Grădina Publică devine din ce în ce mai privată/ Gălăţenii îşi vor parcul înapoi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Grădina Publică devine din ce în ce mai privată/ Gălăţenii îşi vor parcul înapoi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 Abia reintrată în circuitul spaţiilor de relaxare şi plimbare, şi-aşa puţine, din Galaţi, Grădina Publică tinde să devină mai degrabă spaţiu privat * Nu ar fi o noutate dacă avem în vedere că, pe Faleza Inferioară, pistele de role şi biciclete au fost, vara asta, presărate cu tot felul de chioşcuri şi comercianţi, Parcul Eminescu este dominat de un fost sexyclub dezvoltat pe un fost WC public, iar parcul din Ţiglina I a fost, până de curând, sufocat de chioşcuri şi buticuri


Bun venit în noua Grădină Publică... atâta câtă mai e publică! Iată, în colţul drept de la intrarea din Domnească, o construcţie futuristă, ca să nu-i spunem o improvizaţie arhitectonică, s-a extins de pe un fost WC public şi a cucerit metru cu metru până când a devenit local, şi-a făcut şi o terasă, acaparând o halcă de parc. La un metru distanţă, un ţarc ascunde pubela de gunoi a cârciumii.

În partea opusă, acolo unde gardul se termină brusc, chiar în vecinătatea spaţiului de fitness rămas neterminat, este o parcare proaspăt asfaltată. Primăria susţine că parcarea cu pricina nu a făcut parte din proiectul european de modernizare a parcului.

În colţul stâng al Grădinii Publice, tot pe Domnească, o altă afacere a acaparat terenul parcului. Un fast-food a anexat tot mai mult teren şi s-a extins devenind rotiserie, la care şi-a adăugat şi o terasă, lângă care patronul a tuflit, rustic, pe spaţiul verde, o căruţă stilizată. Şi dacă tot Grădina are gardul proaspăt reabilitat, rotiseria a contribuit la imaginea finală, „flancându-l” cu navete de bere stivuite unele peste altele. Oribil şi neglijent! La fel de neglijent ca şi construcţia în care se află mai multe reţele ale Distrigaz, plantată pe spaţiul verde, cu gardul vechi şi îndoit.

Loc de joacă privat

Cea mai nouă investiţie privată din Grădina Publică este un loc de joacă privat, cu taxă. Noile echipamente: trambulină elastică pentru sărituri, mai multe maşinuţe, un soi de trenuleţ electric, un bazin gonflabil pe care copiii se pot plimba cu tot felul de ambarcaţiuni şi alte instalaţii de distracţie, plus o tonetă cu sucuri, dulciuri şi băuturi calde, totul decorat cu câteva ghivece de flori au fost instalate chiar pe fostul loc de joacă dinspre căminele studenţeşti. Gardul învechit şi demodat, care delimitează locul de joacă de restul parcului, spaţiul verde bătătorit şi neamenajat, băncile ostenite de vreme contrastează violent cu imaginea generală a Grădinii Publice.

Potrivit Primăriei, suprafaţa de 969 de metri pătraţi, ocupată de fostul loc de joacă nu a fost prinsă în proiectul de modernizare a parcului. Paradoxal, nu-i aşa? Purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, spune că municipalitatea a oferit licenţă pentru a opera locul de joacă, cu doi lei pe metru pătrat pe zi, firmei SC Comavis SRL, chiar înainte de deschiderea Grădinii Publice. Contractul este pe o lună, cu posibilitate de prelungire, până când Primăria va hotărî ce face cu locul de joacă lăsat de izbelişte.

Jumi-juma, pe cinci ani

La comisiile Consiliului Local a ajuns, spre analiză, un proiect de hotărâre care prevede asocierea dintre Primărie şi SC Comavis, în vederea modernizării şi reabilitării locului de joacă. Concret, Primăria e gata să pună la dispoziţia firmei, pentru cinci ani, terenul în suprafaţă de 969 metri pătraţi din incinta Grădinii Publice, proprietatea publică a municipiului Galaţi, iar Comavis va veni cu un aport investiţional de minim 126.000 lei. Locul de joacă va deveni, conform planului de afaceri prezentat de firma administrată de Victor şi Marian Boghean, civilizat şi atractiv pentru copii şi părinţi, fiind reabilitate spaţiului verde, aleea ce traversează locul de joacă şi schimbat mobilierului urban (băncile şi coşurile de gunoi). O zonă a locului de joacă va fi publică, iar cealaltă cu taxă. Zona cu intrare liberă va fi dotată cu groapă de nisip, căsuţe pentru copii, tobogane, leagăne, balansoare, iar partea privată va cuprinde: circuit de Go-Karting, caruselul copiilor, trenuleţ electric, machete oscilante, trambulină elastică, tobogan gonflabil şi piscină cu bile. Rămâne de văzut ce vor decide aleşii cu privire la planul de afaceri propus de investitor şi, în ritmul acesta, cât din Grădina Publică va mai rămâne… public!

Citit 6416 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2013 09:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.