Ieri, la Catedrala Galaţilor, slujba spălării picioarelor. Joia Mare, în haina smereniei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Ieri, la Catedrala Galaţilor, slujba spălării picioarelor. Joia Mare, în haina smereniei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joia Mare este ziua care a intrat în conştiinţa universală drept una în care Mântuitorul - prin spălarea picioarelor propriilor ucenici - ne arată gesturile fundamentale cu valoare eshatologică (de mântuire, de salvare sufletească) pentru noi, creştinii.

Ieri, la  Catedrala Galaţilor, spre pildă, Arhiereul locului a reactualizat acest moment despre care ştim că, în prezenţa ucenicilor Săi, Fiul lui Dumnezeu S-a dezbrăcat de hainele împărăteşti şi a făcut un fapt pe cât de straniu, pe atât de smerit: „s-a încins cu un ştergar, a turnat apă şi a început să spele picioarele ucenicilor Săi şi să le şteargă (picioarele) cu ştergarul cu care era încins”. Sfântul Evanghelist Ioan ne relatează că Mântuitorul a făcut smeritul gest, pentru că nu toţi (ucenicii) erau curaţi” şi sensul acestei curăţiri nu este atât sub aspect trupesc, cât mai ales sufletesc.

În ton cu pericopa evanghelică, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos, a reactualizat gestul, spălând picioarele a doisprezece copii de la Centrul de Plasament „Radu Negru” din Galaţi. Numărul doisprezece reprezintă numărul ucenicilor direcţi ai Mântuitorului care erau de faţă la Cina cea de Taină, înainte de trădarea lui Iuda.

„Dându-ne pildă de smerenie, prin gestul Lui, Mântuitorul ne arată smerenia şi calea cea bună de a fi a omului. Din perspectivă creştină, calea cea mai bună este introspecţia către interiorul nostru sufletesc. Pilda aceasta este spre curăţirea sufletească şi trupească a noastră, fiindcă e arhicunoscut că dacă sufletul nostru este curăţat de praful tuturor păcatelor, atunci ne putem reconcilia şi reevalua şi noi atitudinea în raport cu aproapele şi cu Hristos”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian.

"Nimeni nu e singur pe pământ"

De cealaltă parte, copii de la Centrul de plasament „Radu Negru” au simţit că ziua a fost într-un fel anume şi ziua luminării şi înnoirii lor sufleteşti. „Am mai fost şi anul trecut şi acum am aşteptat cu mari emoţii acest eveniment. Participarea la slujbă este un mod de a ne smeri şi noi şi, cum suntem singuri şi uneori ai nimănui, am înţeles astfel că nimeni nu e singur pe pământ. Că prin rugăciune, Iisus Hristos coboară în cele mai întunecate locuri şi, prin Jertfa Sa de pe Cruce, ne ridică din întunericul păcatelor”, ne-a spus George Munteanu, elev la amintitul aşezământ.

La ceas de lumină lină, ziua de ieri a culminat cu însoţirea Mântuitorului pe drumul Golgotei, când în toate bisericile ne-am aşezat la piciorul Crucii Lui şi, la rându-ne, am adus smerit gest de recunoştinţă.

Citit 1330 ori Ultima modificare Joi, 02 Mai 2013 15:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.