Campanie VL "Ştii ce mănânci?" Dr. Magdalena Moroşanu: "Pateul vegetal nu-l poate înlocui pe cel din carne"

Campanie VL "Ştii ce mănânci?" Dr. Magdalena Moroşanu: "Pateul vegetal nu-l poate înlocui pe cel din carne"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă în urmă cu aproximativ o lună vă prezentam pateul cu ficat de gâscă care conţinea doar 5 la sută ficat de gâscă, vorbim, în articolul de astăzi, despre o altă varietate de pateu, cel vegetal.

Am ales pentru analiză un sortiment de pateu vegetal cu ciuperci. Şi în acest caz cumpărătorul poate fi lesne indus în eroare, dacă nu citeşte cu atenţie lista cu ingrediente. Deşi cuvântul "ciuperci" sare imediat în ochi, pentru că e scris cu litere mari pe un fond distinct, produsul are doar 7 la sută ciuperci. Restul e format din apă, ulei de floarea soarelui, proteine vegetale de soia, amidon din grâu sau porumb, sare, legume deshidratate, stabilizatori şi potenţiatori de aromă, agenţi de îngroşare, zahăr, sirop de glucoză, antioxidanţi şi condimente.

Articolul poate fi citit în întregime, în exclusivitate, în ediţia tipărită a cotidianului „Viaţa liberă”. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din Galaţi, la preţul de 1,5 lei exemplarul. Abonamentul la ediţia tipărită a „Vieţii libere” costă 25 de lei pe lună în mediul urban şi 20 de lei pe lună în mediul rural.

Cum faci acasă pateu vegetal cu ciuperci

Pe lângă costurile mai mici şi gustul incomparabil mai bun, pateul vegetal făcut acasă oferă şi avantajul lipsei aditivilor alimentari.

Ingrediente: agent de îngroşare - orez; proteină vegetală - soia (praf sau granule) şi ciuperci; arome - măsline tocate, ardei iute, rozmarin, verdeţuri după gust; colorant - boia, turmeric (culoare galben-portocalie); acidifiant - pastă de roşii, zeamă de lămâie; potenţiator de gust - zahăr, sare.

Modul de preparare este simplu, iar timpul petrecut în bucătărie minim. Se pune la fiert orezul în apă mai multă decât de obicei. Când fierbe, se adaugă sarea şi coloranţii - boiaua (dulce sau iute) şi turmericul. Se lasă să fiarbă cu 10-15 minute peste timpul obişnuit de fierbere, pentru ca bobul de orez să „înflorească” şi să elibereze amidonul. La sfârşit, orezul se scoate din vas şi se foloseşte pentru alt fel de mâncare.

În apa îngroşată care a rămas de la orez se adaugă soia şi ciupercile şi se lasă să clocotească două-trei minute. Se adaugă pasta de roşii, se sărează/îndulceşte după gust şi se trece compoziţia într-un blender, până se obţine o pastă moale. Se dă iarăşi la foc, adăugând aromele - măsline, ardei, verdeaţă - tăiate mărunt. Se amestecă întruna până ce amestecul s-a îngroşat. Se toarnă apoi în formă şi se pune repede la rece.

 

Citit 3042 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Iulie 2013 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.