Zeci de mii de gălăţeni îşi serbează astăzi onomastica de Sfânta Maria

Zeci de mii de gălăţeni îşi serbează astăzi onomastica de Sfânta Maria
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

52.758 din cei 507.402 mii de gălăţeni poartă numele Maicii Domnului, adică, aproximativ 10 la sută dintre locuitorii judeţului. Numele Maicii Domnului este purtat de 22.345 de doamne cu numele Maria şi 10.682 de bărbaţi sunt botezaţi Marian. Mai sunt 8.279 de creştine ce răspund la numele de Mariana, 1.747 de Mărioare şi 1.846 de Marini. Diferenţa sunt cei care poartă nume derivate cum ar fi Mara, Marinela, Marius, Mari, Măriuţa şi alte nume.
Maria vine din aramaicul „Maryam” şi înseamnă Stăpână, Împărăteasă, Doamnă. În egipteană „Mri” s-ar tălmăci „cea dragă”, „cea iubită”.
Cu toţii sărbătorim ziua de astăzi „cu fericită întristare” şi cu gândul la viaţa viitoare. Însă nu ne opreşte nimeni să trimitem semenilor noştri un gând de sănătate, de pace şi lumină sfântă. Mulţi şi binecuvântaţi ani!

Citit 2496 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2013 16:49

5 comentarii

 • postat de M. Stanciu
  Joi, 15 August 2013 22:56
  5.13.128.***
  Domnule "Observator",
  În privinţa observaţiei pe care o aduceţi, fac precizarea că, în parte, aveţi dreptate. În ce sens? ”Mariam” este forma preluată de Septuaginta (care este textul biblic din Biserica Ortodoxă) și în latină. Potrivit Dicționarului Onomastic Creștin, Mariam (Maryam) a fost perceput ca o formă de acuzativ, motiv pentru care s-a renunțat la ”m” final și s-a adoptat nominativul Maria. Din punct de vedere semantic, specialiștii apreciază că ar fi vreo 60 de ”soluții etimologice” ale frumosului nume Maria. Cel mai răspândit și cel mai frumos pe tot globul.
  Fericitul Ieronim (care a tradus Biblia Vulgata, text acceptat de Biserica Apuseană) ne arată că numele Maryam este alcătuit din două cuvinte: „mar”, ce înseamnă „picătură” şi „yam”, ”domn”. După Fericitul Ieronim, prenumele Maria s-ar tălmăci „picătură de mare”. Sintagma se redă în latină prin ”Stilla maris" sau "Stella maris" care se traduce "Steaua mării", o altă metaforă cu care este asemănată Maica Domnului - Maica Vieții. Din această perspectivă, unii lingviști sunt de părere că și semenele care se cheamă Stela o au pe Maica Domnului de ocrotitoare. De altfel, Maica Domnului este ocrotitoarea și apărătoarea tuturor creștinilor și este cinstită chiar și-n islam.
  Răsăritul creştin, adică, Biserica Ortodoxă, merge pe textul bibliei Septuaginta, tradusă la mijlocul secolului III, înainte de Hristos, din ebraică în greacă. O paranteză.Tălmăcirea a fost susținută de Ptolemeu al II-lea Filadelful (284-247 înainte de Hristos). El a adunat la Alexandria, în Egipt, 72 de bărbaţi învăţaţi - de aici şi numele de Septuaginta - care au tradus textul sfânt și toți, inspirați de Duhul Sfânt, l-au tradus la fel. S-a tradus în greacă, fiindcă era limba folosită în cult de către comunitatea ebraică. Ne referim la cărţile Vechiului Testament, fiindcă cele ale Noului Testament au fost scrise în secolul I, după pătimirea, Răstignirea, Învierea şi Înălţarea la Cer a Fiului lui Dumnezeu-Cuvântul. În spiritualitatea noastră bizantină scriem (după traducerea greacă) Hristos cu "H" şi nu cu "Ch", după traducerea latină.
  În Apus s-a impus textul Bibliei "Vulgata", tradus de Fericitul Ieronim între anii 390-405, acceptat de Biserica din Apus abia în 1546, prin Conciliul de la Trento.
  Domnule "Observator",
  mai adaug că nu trebuie să sărbătorim Adormirea Maicii Domnului "cu tristeţe", pentru că Ortodoxia nu este o religie care ne ţine sub tirania morţii.Firește nici cu fel de fel de manifestări zgomotoase, păgânești...
  În Biserica noastră, a mea şi a "Părinţilor părinţilor noştri", există credinţa în învierea morţilor şi în viaţa veşnică. Mântuitorul a Înviat din morţi şi ne-a adus şi nouă viaţa veşnică, important este să ne pregătim aici, pe pământ, pentru viaţa de Dincolo, ca să avem lumină.
  Şi cum Dincolo nu mai putem face nimic pentru a fi în împărăția lui Dumnezeu, pentru a deveni lumină veşnică şi înveşnicită - asemeni Mântuitorului, Maicii Sale şi Sfinţilor - nu ne rămâne decât să facem și noi faptele Învierii aici, pe pământ, asemenea sfinților. La Judecata de Apoi, vom fi judecaţi pentru cele bune, pentru cele rele, dar mai ales pentru ceea ce am fi putut să facem şi nu am făcut...
  Cu drag pentru că ne citiţi şi pentru că nu ne lăsaţi să ne amorţească mintea!
  Maria Stanciu
  0
  1
  Raportează
 • postat de Mihai STROILA
  Joi, 15 August 2013 21:46
  92.80.129.***
  Adrian Paunescu
  RUGA DE SFANTA MARIE

  Se-mbolaveste frunza si vine toamna ,Doamne,
  saraca ne e tara si fara de noroc,
  Maria nu doreste la ritm sa ne condamne
  si ne mai lasa vremea cand toate stau pe loc.

  Gramezi de pepeni miros de luna plina,
  pe Dunare, la vale, trec slepuri dinspre nord,
  amar, mirosul nucii in nuca se inchina,
  iubirea noastra este ca un atac de cord.
  ....................................................................
  Nici nu ma mai revolt si nu mai am nici ura,
  e o lipotimie, e un lesin mortal
  si politicieni cersesc din gura-n gura
  un vot sa-i tina in viata la cel din urma bal.

  Biserici fara tara au inceput sa urle,
  mitropoliti politici rod nervii tarii lor,
  pacatul necredintei agita tragic turle
  si ultima speranta mai palpaie-n popor
  ...........................................................................
  Se-mbolnaveste frunza si radacina moare,
  prea am trecut in graba asceza in desfrau,
  saraca ne e tara, Sfanta Marie Mare,
  se-nchina iodu-n nuca si-i rece apa rau.  Si ma-ntreb eu zicand : Din adormirea Ta, se-alege rodul si nimeni de pe pamant nu stie de ce renastem toti, cantand Prohodul,MARIE a crestinilor , MARIE ...?!

  Si ma-ntreb eu
  0
  2
  Raportează
 • postat de Un observator
  Joi, 15 August 2013 09:53
  79.116.107.***
  Numele de Marin(a),vine din latina si inseamna ceva ce tine de mare,asta fiind si motivul ca azi se serbeaza ziua marinei,iar numele de Maria vine din ebraica si inseamna ''cea indragita''. Si calendarul ortodox,face distinctie intre cele doua,nume si mai ales de rolul lor in religie,in sensul ca pe 15 august se praznuieste Adormirea Maicii Domnului,deci un motiv de tristete si aducere aminte,iar pe 8 septembrie se sarbatoreste Nasterea Maicii Domnului, cea care l-a nascut pe Cristos.Calendarul ortodox il mentioneaza si pe Sf Mucenic Marin, pe 17 martie si 16 decembrie si care a avut alt rol in religie.Dar cum la noi, confuzia este la moda se face un talmes balmes,si se sarbatoreste si atunci cand iti fata pisica.
  0
  0
  Raportează
 • postat de livia
  Joi, 15 August 2013 04:05
  95.76.236.***
  Astăzi, 15 august, creştinii prăznuiesc ADORMIREA MAICII DOMNULUI.
  Aseară s-a cântat PROHODUL MAICII DOMNULUI:
  "Neamurile toate
  Laudă-ngropării
  Tale, Fecioară, cântă".
  Pentru aniversare, pregătiţi-vă, creştini, pe 8 septembrie. Atunci, Biserica sărbătoreşte NAŞTEREA MAICII DOMNULUI.
  Corectaţi, vă rugăm!
  0
  0
  Raportează
 • postat de CLI
  Joi, 15 August 2013 03:27
  62.107.23.***
  Ia zi ,Maricico ,galatenii sunt tot atatia cati sunt americanii si rusii la un loc? Mai taie coda matei... La multi ani!
  1
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.