Otita - boala care îndurerează copilăria

Otita - boala care îndurerează copilăria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Otita medie acută este cea mai frecventă boală pneumococică întâlnită la copii. În contextul introducerii vaccinării pneumococice în Schema Naţională de Imunizare, Societatea Română de Pediatrie atrage atenţia asupra faptului că această boală poate fi prevenită prin vaccinare.

Problema cu care medicii se confruntă tot mai des în ultimii ani este cea a rezistenţei bacteriei la antibiotice. Astfel, din ce în ce mai multe cazuri nu răspund la tratament (la penicilină, rezistenţa este de peste 60 la sută), motiv pentru care vaccinarea preventivă devine o măsură esenţială pentru ţinerea sub control a bolii, sunt de părere reprezentanţii Societăţii Române de Pediatrie.

Situaţia este confirmată şi de medicii de la Spitalul de Copii "Sf. Ioan" Galaţi. "Deşi medicul ORL-ist este singurul în măsură să pună diagnosticul de otită medie acută, din experienţa noastră de medici pediatri putem spune că boala este din ce în ce mai frecventă de la an la an. Cu toate că frecvenţa acestui diagnostic este foarte mare, afecţiunea rămâne subdiagnosticată. Cazurile nedepistate sunt şi cele mai problematice, deoarece în lipsa unui tratament adecvat boala poate da complicaţii grave", explică directorul medical al instituţiei, dr. Ginel Baciu.

Trei din patru copii, afectaţi

Otita medie acută este o boală extrem de dureroasă. Ea este provocată de bacteria pneumococică şi se poate manifesta prin mai multe episoade. Simptomele includ durere severă, febră, tulburări de somn şi diaree. Dacă boala se agravează, poate fi nevoie de intervenţie chirurgicală. Deşi apar foarte rar, complicaţiile otitei medii pneumococice pot include mastoidită, paralizie facială, meningită, abces cerebral. Boala afectează trei din patru copii cel puţin o dată, până la vârsta de 3 ani. În lipsa tratamentului, se poate ajunge până la deficit de auz. Micuţii cu vârsta de până în cinci ani, care sunt duşi la creşă sau grădiniţă, sunt de trei ori mai expuşi riscului de îmbolnăvire.

Apariţie repetată

Potrivit aceleiaşi surse, spre deosebire de alte boli frecvente la copii, otita medie acută nu conferă imunitate pe viaţă după trecerea prin boală, ci, dimpotrivă, pot apărea episoade repetate. Astfel, unul din trei copii suferă de şase episoade de otită medie acută până la vârsta de 7 ani. În lipsa imunizării, din cauza acumulării de lichid în spatele timpanului, 60 la sută dintre copiii afectaţi de episoade frecvente de otită medie acută îşi pot pierde auzul. Ultimele date disponibile la nivel local arată că în România sunt raportate anual 139.480 de cazuri de otită medie acută la copii, dintre care 5.480 în spitale, aproape 40.000 de cazuri la medicii specialişti şi peste 94.000 la medicii de familie.

Otita medie este, după pneumonie, boala copilăriei care îi îngrijorează cel mai mult pe părinţii din România, deşi foarte puţini cunosc ori utilizează mijloace de prevenţie moderne, potrivit unui studiu derulat la nivel internaţional în 2012, cu privire la nivelul de informare a părinţilor. Pentru că bacteria se răspândeşte pe calea aerului, bolile pneumococice sunt mai frecvente primăvara şi iarna. Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătăţii, vaccinarea pneumococică va începe de la 1 septembrie a.c.

Deşi, ca orice alt medicament, şi vaccinul pneumococic are efecte adverse, beneficiile oferite prin imunizare sunt mult mai mari. Această campanie este mai mult decât salutară, dacă ţinem seama de cifrele care ne situează pe ultimele locuri în Europa în privinţa incidenţei acestei boli. Toate ţările din jur, inclusiv Bulgaria, au deja în derulare campanii asemănătoare", mai explică dr. Baciu.

Citit 1513 ori Ultima modificare Luni, 29 Aprilie 2013 17:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.