Doctoriţa Vasile – lumină de Galaţi

Doctoriţa Vasile – lumină de Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ştiţi ce făcea Viorica Năstase, din Bereşti, de pe str. Horincei, când am bătut la poarta sa? Ţinea curcile să le calce curcanul („Nu-mi permit, mi-a explicat, să pun la clocit ouă limpezi. Ca să fiu sigură că au în ele pui, îl oblig pe Vasilică să le calce în prezenţa mea”).

Originară din Bursucani. Adolescenţa, de cenuşă - ca atunci când nu ai mamă, nu ai tată. Slugă la un frate. Pusă la muncă de dimineaţă până seara. Deşi mai în vârstă decât ea, n-a stat la tocmeală când Tănase Năstase, mecanizator din Bereşti, a cerut-o în căsătorie. I-a spus că fusese însurat o singură dată, deşi, în realitate, ţinuse mai multe femei. Viorica, deşteaptă, a şters totul cu buretele, clădindu-şi, în Bereşti-sat, o existenţă de gospodină de top.

Venind vorba de soţul dumneaei, când a început să-mi spună ce e cu el m-am cutremurat. Zace la pat. Dintr-un bărbat puternic a rămas o umbră.

Pentru că se simţea rău („Avea probleme cu respiraţia”), asta se întâmpla în 2004, l-a îndemnat să se ducă la Spitalul Teritorial Tg. Bujor, „să-l vadă un medic”. Şi l-a văzut:

„Starea de rău, suna diagnosticul, vi se trage de la valvele inimii, înfundate”. Încercând şi la Galaţi, la Spitalul TBC, s-a nimerit să fie consultat de doctoriţa Dobrotă, o eminenţă a instituţiei. Concluzia acesteia se deosebea net de cea de la Tg. Bujor: „Soţul dumneavoastră, doamnă, are o tumoare canceroasă la plămânul stâng”.

Din momentul acela, viaţa lui Tănase a luat un alt curs. Transferat la „Sf Andrei”, la Secţia oncologie, devine pacientul doctoriţei Rodica Vasile. Dar s-o ascultăm pe Viorica Năstase:

„Sunt foarte mulţumită de tot ce a făcut, ca medic şi ca om, pentru soţul meu, doamna Vasile. S-a ocupat de Tănase cu atâta bunăvoinţă încât mă simt datoare să-i mulţumesc public. Merită. E o adevărată lumină de Galaţi. De câte ori am solicitat ambulanţă, mi-a dat. Tratamente bune, omenie”.

Bolnavul mai respiră printr-o singură jumătate de plămân. Externat, se află în grija soţiei. Ca să-i mai reducă din suferinţe, pricepută, aceasta îi fixează la gât legături cu tărâţe de grâu îmbibate cu seu de oaie. Boală, în cazul lui Tănase, ce trimite la îngrăşămintele chimice pulverizate de acesta mecanic, an după an, pe tarlalele agricole, înainte de 1990.

Citit 2671 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.