Investiţie de peste cinci milioane de euro: Galaţiul va avea un elicopter SMURD

Investiţie de peste cinci milioane de euro: Galaţiul va avea un elicopter SMURD
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aparatul va putea acţiona în timp foarte scurt acolo unde în prezent intervenţia echipajelor medicale este uneori imposibilă


Ministerul Sănătăţii va finaliza, până la sfârşitul lui 2013, proiectul de achiziţie a unui elicopter SMURD pentru judeţul Galaţi. "Intenţia de a dota Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Galaţi cu un elicopter este una mai veche însă acum a devenit o certitudine. Am avut o discuţie cu secretarul de stat Raed Arafat, în care acesta m-a asigurat că vom avea un astfel de aparat de la începutul anului viitor", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, doctorul Aurel Nechita.

Intervenţii mult mai rapide

Vestea aducerii la Galaţi a unui elicopter pentru urgenţele medicale este salutată şi de către medicul şef al SMURD Galaţi, doctorul Angel Trifan. "Am avut cazuri în nordul judeţului unde accesul a fost deosebit de dificil. Îmi aduc aminte de o situaţie în care nu am putut intra cu maşinile SMURD, fiind nevoiţi să mergem o porţiune cu trenul pentru a acorda primul ajutor victimei unui accident feroviar. După ce elicopterul va fi disponibil, timpul de reacţie va fi mult mai rapid, ceea ce înseamnă automat mai multe vieţi salvate. De asemenea, se va crea şi o linie de gardă în plus, pentru a putea fi asigurat personalul medical necesar", a explicat dr. Angel Trifan.

Unde va ateriza

În prezent, pacienţii aflaţi în stare critică sunt transportaţi la Bucureşti cu elicoptere venite din Iaşi sau din Capitală. Aparatele de zbor trebuie să aterizeze pe stadion sau pe alte spaţii aflate, de regulă, în afara oraşului. "Acest aspect va fi rezolvat de la începutul anului viitor, deoarece autorităţile vor amenaja un eliport (spaţiu de aterizare sau decolare de dimensiuni reduse, construit special pentru elicoptere - n.r.) chiar în apropierea Spitalului Clinic de Urgenţă "Sf. Andrei". Există un teren, chiar în apropierea Serviciului de Medicină Legală, pe care poate fi amplasat un astfel de spaţiu", a adăugat doctorul Nechita.

Dacă proiectul eliportului din curtea Spitalului Judeţean nu se va concretiza, sau dacă nu va fi gata la timp, rămâne variata eliportului care trebuie construit tot până la sfârşitul anului, din fonduri europene, în incinta Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi. "Eliportul de la Poliţia de frontieră va fi semnalizat corespunzător şi pe timp de noapte, astfel încât elicopterul va putea interveni la orice oră din zi sau din noapte", a mai spus şeful SMURD Galaţi.

Cât costă un asemenea aparat de zbor

Concomitent cu Galaţiul, şi Sălajul va primi un astfel de aparat. Cele două judeţe vor intra astfel în rândul celor opt centre SMURD din ţară dotate cu elicopter pentru intervenţii medicale, alături de Bucureşti, Timişoara, Craiova, Târgu Mureş, Iaşi şi Constanţa. Produs în Franţa, la Marsilia, aparatul de zbor care va fi adus la Galaţi costă în jur de 5,5 milioane de euro. Banii vor fi plătiţi de către Ministerul Sănătăţii, urmând ca eliportul să fie construit, cel mai probabil, de Consiliul Judeţului Galaţi.

Citit 2603 ori Ultima modificare Luni, 21 Octombrie 2013 19:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.