Sărbătoarea Mănăstirii "Buciumeni". Oaspeţi la „Catedrala cu vitralii foşnitoare"
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Sărbătoarea Mănăstirii "Buciumeni". Oaspeţi la „Catedrala cu vitralii foşnitoare"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Mănăstirea „Sfintei Treimi” din Buciumeni, judeţul Galaţi, a adunat în ziua de hram peste cinci mii de creştini de cele mai diverse profesii şi vârste. În alaiul pelerinilor se aflau aproximativ o sută de slujitori ai Sfintelor Altare din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi o mie de tineri care au participat la Dialogurile duhovniceşti. Erau de faţă prefectul de Galaţi, Emanoil Cătălin Bocăneală, dar şi primarul de Buciumeni, Petrache Năstase. Anul acesta, Ziua Sfintei Treimi a coincis cu „Sărbătoarea iei româneşti”, marcată exemplar de copiii de la Grupul Folcloric „Cununiţa Satului” din Lieşti, judeţul Galaţi, care s-au îmbrăcat în cele mai frumoase costume populare, specifice Dunării de Jos.

Potrivit tradiţiei, la altarul „Catedralei cu vitralii foşnitoare” - din pădurea de tei de la Buciumeni - a slujit Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, însoţit de un sobor impresionant de preoţi. Impresionant a fost şi numărul copiilor care au venit cu părinţii şi bunicii, semn că vacanţa mare a început şi de această dată în tinda Bisericii, cu Hristos de mână. „Vin aici de vreo cinci ani, pentru că m-am îndrăgostit de locul acesta de închinare care am înţeles că are peste 400 ani. Este o plăcere să stai sub cerul liber la rugăciune, în adierea vântului şi în mireasma teiului care încă este în floare. Întregul cosmos parcă se roagă cu noi”, ne spunea Paula Răducan, din Galaţi.

Premianţii

Manifestarea tinereţii de la Buciumeni s-a concretizat şi prin premierea unor copii care au reprezentat Arhiepiscopia Dunării de Jos, cu fruntea sus, la unele concursuri naţionale. Teodora Caragaţă a obţinut locul I, pentru eseu, la nivelul Patriarhiei Ortodoxe Române, la Concursul „Bucuria de a fi creştin”. La acelaşi concurs, eleva Gabriela Gabor din Lieşti, judeţul Galaţi, a luat locul I, la secţiunea recitare, iar Adina Georgiana de la Şcoala „Iorgu Iordan” din Tecuci a obţinut locul I pentru măiestria cu care a interpretat o doină.

Grijă părintească

Pentru că la Buciumeni erau mulţi părinţi cu copiii lor, Arhiereul locului a adus în atenţie situaţia celor 300 de minori care se află în detenţie la Penitenciarul din Tichileşti, judeţul Brăila. „Am sfinţit acolo o capelă şi cei mai mulţi sunt din judeţul Galaţi şi din Brăila şi văzându-i, după gratii, m-am întrebat unde stă Dumnezeu în casele acelea, în care s-au născut? Rog preoţii să se intereseze din ce parohii provin aceşti copii aflaţi în detenţie, să ia legătura cu ei şi să-i consilieze”, a spus Arhiereul locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos.

Dumnezeu nu este o poveste

Pelerinii au avut posibilitatea să afle şi în ce constă ascultarea omului faţă de Atotputernicul Dumnezeu, dar şi Cine este Dumnezeu. „Dumnezeu nu este o poveste, nu este nicio fantomă, El este viu şi este Iubire. Nu este ură şi neascultare. Ascultarea faţă de Dumnezeu trebuie să fie din iubire şi trebuie să o facem, ca fiii ascultători ai lui Dumnezeu”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian.

24.000 de sarmale

La hramul Sfintei Treimi de la Buciumeni, rugăciunea s-a îmbinat cu gesturile fireşti pe care le face creştinul când merge în călătorie la mănăstire. Liturghia s-a prelungit cu agapa frăţească, pentru care maicile de la Mănăstirea Buciumeni au pregătit 24.000 de sarmale, au făcut mulţi colăcei şi pâini, fiindcă, la Buciumeni, rugăciunea Mariei se îmbină armonios cu lucrul mâinilor Martei.

Citit 3936 ori Ultima modificare Vineri, 28 Iunie 2013 19:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.