De la Brateş, în sus şi-n jos: Pânza freatică la doar 1,40 metri de la suprafaţă

De la Brateş, în sus şi-n jos: Pânza freatică la doar 1,40 metri de la suprafaţă
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Toată zona de la fostul Cazinou la Palatul Episcopal, Lozoveni şi până la Lacul Brateş este una extrem de sensibilă în privinţa pânzei freatice. Cu ani în urmă, într-un studiu de specialitate se scria negru pe alb că sub fostul Cazinou, sub istoricul Palatul Episcopal avem zonele cu cea mai ridicată pânză freatică din municipiul Galaţi. Ne-am fi aşteptat ca, în anii care au trecut, municipalitatea să avanseze vreun proiect şi să pună sub control situaţia... Numai că singurele "rezolvări" vizibile au constat în faptul că a fost dărâmat Cazinoul, s-a stabilizat terenul, dar problema pânzei freatice ridicate persistă. 

Între timp, pe Brateş în jos, linia ferată a luat-o la vale şi s-a întrerupt legătura pe drumul de fier dintre Galaţi şi Bârlad, situaţie remediată prin efortul investitorului privat care operează pe linia respectivă. Mai nou, anul trecut, demersurile unui constructor care a încercat să ridice un imobil în imediata apropiere a străzii Florilor au fost sortite eşecului. ”Am înţeles că anul trecut au săpat undeva în apropierea străzii Florilor pentru a construi ceva, dar s-au oprit, pentru că pânza freatică nu era la  patru metri sub pământ, cum preciza proiectul!, ci era mult mai ridicată, la doar 1,40 metri", ne relata un gălăţean din zonă, care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Cum mai toţi locatarii reclamă faptul că inclusiv la parterul blocurilor ”I”, dintre străzile Domnească şi Florilor, apa bălteşte prin subsoluri, mai ales când vin puhoaiele - fiindcă nici canalizarea de preluare a apelor pluviale nu mai face faţă - am întrebat Primăria Galaţi care este situaţia.

Primăria confirmă situaţia

”Într-adevăr, în acea parte a oraşului, cu mai bine de un an în urmă, au fost începute lucrări de construcţie din partea unui agent privat. Din câte cunoaştem, lucrările au fost sistate, deoarece construcţia fusese proiectată pentru o pânză freatică aflată la patru metri de la suprafaţă, în timp ce în timpul săpăturilor s-a constatat că pânza freatică este la doar un metru şi patruzeci de centimetri de la suprafaţă, ceea ce a schimbat datele problemei şi lucrările s-au oprit”, ne-a confirmat Mihai Costache, purtător de cuvânt al Primăriei Galați.

Reprezentantul Primăriei Galaţi nu ne-a dat un răspuns clar legat de vreun viitor proiect pe care Administraţia gălăţeană intenţionează să-l pună pe agenda de lucru, în legătură cu găsirea unor soluţii pentru stoparea şi drenarea apei acumulate în sol în acea zonă.

Citit 4908 ori Ultima modificare Duminică, 28 Aprilie 2013 16:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.