Un an de zile cu rulota prin Europa: O familie de gălăţeni trăieşte „Viaţa pe îndelete”

Un an de zile cu rulota prin Europa: O familie de gălăţeni trăieşte „Viaţa pe îndelete”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dragi tinere familii, cum credeţi că ar reacţiona părinţii şi socrii dumneavoastră dacă le-aţi spune că veţi pleca un an întreg, într-un tur al Europei, şi veţi străbate 18 ţări, 23.000 de kilometri cu o maşină şi o rulotă, împreună cu cei trei copii de cinci ani, trei ani şi, respectiv, şapte luni? Şi că nu e vorba de o vacanţă, ci de o alternativă la viaţa contra-cronometru - o viaţă trăită frumos, plin şi pe îndelete! Ar crede că e vreo glumă de 1 aprilie, ori că faceţi vreun „experiment”. La fel de surprinşi au fost, în prima clipă, părinţii Nicoletei şi lui Bogdan Ionescu atunci când au aflat, acum doi ani, de ideea acestora de a trăi „Viaţa pe îndelete”. I-au înţeles însă, şi le-au oferit sprijin din toată inima şi puterile lor. Şi tocmai pentru că rezonează cu ei, familia gălăţeană Ionescu le transmite de pe drum un călduros „Mulţumim şi vă iubim!”.

Aşa cum v-am anunţat, Nicoleta - creatoare de vestimentaţie pentru copii, Bogdan - designer de interior şi scenograf, şi cei trei copii ai lor: Lilu, Tesa şi Bebe, trăiesc deja „Viaţa pe îndelete” şi se apropie de ieşirea din ţară. Rulota, remorcată de o maşină cu număr de Galaţi, le oferă tot confortul unui cămin, cu baie şi bucătărie, iar ei vor merge cel mult 300 de kilometri pe zi, dacă vor merge. Discovery Romania îi susţine mai ales că în tot acest an vor promova România şi valorile româneşti.

Copiii, ca o obligaţie

Gestul părinţilor Nicoleta şi Bogdan i-ar şoca pe cei mai conservatori părinţi pentru care scuza „nu putem pleca pe distanţe mari că avem copii mici” este mereu invocată. „Tot sistemul este de vină şi mentalitatea împământenită la noi. Copiii sunt astăzi văzuţi ca o obligaţie sau mai degrabă ca un task de bifat la un moment dat... «că aşa trebuie». Apoi sunt un fel de povară menită să-ţi schimbe viaţa ireversibil şi de multe ori în rău. Adică trebuie să renunţi la viaţa personală, să renunţi la hobby-uri, la dorinţele proprii. Din acest motiv nu trebuie să mergi cu ei în vacanţă, că «ţi-o vor strica». Nu trebuie să mergi cu ei la cumpărături în supermarket, că «sunt gălăgioşi şi deranjează». Nu prea trebuie să-ţi iasă din vorbă, că «te fac de ruşine». GREŞIT!! Tocmai aceste aspecte uniformizează, hrănesc «spiritul de turmă» şi creează mentalităţi preconcepute cu iz de reguli de «bună purtare»”, spun cu nemulţumire soţii Ionescu. Până la plecarea de la finele săptămânii trecute, cel mai lung drum cu cei trei copii a fost de 8 ore. „Călătoresc de la vârste fragede, cel mic e campionul, la vârsta de 3 zile era la picnic la lacul Sf. Ana”, ne-au mărturisit părinţii.

Temeri

Singura temere a soţilor Ionescu este legată de sănătate, „în rest avem încredere că Dumnezeu ne va ajuta în acest demers şi că unul dintre motivele pentru care am pornit singuri în această aventură, cu toate că au mai fost doua familii care vroiau să ne însoţească, dar au renunţat, este că Viaţa pe îndelete anul asta ne este destinată nouă”, ne-a mărturisit capul familiei.

Provocare şi drum

Care este, totuşi ţinta acestui an prin Europa. „CĂLĂTORIA. Călătoria oferă libertate. Mişcare continuă, schimbare, ne dă posibilitatea de a creşte împreună ca familie indiferent unde suntem. Ne provoacă. Ne obligă să lucrăm împreună. Să ne bazam unul pe celălalt. Credem că e destul de evident că o experienţa de genul acesta le oferă copiilor oportunităţi pe care nu le pot avea acasă. Lumea înseamnă cunoaştere (diversitate). Lumea înseamnă o mare comunitate. Lumea e copleşitoare şi miraculoasă în acelaşi timp şi ne-o dorim pentru copiii noştri”, ne-a spus familia Ionescu.

Citit 6740 ori Ultima modificare Vineri, 29 Martie 2013 20:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.