Campanie VL "Eu vara nu dorm": Pe Dunăre la Cazane, în judeţul Mehedinţi

Campanie VL "Eu vara nu dorm": Pe Dunăre la Cazane, în judeţul Mehedinţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Itinerariul de astăzi urmează firul Dunării la Cazane, la Drobeta Turnu Severin, reşedinţa judeţului Mehedinţi. Este un loc încărcat de istorie despre care avem astăzi mărturii la Muzeul Regiunii Porţile de Fier, înfiinţat în 1912. Sunt peste 100.000 de obiecte despre existenţa noastră milenară. În acest judeţ găsim cea mai veche aşezare monahală din România - Mănăstirea Vodiţa - întemeiată de Sfântul Nicodim de la Tismana, primul călugăr din Ţara Românească. Tot aici există ruinele Castrului roman şi Termele romane de la Drobeta Turnu Severin, dar şi ceva urme din Podul lui Traian, ridicat de Apolodor din Damasc, între anii 103 şi 105.

Preţuri la odihnă pe alese

Ne putem caza la Pensiunea Balota, la preţul unic de 60 lei pe zi. Are grădină, iar cei care au animale pot fi însoţiţi de patrupede. Hotelul Traian din Drobeta Turnu Severin afişează un singur preţ - 100 lei pe zi. Există parcare proprie, baie în cameră. Pentru orice rezervare încheiată, indiferent de valoare, se acordă un cupon de reducere de 50 lei, iar suma poate fi folosită la o viitoare rezervare. La Pensiunea Ambiental stăm cu 120 lei în camera single; cea dublă este 140 lei pe zi, iar tripla 170 lei pe zi. Acceptă plata cu cardul şi recepţia funcţionează non-stop.

Orşova, vechi port dunărean

Orşova este al doilea oraş din judeţul Mehedinţi ca mărime, situat la 15 kilometri de Drobeta Turnu Severin. Vechiul port dunărean, cu o istorie aparte, este aşezat la întâlnirea dintre Munţii Almăjului şi Podişul Mehedinţi. Aici suntem invitaţi să facem o croazieră pe Dunăre care ne dă posibilitatea să vedem câte nebănuite frumuseţi adună şi ascunde Rezervaţia Naturală Porţile de Fier, rezervaţie ”cu largă reputaţie internaţională”.

O croazieră pe Dunăre ne poartă de la Orşova la Cazanele mici şi mari până aproape de graniţa cu Serbia. La intersecţia cu râul Mraconia ne întâmpină "Mănăstirea de sub ape", aşezare ortodoxă ridicată în amintirea vechii Mănăstiri Mraconia, de veac XV. În zonă, posibilităţile de cazare sunt variate. La Casele Wanted, pe malul Dunării, odihna costă 100 lei pe zi camera dublă. De aici puteţi porni într-o plimbare pe bătrânul fluviu, puteţi vedea Bustul lui Decebal şi minunăţile naturii din faimoasa Rezervaţie Naturală a Dunării. Pensiunea Alina oferă cazare cu 90 lei camere pe zi, cu precizarea că are baia pe hol. La Casa de Vacanţă Rareş pentru o cameră dublă achităm 100 lei pe zi. Peste facilităţile obişnuite, pensiunea are loc de joacă pentru cei mici. La Pensiunea Paloş cazarea este 80 lei camera dublă pe zi. Nu se fac rezervări on-line, ci prin telefon. Pensiunea dispune de baie în cameră, are bucătărie şi ponton. Casa Iasmin@Isa oferă aceleaşi servicii cu 80 lei pe zi.

Statuia lui Decebal

Ce putem vedea pe Dunăre? Sunt încă vizibile rămăşiţele a cea ce a fost "Tabula Traiana", mărturie materială de pe vremea lui Traian. Iosif Constantin Drăgan a finanţat construirea sculpturii monumentale a celui care s-a confruntat cu romanii - regele dac Decebal - al cărui bust tronează la intrarea în ţară, pe o stâncă de pe malul fluviului. Lucrarea este situată în apropiere de Orşova, între localităţile Eşelniţa şi Dubova, într-un loc unde adâncimea Dunării este de 120 de metri.

La Dubova, vă puteţi caza la Casa de vacanţă Cazanele Dunării, cu 100 lei pe zi camera dublă. Pentru două nopţi de cazare avem o plimbare gratuită pe Dunăre la Cazane. Acelaşi preţ (inclusiv plimbare) oferă şi Casa de vacanţă Daria, pe când la Casa Madona Dubova, odihna este tot 100 lei, dar nu are inclusă croaziera.

Cu maşina personală sau cu trenul

Dacă nu aveţi maşină, de la Galaţi la Drobeta Turnu Severin, pe o distanţă de 553 km, se ajunge cu trenul. Până la Orşova sunt 577 km. Un tichet (prin Bucureşti) este 117 lei, pentru ambele destinaţii. Avem plecare din Galaţi la 4,50, se ajunge în Capitală la ora 8,33. Din Bucureşti există legătură înspre Drobeta Turnu Severin cu un Interregio, la ora 10,45 şi se ajunge la destinaţie la 15,39.

Citit 3798 ori Ultima modificare Miercuri, 14 August 2013 18:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.