×

Avertizare

JFolder: :files: Calea nu este un director. Cale: [ROOT]/images/galerie/palatul-de-la-balcic-inima-sultanei-marie
×

Notificare

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Campanie VL "Biserici istorice gălăţene": 230 de ani de credinţă în Odaia lui Manolachi
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Campanie VL "Biserici istorice gălăţene": 230 de ani de credinţă în Odaia lui Manolachi
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Biserica din cătunul Odaia Manolache, comuna Vânători, judeţul Galaţi, veşniceşte smerită de 230 de ani pe dealul cimitirului din amintita aşezare. Are hramul „Sfântul Mucenic Gheorghe” şi a fost zidită în 1783, după cum ne spune părintele Sorin Călieanu, parohul din ultimii 16 ani.

Statut de catedrală

La 1891, Moise N. Pacu, în Cartea Judeţului Covurlui, ne relatează că acest edificiu avea statut de „catedrală” şi drept patron pe Sfântul Gheorghe, la fel ca şi astăzi. Pe atunci, "catedrala" - ce seamănă mai degrabă cu o "odăiţă" pe picior mare - deservea alte trei mici cătune: Vânători, Fântânele şi Cişmele.
Localitatea care îşi trage numele de la odaia unui cioban, pe nume Manolachi, era la sfârşitul veacului al XIX-lea una dintre cele şapte mici aşezări ce alcătuiau comuna Tuluceşti, comună unde exista Catedrala "Sfinţii Voievozi". La sfârşitul veacului al XIX-lea, potrivit relatării aceluiaşi Moise N. Pacu, cele două „catedrale” erau singurele biserici din zonă care ofereau asistenţă religioasă pentru creştinii din cele şapte sate ce alcătuiau comuna Tuluceşti.

Icoane în stil neobizantin

Edificiul este o frescă a stilului basilical; are plan dreptunghiular simplu, gen navă, cu un altar semicircular spre exterior, biserica fiind sfinţită la 1783. Nu are turle şi pare mai degrabă o casă în stil tradiţional. La interior are o boltă ascunsă ce trimite la cupola Pantocratorului, iar la restaurarea din 2012, bolta (inclusiv cea ascunsă) a fost îmbrăcată în scândură. Catapeteasmă bisericuţei este din lemn şi este înzestrată cu icoane care exprimă stilul neobizantin al unui artist necunoscut şi care a avut drept izvod iconografia slavă. De altfel, inscripţiile de pe icoane sunt tot slave, cum se practica la sfârşitul veacului al XVIII-lea. Între odoarele vechi se află un epitaf pictat, pe alocuri rupt, care necesită o neîntârziată restaurare şi care cu siguranţă va fi una dintre piesele viitorului Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii de la Dunărea de Jos. Icoanele, unele vechi, altele noi, acoperă pereţii albi ai micului edificiu care de 230 de ani adună lacrimile şi bucuriile celor din amintita aşezare gălăţeană. Sunt şi icoane făcute la 1900, purtând semnătura lui N. Furtună, dar şi unele mai noi...

Două restaurări în 230 de ani

„Din puţinele însemnări, reiese că înaintaşii noştri care au ridicat această biserică de cimitir au lucrat temeinic, tratând terenul cu păcură pentru a opri infiltrarea apei şi alunecările de pământ”, ne spune părintele Sorin Călieanu. Deşi bisericuţa numără 230 de ani, ea nu a trecut niciodată printr-o restuarare majoră, cu excepţia celei din 1955, când acoperişul din şindrilă a fost înlocuit cu tablă. Restaurarea din 2012 a avut însă darul să salveze această bijuterie arhitecturală din Odaia lui Manolachi.
Cu bucurie, părintele Sorin Călieanu ne spune că restaurarea a fost susţinută din plin de doamna Sicuţa Murgu, primar al comunei Vânători, şi de aleşii de aici, care au alocat pentru restaurare 120.000 de lei. „Cu aceşti bani şi cu ce s-a mai adunat de la creştini, anul trecut, am putut achiziţiona unele materiale şi am efectual lucrările propriu-zise: ca să stopăm alunecarea dealului pe care este aşezată biserica, am realizarea subzidirea şi am pus pentru consolidare o pernă de balast şi beton, de patru metri, sub pământ”, spune părintele Sorin. De jur împrejurul bisericuţei a fost plantat un gard din piatră de râu, care dă locului un plus de autenticitate. Parţial a fost înlocuită şi lemnăria, au mai rămas însă de restaurat Sfântul Altar, de schimbat stranele, plus de restaurat icoanele...
În paralel, părintele Sorin Călieanu a ridicat un mic aşezământ pentru pomenirile celor trecuţi la Domnul. Noul aşezământ este încă în lucru şi cea mai importantă lucrare este cea legată de instalarea centralei, de pus gresia şi faianţa şi de prelungit Liturghia de la Altar la inimile creştinilor.

Foto: Vasile Caburgan

Citit 2485 ori Ultima modificare Vineri, 12 Aprilie 2013 18:05

13 comentarii

 • postat de Costel
  Miercuri, 17 Aprilie 2013 08:52
  @Maria Stanciu Degeaba d-na ziarist tot insistati cu vorbe multe de adulare a lui Casian. Nu ati raspuns de ce nu a avut acesta suficienta ingaduinta sa lase muzeul acolo unde a fost. Sa ceri ca un particular inapoi proprietatea in dauna comunitatii nu-i chiar asa crestinesc ci poate comercial si economic indreptatit, ca SRL. Dar Biserica se poarta de multi ani ca un SLR obisnuit, in toata tara. S-au spus multe porcarii despre acel muzeu, inclusiv ca ar expune tablouri cu „funduri goale” sau ca e un loc plin de betivi , iar acele vorbe veneau de la oameni care se cred crestini. Am vazut cum o data ati afirmat ca acele vile norvegiene de pe Domneasca pe care Episcopia le-a primit sunt niste ”casute”. De poliloghiile lungi cat o zi de post ale Episcopului suntem satui, lasandu-va pe dumneavoastra sa va bucurati de intelepciunea din cuvantarile lui. Iar faptul ca navaliti cu citate din Biblie nu-i chiar o nota buna pentru dumneavoastra , aratand ca va simtiti nu tocmai bine atunci cand sunteti criticata si cand ar trebui sa mai reflectati inainte de a tasta impulsiv. Mi-a placut articolul cu calul batut de acele brute si-n general atitudinea din acel articol. Acea pozitie a dumneavoastra face mult mai mult decat sa ne spuneti pe randuri multe ce a spus Saul, Sfantul Petru, IPS Craciun sau altii. Si nu mai stergeti aceste comentarii care nu va plac. Ele sunt niste dovezi de care nu trebuie sa ne fie rusine, pe care sa nu le ascundem. Astia suntem, si eu si ”altul” si dumneavoastra. Asta ca sa nu mai fiti acuzata ca aveti apucaturi ca in vremea trecuta, cand partidul unic stabilea ce e bun si ce nu. Acum, daca insistati, eu va pot da numele meu tot fiindca nu am nimic impotriva.
  0
  0
  Raportează
 • postat de M. Stanciu
  Miercuri, 17 Aprilie 2013 07:38
  Dragă ”Altul”...
  Unde invoc eu stâlpul infamiei? De ce duci discuția acolo unde nici nu gândesc, de ce distorsionezi cuvintele, doar ca sa-ți iasă ”faza cu nebunia?” De ce te crezi salvatorul meu, am eu atitudine de om neajutorat? Daca e Cineva care sa ne salveze, nu e de pe aici... Eu am apelat la un dialog sincer, semnându-mă cu numele meu și nu ascunzându-mă după ”Altul”. Mai bine de jumătate din aceste comentarii sunt semnate de aceeasi persoană care ba e ”Altul”, ba nu e A... Iar tu - ”altul” esti suparat foarte ca îti raspund?... Se vede treaba ca iubesti mult monologul, dar ce să fac? Nu pot să mă ”smeresc” și să te las să păcătuiești atâta... Am și eu slăbiciuni, iar una dintre ele este să nu te supăr cu prea multa mea tăcere. Gândește-te ce s-ar fi făcut Sfinții Părinți dacă ar fi tăcut la nesfârșit? Am mai fi avut noi atâtea modele de Lumină, de Frumusețe veșnică? Și apoi, Dincolo, la marea Judecata, Dumnezeu ne va judeca pe toți și pentru faptele bune pe care am fi putut să le facem și nu le-am făcut aici, pe pământ.
  Mai dorești neapărat să primești răspuns despre ce ar zice Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian?... Sigur zice o rugăciune să ne linisteașcă pe toti și ar trebui măcar din respect față de Părintele nostru Duhovnicesc și de Dumnezeu să încetăm cu aceste mizerii. Ca să afli mai multe despre ce spune Înalt Prea Sfințitul Părinte Casian - căruia îi cer iertare pentru toate mizeriile de pe acest site - poți merge la Liturghie, la Catedrala Galaților, că acolo slujește. Cuvântul cu multă putere al Arhiereului nostru te-ar face să înțelegi mult mai multe...
  Dacă s-a făcut ceva bun în Galați, atunci s-au făcut multele ”spitale duhovnicești”, unde ar trebui să ne adunăm toți și să ne plângem păcatele, ca să ne ierte Dumnezeu...
  Cu drag,
  Maria Stanciu
  0
  0
  Raportează
 • postat de ALFAR
  Marți, 16 Aprilie 2013 17:55
  Articol bun, comentatori idioti!
  De fapt, sunt tot mai multi scrântiţi pe acest site. A devenit jenant, iar daca va continua aceasta porcaiala nefiltrată prin "minima moralia", cred ca o sa-mi caut alte surse de informare on-line.
  0
  0
  Raportează
 • postat de altul pt. Maria Stanciu
  Marți, 16 Aprilie 2013 17:23
  Draga Maria, nu a intentionat nimeni sa te impinga catre stalpul infamiei si sa ridice piatra asupra ta. Faptul ca mereu te simti incoltita ma pune in dificultate si ma face intr-adevar sa ma-ntreb daca nu-i inutil demersul meu catre tine. Caci vad ca-n disperare de cauza recurgi la pilde hristice, eu aparand ca neinduplecat prigonitor, tu cand ca victima, cand ca Saul. Interesant ar fi ce ar zice casio acum despre jazz sau folck, ”Cultura” pe care acum probabil o socotesti si tu vulgara si inferioara, caci deh, desfiintarea pardalnicelor de muzee cu dosuri goale ii pare indreptatita , la fel si inlocuirea lor cu muzee bisericesti. Cat despre faptul ca gandesti ca esti in centrul preocuparilor cuiva, catorva....Nu stiu daca e chiar bine si smerit sa te vezi atat de importanta. Altfel numai bine.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Maria Stanciu
  Marți, 16 Aprilie 2013 08:58
  Dagilor nu va mai necajiti atata că nu sunteti niciunul în măsură să judecați. Apostolul Pavel, pe când era Saul, a dat o lectie de aspră pedeapsă creștinilor după ce Sf. Arhidiacon Stefan a fost ucis cu pietre, iar Saul păzea hainele persecutorilor! Saul îndreptându-se pe drumul Damascului spre o comunitate de creștini - pe care voia sa o pedepsescă - a avut o revelație: s-a întâlnit cu Hristos cel Înviat care l-a intrebat: ”Saule, Saule, de ce Mă prigonești?”. Saul a înțeles că drumul lui trebuie să fie altul, unul cu fata la Dumnezeu și cu fapta raportată la măsurile lui Dumnezeu. S-a botezat cu numele de Pavel si dacă astăzi înțelegem mai bine Evanghelia este ptr. că Sfântul Apostol Pavel a așezat scripturile în Lumina lui Hristos.Tâlharul de pe cruce a ajuns in împărăția lui Dumnezeu, recunoscându-L pe Hristos drept Fiul Său.
  În vremea ateismului, când era mai multă grijă față de om, Maria Stanciu a ajutat tinerii să participe la fel de fel de activitați, de la activitățile de educație juridică, sanitară, culturală, stiintifică, și pînă la manifestări de anvergură, gen festivalul Baladele Dunării, Galele Jazului... Era o formă a românilor, a românilor, de supraviețuire prin Cultură, Cultură pe care astăzi încercăm să o subjugăm și să o scoatem din viața noastră.
  Domnule ”altul ptr. Maria, altul ptr. Vasile” și ptr. alte neamuri, nu am negat si nu m-am lepîdat niciodată de trecutul meu, fiindcă nu am ce, indiferent de ce vor zice cârcotașii pe acest site. Dacă nu ati înțeles că menirea omului este ca aici, pe pământ, să încerce să crească duhovnicește și să își schimbe atitudinea față de Dumnezeu ca să se desăvârșească, toate ”succesurile” voastre lumești, de ”superiori” sunt zadarnice.
  Maria Stanciu e foarte departe de desăvârșire, fiindcă știe bine că nu e nimeni perfect. Doar Hristos este perfect. Dar, noi oamenii, fiind făcuți după Chipul lui Dumnezeu, avem posibilitatea să încercăm să ne restaurăm - duhovnicește vorbind - și să tindem la asemănarea cu El, atât cât ne este cu puțință și atât cât voiește și Dumnezeu. Băieti, fără Dumnezeu nu putem face mare lucru! Observ ca tendința unora este să diluati misiunea lui Hristos în lume, si să ne ajutați pe cei care mai credem în Dumnezeu, că atotputernici sunteți voi! Fals și lipsit de consistență. Umbră și vis sunt acestea, spune Apostolul Pavel...
  Sper ca în acest Post al Învierii lui Hristos să ne lumineze pe toti Cel de Sus, cu lumina cunoștintei Sale!
  Multumesc că mă citiți si mă scuzați că vă dau atât de lucru! Subliniez, înapoi la ateism nu mă pot întoarce, dar înapoi, la Scripturi, da! Drumul meu - atat cât va voi Dumnezeu să fie - îmi doresc să fie în ascensiune duhovnicească, nu în regres!
  Cu gânduri bune,
  Maria Stanciu
  0
  0
  Raportează
 • postat de altul pt. ”Vasile”
  Marți, 16 Aprilie 2013 00:22
  @Vasile Asta numesti responsabilitate ? Sa semnezi cu ”Vasile” ? Sau sa folosesti sofisme care totusi nu pot escamota realitatea, si anume ca maria a-mpacat minunat si dubios marxismul cu crestinismul, trecand peste orice fel de scrupule morale si sarind in barca noilor profitori ai acestor timpuri printr-o abilitate, versatilitate ce trece detestabil peste orice morala ? Imi ceri sa probez ce spun. Dar n-a probat maria suficient si-n regimul trecut si acum ? „Credinta e pasiune pt. frumos” asa cum spui, dar nu-i nimic frumos in a fi cu fundul in doua luntrii, in fapt a nu avea decat o spoiala de credinta si a o schimba oportunist cu alta. Chiar crezi ca e buna credinta „indiferent de ce face un om” ? Deci una sa gandim, sa credem, alta sa faptuim, caci timpurile ne cer un astfel de comportament dublu ? Asta e o adevarata schizofrenie morala, prin dublul limbaj promovat cu osardie. Mizerie e caracterul celui ce sustine asemenea abjectii, mizerie e stergerea comentariilor nefavorabile, mizerie e sa nu intelegi jocul democratic si libertatea cuvantului si sa speri ca vei schimba unele reguli normale prin cenzura. Ce e suburban in postarea mea anterioara ? Poate d-nul T.Tatu e si el suburban, ca si toti cei care au luat atitudine impotriva acestei femei ? Numai faptul ca te are ca aparator e o proba de necinste atat de daunatoare colectivului redactional si urbei. Ca maria nu e un „om respectabil” am probat suficient , ca nu a fost nici pe cand promova „ateismul stiintific” marxist e clar, in plus fiind cunoscuta si pe atunci, caci nu activa sub pamant iar noi, galatenii, ne cam stim intre noi, cu bune si rele. Asa ca si demagogia e un truc ieftin, ca orice truc.
  0
  0
  Raportează
 • postat de vasile
  Luni, 15 Aprilie 2013 21:13
  Fanatismul este o atitudine pe care o propovaduiesti tu care esti atat de responsabil si semnezi... ”altul ptr...” Fanatismul este starea de patimă, iar tu esti un patimaș din moment ce pui la zid un om pentur culoarea ochilor, pentru credinta lui, fara sa probezi ceea ce spui. Credinta este pasiune pentru ceea ce este frumos si nu pentru rau, pentru a arata cu degetul, indiferent de ce face un om. Cred ca Redactia VL ar trebui sa si puna serios problema, daca prin mizeriile pe care le posteaza unii din lipsa de ocupatie nu isi face mai rau? Fiindca un om serios nu are timp să deschida pagina acestui ziar, onorabil, si sa vada mereu fel de fel de fraze suburbane si cu timpul se va indrepta sa citeasca alte site-uri. Voi doriti sa o bagati in aceeasi oala si pe maria stanciu, un om respectabil si deloc asa cum ziceti unu-doi. Și apoi, faptele oamenilor, deci nici ale m stanciu nu sunt dupa vorbele si rautatile voastre.
  0
  0
  Raportează
 • postat de altul pt. Maria
  Luni, 15 Aprilie 2013 10:41
  @Maria Cu atat mai rau pt. ea. A baga diplome in fata, in romanica, cand stim cum au fost si is luate, mai ales in jurnalistica si mai ales cu trecutul ei de fosta activista pcr, responsabila cu propaganda....iar acum scriitor bisericesc si bisericos nevoie mare, partizana fanatica a atat de detestatului casio....Ca si un pintea si durbaca e energica si luptatoare dar....DAR......
  0
  0
  Raportează
 • postat de maria
  Luni, 15 Aprilie 2013 09:52
  Maria Stanciu este absolventa a Facultaţii de Jurnalistică - Universitatea Bucureşti, promoţia 1992.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Wu
  Luni, 15 Aprilie 2013 02:28
  Cineva să interzică tabla galvanizată. Arată foarte urât întregul judeţ din cauza acestui material oribil. Cum ar arăta Braşovul acoperit cu tablă galvanizată? Să dau numai un exemplu.
  0
  0
  Raportează
 • postat de altul
  Luni, 15 Aprilie 2013 01:47
  Florin n-a citit cu atentie ce-i cu ”catun” in acest articol, fiind preocupat cu violente de limbaj. In privinta studiilor autoarei acestea au fost facute la scoala pcr, sectia activisti, in prezent urmand un curs de ...”metanoia”...!.....Altfel fatuca e o buna tehniciana a scrisului, abila dar fara caracter, ca si un c.crangan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de lili
  Duminică, 14 Aprilie 2013 23:59
  Mai ce-ti zici florin, vezi ca le confunzi tare de tot. Si rau fac cei care va permit sa improscati far sa aveti nici cea mai mica idee despre ce vorbiti. Cat despre fabulatiile si imaginatia ta, ai mari probleme la mansarda, florine. Si nici nu a facut spiru haret.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Racursi cu telefonul
  Duminică, 14 Aprilie 2013 13:25
  Monumente Istorice prezentate in fotografii de "pozar" Articolul este f.bine scris dar nu este sustinut imagistic. Astfel de demersuri tratate ca " o mancare de spital" credeti ca ridica prestigiul ziarului?
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.