Clădirile cu bulină roşie îngrijorează gălăţenii. Casa din Basarabiei nr. 11, pericol pentru trecători

Clădirile cu bulină roşie îngrijorează gălăţenii. Casa din Basarabiei nr. 11, pericol pentru trecători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit Primăriei, ea ar putea fi reparată până la finele anului în curs


Gălăţeanul Călin Petrea ne-a sesizat "lipsa de preocupare a autorităţilor locale" de a introduce într-un program de reabilitare clădirile cu bulină roşie din municipiul Galaţi.
„Sunt foarte multe nereguli în oraşul nostru în privinţa clădirilor cu risc seismic ridicat. Din câte ştiu avem peste 150 de imobile în ruină şi nu înţelegem de ce, de ani buni, se cheltuiesc bani fără rost şi nu se alocă nicio sumă pentru consolidarea celor care sunt în ruină. Dacă va fi un seism mai mare decât cel din 1977, cu siguranţă, multe dintre aceste clădiri, altădată de referinţă pentru Galaţi, vor fi doborâte la pământ. Vă rugăm să cereţi celor autorizaţi să ne spună ce fac concret pentru consolidarea imobilelor din străzile Basarabiei nr. 11, Culturii nr. 30 şi cele din Domnească nr. 24 şi 52. Toate sunt un real pericol pentru fiecare dintre noi”, scrie semnatarul.
Potrivit unei evidenţe publicată în 2009, pe raza municipiului Galaţi erau în stare de avarie 159 de imobile, cu grad seismic de I, II şi III. Date mai noi ne indică faptul că imobilele care stau gata-gata să cadă peste noi sunt mai puţine, doar vreo 112, dintre care jumătate sunt cu gradul I de risc. Ne surprinde faptul că numărul acestor case ruinate scade de la un an la altul, deşi, în ultimi ani nu s-au prea găsit fonduri pentru consolidare. Cu siguranţă, unele au fost scoase din evidenţa municipalităţii, fiind în litigiu, iar altele pur şi simplu s-au dărâmat.
Cam aşa stau lucrurile şi cu casele din sesizarea cititorului nostru. Dintre clădirile enumerate de gălăţeanul Călin Petrea, „doar cea din strada Basarabiei nr. 11 va intra într-un program de reparaţii la faţadă şi sperăm să fie reparată până la sfârşitul anului în curs. Este singurul imobil din cele patru enumerate de semnatar, pentru care Primăria Galaţi poate aloca fonduri în 2013, deoarece celelalte case din străzile Culturii şi Domnească nu sunt în proprietatea noastră”, ne-a spus Mihai Costache, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.
Pentru acest an, la nivelul municipiului Galaţi, sunt prevăzute fonduri pentru Reparaţii curente, în valoare de 2.200.000 lei, conform informaţiilor postate pe www.primaria.galati.ro, la secţiunile consolidări imobile şi certificate urbanism.

Citit 1384 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2013 16:34

4 comentarii

 • postat de @Maria Stanciu
  Joi, 30 Mai 2013 07:51
  @Maria Stanciu Iar primaria n-are nici o raspundere si atributie pt. casele ce nu-s in proprietatea sa ? De 20 de ani se distruge-n draci patrimoniul arhitectonic al orasului iar dvs., ziaristii nu specificati clar cine e raspunzator de asta. Puneti degetul pe rana prin titluri soc , ton critic si o multitudine de poze revelatoare, altfel se duce totul de rapa. Cuvantul e o mare forta daca e folosit cum trebuie, franc, direct, fara concesii si ascunzisuri, agasant prin repetare.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Miercuri, 29 Mai 2013 13:49
  NIMANUI! Pasarea inseamna actiune, interactiune, bani, timp, motivatie si deturnarea de la activitatile proprii illicite , illegale si banoase a La Familia Primaria Galati! Cum sa cheltuie alesii nostri banii nostri, pe prostii... inloc de vacante la copii... plozii lor!
  Iar legea asigurarilor de locuinte "obligatorii" pe frunza-n vand de la udrea nu face 2 lei la oras:
  Conform legii, asigurarea e buna doar in caz de cutremur si asta in caz ca se distruge cel putin 30% din propietate pana la 100% caz in care primesti intre 100 si 5000E. Matematic vorbind cum poti sa-ti cumperi apartament intr-un bloc nou cu 5000E????? Nu mai spun de bunurile din el! Banii ii vedeti numai dupa ce vine o comisie din partea firmelor de asigurari (daca nu deja au fugit cu banii cum s-a intamplat in Turcia... dapai Romanica) si POATE vezi banii nu-ti garanteaza nimeni.
  Daca te inunda un vecin, sau unul i sa urat de viata si-si arunca in aer vecinii, sau cade un meteorit sau avion\elicopter\macara peste bloc NU ESTI DESPAGUBIT! Legi proaste pentru prosti si nepasatori!
  Somn usor natiune ca dormi bine... cei ce nu dorm sunt putini!
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Miercuri, 29 Mai 2013 12:03
  Nu sunt singurile cazuri de acest gen. Mult mai grava este situatia imobilului de la adresa str. Domneasca nr.94 care, din cauza degradarii si a faptului ca autoritatile publice nu au investit nimic in acest sens, au cazut caramizi pana la peretele de interior, si asta in statia de autobuz unde permanent se afla multe persoane,unde peretele acestui imobil este comun cu o unitate de produse alimentare care vinde la fereastra produse alimentare, motiv pentru care acest loc este si mai opulat. Cu atat mai mult se impune o iterventie imediata ,cu cat ,primaria a fost sesizata de pericolul pe care il constituie aceasta situatie pentru cetateni. Singurul lucru facut este acela de a aplica pe cladire bulina rosie , fara a lua masurile necesare in vederea eliminarii pericolului asupra cetatenilor care poate ajunge pana la pierderea de vieti. Cui ii pasa??????????
  0
  0
  Raportează
 • postat de un cetatean
  Miercuri, 29 Mai 2013 11:28
  Eu nu inteleg cum de nu face nimeni nimic cu cladirea din statie de la liceul de arta. E pus doar un anunt mic pe cladire si trebuie sa fii langa cladire sa-l citesti. Ies elevii de la scoala si-i vad stand rezemati de cladire asteptand autobuzu`.
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.