Dr. Ginel Baciu, medic pediatru: „Scolioza la copii, o boală adesea ignorată”

Dr. Ginel Baciu, medic pediatru: „Scolioza la copii, o boală adesea ignorată”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ghiozdanul prea greu, o poziţie incorectă la scris sau la calculator, predispoziţia hormonală şi pubertatea - condiţiile apariţiei bolii


„Scolioza se manifestă prin apariţia unui S italic al coloanei. Boala poate apărea din naştere (scolioză congenitală) şi poate fi determinată sau nu de unele boli metabolice. De asemenea, şi statul la masa de scris sau la calculator, pentru o perioadă mai lungă, într-o poziţie incorectă poate conduce, în timp, la instalarea scoliozei copilului. Nu trebuie să uităm nici cauzele endocrine, însă acestea sunt mai puţin frecvente”, explică doctorul Ginel Baciu, medic pediatru şi directorul medical al Spitalului de Copii „Sf. Ioan” Galaţi.

Cum predispune pubertatea la scolioză

În SUA, s-a crezut iniţial că de vină este geanta de şcoală purtată într-o mână. S-a trecut astfel la genţi agăţate în spate, însă măsura a fost total ineficientă. Presupunându-se că greutatea ghiozdanului este de fapt cea vinovată, mulţi au spus că elevii ar trebui să-şi facă temele pentru a doua zi tot la şcoală. Aşa a apărut afterschool. Chiar şi în asemenea condiţii, însă, scolioza afecta la fel de mulţi adolescenţi. Ca o ultimă încercare s-a introdus în meniul zilnic al elevilor a 500 de ml de lapte. Suplimentar, a fost mărită şi doza zilnică de vitamina D3, care are rolul de a fixa calciul în oase. La scurt timp, numărul cazurilor de scolioză a scăzut drastic. „În perioadele prepubertară şi pubertară are loc o creştere rapidă în înălţime. Neavând timp să se dezvolte la fel de repede ca alte organe, osul devine moale. Coloana vertebrale este prima afectată de acest proces, apărând astfel predispoziţia spre scolioză”, mai spune dr. Baciu.

De ce ajung copiii târziu la medic

Mai ales în primele faze, atunci când unghiul de deformare este mic, scolioza poate să nu fie vizibilă. Pentru că de multe ori este şi nedureroasă, copiii le nu atrag atenţia părinţilor. Chiar şi când devine dureroasă şi copilul este adus la medic, pot apărea erori de diagnostic, deoarece medicul poate fi tentat să pună durerea pe seama unei infecţii urinare, care este mult mai frecventă. „Pentru a examina poziţia coloanei vertebrale, copilul trebuie dezbrăcat până la brâu şi pus să stea cu mâinile în şolduri. Examinarea se face din spate, astfel putându-se observa dacă există o înclinaţie a coloanei într-una dintre părţi”, adaugă specialistul citat.

În funcţie de gravitatea scoliozei, tratamentul poate consta în fizioterapie, balneofizioterapie, purtarea unui corset sau, în cazurile cele mai grave, intervenţia chirurgicală. Medicii recomandă şi sportul, în special înotul. Pe lângă faptul că dezvoltă şi întăreşte musculatura, activitatea fizică duce şi la o mai bună mobilitate a colanei vertebrale.

Citit 7061 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Septembrie 2013 11:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.