Celulele stem - cecul în alb pentru sănătatea copilului

Celulele stem - cecul în alb pentru sănătatea copilului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La Spitalul „Buna Vestire” mămicile pot beneficia de recoltarea de celule stem * Sângele prelevat din cordonul ombilical i-ar putea salva în viitor viaţa copilului *

Leucemie acută, leucemie cronică, boala Hodgkin, tumori cerebrale, cancer testicular, distrofii musculare sunt maladii care ne îngrozesc numai cât le auzim numele.

Cancerul nu ţine seama de vârstă. Şi probabil că nimic nu e mai sfâşietor decât să vezi chipul suferind al unui copil bolnav de cancer, aflat sub tratamentul cu citostatice. Ce n-ar face o mămică pentru a-şi şti puiul sănătos şi în siguranţă?

Nu s-a descoperit încă un panaceu al suferinţei, dar, apelând la recoltarea de celule stem, mamele îi pot asigura copilului viaţa.

Procedură simplă

Potrivit specialiştilor, celula stem este o poliţă de asigurare, un cec în alb pentru viitorul fericit al bebeluşului, deoarece aceste celule au capacitatea de a regenera organele bolnave. Ele sunt folosite la vindecarea celor mai grave boli de care ar putea suferi copilul: leucemie, cancer, boli de ficat sau rinichi.

Mai multe detalii despre recoltarea celulelor stem am obţinut de la  dr. Liliana Docan, directorul medical al Spitalului „Buna Vestire”. Trebuie să vă spunem că primul beneficiar al acestei manevre efectuate de dna doctor merge deja pe doi anişori. De la începutul acestui an, dr. Docan a prelevat celule stem de la aproape 20 de mămici. Prelevarea se face la cererea mamelor.

„Pentru recoltarea de celule stem, femeia trebuie să nască fie pe cale naturală fie prin cezariană. Celulele se recoltează prin puncţia cordonului ombilical, care rămâne ataşat de placentă, în interiorul uterului femeii, încă 20-40 de minute de minute după naştere”.

„Sângele se recoltează cu un kit special, într-o pungă specială care vine de la firma care se ocupă de prelucrarea şi stocarea acestor celule. Manevra este simplă, pe femeie nu o doare nimic. Sângele se marchează, se păstrează la frigider în condiţii speciale, până vine curierul firmei care ia pachetul întreg, care îl duce la banca de celule stem”, ne-a declarat dr. Docan.

Recoltarea este gratuită: „Procedura se poate face la orice oră din zi şi din noapte, şi nu costă nimic. E o investiţie pentru viitorul copilului. Se discută despre folosirea celulelor stem în diabetul zaharat şi sunt dovezi că pot fi folosite în distrofii musculare, cancere, maladii de tot felul”, ne-a declarat medicul.

În opinia specialistului, sunt destul de multe femei care solicită această procedură, dar nu atât de multe câte ar trebui să fie. De vindecarea cu celulele stem beneficiază în primul rând bebeluşul. Fratele sau sora pot fi compatibili doar în proporţie de 25 la sută din cazuri.

Cât costă?

Pentru prelevarea de celule stem este necesar ca încă din perioada gravidităţii mamele să încheie un contract cu o firmă de profil. Preţurile nu sunt foarte mari în comparaţie cu beneficiile.

De exemplu, pentru serviciile oferite de Cord Blood Center - prima companie autorizată în Romania să ofere servicii de “family banking” de sânge placentar plătiţi numai după pregătirea transplantului şi verificarea lui. Potrivit datelor de pe site-ul acestei firme, tariful de bază (în care este inclusă prelevarea de sânge placentar, transportul, prelucrarea şi examinarea lui) este de 3 270 de lei.

Dacă sângele placentar este infectat sau dacă transplantul pregătit din acesta nu este utilizabil pentru transplantare, serviciile sunt oferite gratuit. În cazul în care sângele este în regulă, în afara de tarifului de bază, veţi plăti o taxă anuală pentru depozitare de 107,1 lei.

Ce rol au celulele stem?

Transplantul de celule stem  hematoformatoare are ca scop înlocuirea  celulelor bolnave cu celule sănătoase. Deoarece, din punct de vedere statistic, aproximativ 70 la sută dintre pacienţii care aveau urgentă nevoie de un transplant nu găseau în timp util un donator compatibil, s-a găsit o alternativă: sângele placentar recoltat la naştere este o sursă valoroasă de celule stem.

Lista bolilor rămâne deschisă

Specialiştii susţin că potenţialul acestor celule stem este foarte mare. Lista bolilor pentru care celulele stem sunt o şansă de vindecare, rămâne deschisă, în viitor urmând să se adauge alte afecţiuni.

De exemplu, vă putem spune că se află în studiu clinic anumite forme de tumori maligne, alte boli metabolice cu transmitere ereditară şi boli care afectează sistemul nervos central.

Citit 1244 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.