Este necesar acest lucru, întrucât OUG 6 prevede că la acordarea pensiei minime se are în vedere cuantumul însumat al tuturor tipurilor de pensie”.

Pensia minimă garantată va fi 300 de lei lunar începând din 1 aprilie 2009, respectiv 350 de lei lunar începând din 1 octombrie 2009.  

De precizat că, în ceea ce priveşte beneficiarii de pensie de urmaş, cuantumul minim garantat se va calcula pentru fiecare dintre ei. Cu alte cuvinte, dacă doi copii au pensie de urmaş după moartea unuia dintre părinţi, pensia minimă se va calcula de la 1 aprilie 2009 pentru fiecare dintre ei.

În anul 2008, în judeţul Galaţi s-au înregistrat 7.210 cereri noi de înscriere la pensie, cu 607 mai multe decât în 2007, din care au fost soluţionate 6.959.

În plus, au fost primite 13.265 de cereri de recalculare, cu 3.631 mai puţine decât în 2007, fiind soluţionate toate, plus alte cereri înregistrate la finele anului anterior. S-au mai efectuat recalculări şi stabiliri ale altor beneficii, prevăzute de Legea 578/2004 şi OUG 4/2005.

Citit 1100 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.