Viaţa de pensionar/ Povara supravieţuirii cu 400 de lei pe lună

Viaţa de pensionar/ Povara supravieţuirii cu 400 de lei pe lună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vârstnicii care au ajuns ieri în Piaţa Centrală au fost surprinşi de gestul frumos şi rar al unor copii de la două centre de plasament ale Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Galaţi, care le-au oferit flori şi felicitări. I-am întrebat pe câţiva dintre cei sărbătoriţi ieri „cum se mai trăieşte ca pensionar în aceste vremuri?” Unii au refuzat răspunsul, alţii n-au vrut să-şi dea numele, unii însă nu s-au sfiit...
"Cum să fie? Mulţumitor! Nu fac parte dintre cei care să se plângă. Am lucrat în Telecomunicaţii şi după 37 de ani de muncă am o pensie peste medie. Este şi soţul pensionar şi acest fapt ne permite să trăim decent”, ne-a spus Mirela David, în vârstă de 70 de ani din Galaţi.

650 de lei, cu 34 de ani vechime

„Am un venit lunar de 650 de lei, pensie pe care am obţinut-o după 34 de ani de muncă, în sistemul bugetar. În 2004, când s-au făcut nu ştiu ce recalculări mi-au mai luat 50 de lei, din nu ştiu ce erori. Este sub limita umanului să poţi să chiverniseşti câţiva bănuţi, să te tratezi, că la bătrâneţe te ajung toate durerile şi să ţii pasul şi cu scumpirile la servicii şi alimente, pe care nu le mai opreşte nimeni”, ne-a spus Maria Negru, în vârstă de 72 de ani din Galaţi.
„Este umilitor să trăieşti dintr-o pensie de 400 de lei, la vremurile noastre. Am lucrat într-un spital 17 ani şi tot acolo mi-am pus sănătatea în pericol, iar acum nu mai reuşesc să fac faţă reţetelor medicale, tratamentelor. Ce să mai spun de o alimentaţie corespunzătoare?”, ne-a spus doamna Sofia, în vârstă de 62 de ani.

Citit 1711 ori Ultima modificare Marți, 01 Octombrie 2013 15:36

6 comentarii

 • postat de Incoruptibilul
  Luni, 09 Decembrie 2013 18:09
  5.13.205.***
  Pana in 90 pensia minima pe care o aloca statul era egala cu salariul avut.Deci una peste alta,aveai salar de 2200 lei in ultimii 5 ani asta-ti era pensia.Si daca analizam ca nu se gaseau multe din delicatetele de azi si copii nu faceau mofturi ca acum,ajungea chiar bine ca mai puneai si la CEC un pol de parale.Dar de,ne-am emancipat,si rezultatul se vede ca UE aproba preturi mari nu salarii,ca ramane fara prosti care sa le munceasca.Se tot dau anunturi sa fim atenti la plecare afara la munca,ca sant criminali,profitori. Daca va doare asa tare de popor creati voi locuri de munca cum v-ati laudat;1 mil.la prima strigare,vom reduce,vom avea grija,vom da, CE?.In afara de inchiderea locurilor de munca,introducerea de noi taxe ce ati facut?.Ministrul muncii radea ca ultimul analfabet cand spui un banc prost,dar esti seful.La secunda doi cand intram la guvernare vom face si vom drege,vom crea si vom mari,CE? Radea de guvernul Boc.Mai taticu incalea aia au riscat cu reformele lor actul de guvernare.Voi ce faceti?A-ti avut(70%)la alegeri,nu v-ar tine pamantul mult la suprafata.A-ti distrus tara.
  0
  0
  Raportează
 • postat de inghetatu
  Joi, 03 Octombrie 2013 09:26
  151.65.52.***
  criogenia salveaza romania ! hai sa ne-ntalnim cu totii in mileniul 3
  0
  1
  Raportează
 • postat de galatean
  Joi, 03 Octombrie 2013 08:13
  78.96.254.***
  Ce nu anticipeaza si nu stiu multi, MAI ALES TINERII:in viitorul apropiat ca sa fii pensionar, va fi un lux.Muncind la negru, fara carte de munca,sau acceptand salariu minim pe economie pe cartea de munca, iar restul de salariu sa ti-l dea patronul in mana, asta inseamna sinucidere la varsta pensionarii.Dar sa muncesti peste 40 de ani, vechime inscrisa in cartea de munca, si sa-ti calculeze o pensie de 500 de lei, chiar ca este bataie de joc.O fi logic ca pensia sa fie calculata in functie de contributie la fondul de pensii, dar moral, material, la batranete, societatea isi bate joc de oameni.Daca luam in calcul ca multi oameni dupa 40 de ani de munca sunt trecuti de 60 de ani, majoritatea sunt bolnavi, basca unii nici nu mai apuca sa vada decizia de pensie ca mor.Si atunci intrebi:cat de crecta este societatea cu oamenii?Cat de crestineste este?
  0
  0
  Raportează
 • postat de Luck
  Miercuri, 02 Octombrie 2013 14:27
  95.254.197.***
  E dureros ...dar contributia asa a fost !!! dupa contributie , asa pensie !!!!! Nu aveam salarii in dolari, si nici la nivelul
  altor tari ...!!!!Asa ca.........si tatal meu , primeste dupa 40 de ani de munca........1000 lei !!in afara dupa 40 de ani de munca (depinde ce ai lucrat), primesti 1000, dar si mai mult de euro !!! cine a lucrat mai putin, depinde de contributia
  varsata asa are pensia !!!!!! Asa ca................bine ca aveti si acesti bani, noi tinerii nu mai vedem pensia...............nici atit !!!!
  2
  5
  Raportează
 • postat de Ochii din umbra
  Miercuri, 02 Octombrie 2013 11:41
  89.136.185.***
  In durand se vor deschide inca doua mega-super-hipermarketuri.As fi curios,daca ar face cineva o statistica in ziua deschiderii magazinelor,care este media de varsta a celor care se calca in piciore sa intre printre primii,si care este media veniturilor lunare!
  1
  9
  Raportează
 • postat de eu
  Miercuri, 02 Octombrie 2013 10:58
  92.86.41.***
  nu mai plangeti de mila ca ati muncit 34 ani si aveti pensie mica ca banii vostri sunt la TORTIONARII din MILITIE, ARMATA, SECURITATE ce a muncit un capitan de la ARMATA sa merite o pensie de 34milioane cand la revolutie ARMATA a tras in oameni ZIARISTILOR ASTA DE CE NU SPUNETI?
  1
  10
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.