Clădirile cu bulină roşie îngrijorează gălăţenii. Casa din Basarabiei nr. 11, pericol pentru trecători

Clădirile cu bulină roşie îngrijorează gălăţenii. Casa din Basarabiei nr. 11, pericol pentru trecători
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit Primăriei, ea ar putea fi reparată până la finele anului în curs


Gălăţeanul Călin Petrea ne-a sesizat "lipsa de preocupare a autorităţilor locale" de a introduce într-un program de reabilitare clădirile cu bulină roşie din municipiul Galaţi.

„Sunt foarte multe nereguli în oraşul nostru în privinţa clădirilor cu risc seismic ridicat. Din câte ştiu avem peste 150 de imobile în ruină şi nu înţelegem de ce, de ani buni, se cheltuiesc bani fără rost şi nu se alocă nicio sumă pentru consolidarea celor care sunt în ruină. Dacă va fi un seism mai mare decât cel din 1977, cu siguranţă, multe dintre aceste clădiri, altădată de referinţă pentru Galaţi, vor fi doborâte la pământ. Vă rugăm să cereţi celor autorizaţi să ne spună ce fac concret pentru consolidarea imobilelor din străzile Basarabiei nr. 11, Culturii nr. 30 şi cele din Domnească nr. 24 şi 52. Toate sunt un real pericol pentru fiecare dintre noi”, scrie semnatarul.

Potrivit unei evidenţe publicată în 2009, pe raza municipiului Galaţi erau în stare de avarie 159 de imobile, cu grad seismic de I, II şi III. Date mai noi ne indică faptul că imobilele care stau gata-gata să cadă peste noi sunt mai puţine, doar vreo 112, dintre care jumătate sunt cu gradul I de risc. Ne surprinde faptul că numărul acestor case ruinate scade de la un an la altul, deşi, în ultimi ani nu s-au prea găsit fonduri pentru consolidare. Cu siguranţă, unele au fost scoase din evidenţa municipalităţii, fiind în litigiu, iar altele pur şi simplu s-au dărâmat.

Cam aşa stau lucrurile şi cu casele din sesizarea cititorului nostru. Dintre clădirile enumerate de gălăţeanul Călin Petrea, „doar cea din strada Basarabiei nr. 11 va intra într-un program de reparaţii la faţadă şi sperăm să fie reparată până la sfârşitul anului în curs. Este singurul imobil din cele patru enumerate de semnatar, pentru care Primăria Galaţi poate aloca fonduri în 2013, deoarece celelalte case din străzile Culturii şi Domnească nu sunt în proprietatea noastră”, ne-a spus Mihai Costache, purtător de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Pentru acest an, la nivelul municipiului Galaţi, sunt prevăzute fonduri pentru Reparaţii curente, în valoare de 2.200.000 lei, conform informaţiilor postate pe www.primaria.galati.ro, la secţiunile consolidări imobile şi certificate urbanism.

Citit 1516 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2013 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.