Ca în urmă cu un secol: Şcoli gălăţene fără apă curentă şi cu toaleta în curte

Ca în urmă cu un secol: Şcoli gălăţene fără apă curentă şi cu toaleta în curte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

95 la sută dintre cele 450 de unităţi de învăţământ şcolar şi preşcolar din judeţul Galaţi au autorizaţii de funcţionare pentru noul an şcolar. Dincolo de cifrele încurajatoare, realitatea este cu totul alta. Astfel, pentru că odată date autorizaţiile de funcţionare nu mai au nevoie de o reavizare anuală, unele şcoli sau grădiniţe pot funcţiona în ciuda problemelor care apar de la an la an. Mai ales în mediul rural, acolo unde întâlnim cam jumătate dintre unităţile de învăţământ gălăţene, situaţia este una destul de gri. În condiţiile în care standardele pedagogice actuale înseamnă acces la internet, precum şi calculatoare, televizoare sau chiar tablete, multe şcoli din mediul rural nu se bucură nici măcar de acces la apă curentă. Deloc rare sunt şi instituţiile de învăţământ în care toaleta este încă în curtea şcolii. Astfel, reiese faptul că principala problemă rămâne în continuare lipsa fondurilor care ar permite lucrări de amenajare sau de modernizare.

Rol preventiv

"Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi efectuează controale în şcoli în mod periodic. Aceste acţiuni au însă un rol preponderent preventiv. Dacă am constatat o neregulă, dăm un termen de remediere. La următorul control, dacă observăm că există voinţă şi implicare, nu vom recurge direct la ridicarea autorizaţiei, pentru că astfel am împiedica copii care nu au nicio vină să meargă la şcoală", a explicat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Fără şcoli din cauza unui conflict politic

De departe, cea mai sensibilă situaţie se înregistrează în comuna Suhurlui, acolo unde din cauza lipsei apei potabile e posibil ca şcolile să rămână fără autorizaţie de funcţionare. Această situaţie, care durează deja de mai multe săptămâni, este rezultatul unui conflict cu societatea de distribuţie a apei, aflată în comuna vecină, Rediu.

Citit 1425 ori Ultima modificare Marți, 27 August 2013 17:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.