Sanitas nu renunţă la protest/ Personalul medical din spitale se pregăteşte de grevă generală

Sanitas nu renunţă la protest/ Personalul medical din spitale se pregăteşte de grevă generală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Conducerea Sanitas spune că aşteaptă măsuri concrete privind viitorul statut al spitalelor şi salarizarea personalului sanitar


După greva japoneză organizată în cursul săptămânii trecute în spitale de către Sindicatul Sanitas, Ministerul Sănătăţii (MS) a organizat în cursul zilei de 21 octombrie a.c. o întâlnire între reprezentanţii sindicatului şi oficiali. La doar o zi de la întâlnire, pe site-ul MS a apărut un comunicat de presă cu propunerile înainte de autorităţi „privind îmbunătăţirea proiectului pilot”. Primul punct, care face referire la statutul spitalelor, spune că destinaţia acestor unităţi sanitare nu va fi schimbată şi că nu se vor înfiinţa sau desfiinţa decât prin HG, prin decizia Guvernului. De asemenea, în Consiliile de Administraţie a spitalelor numărul reprezentanţilor autorităţilor locale va scădea de la trei, la doi. Printre propuneri nu se găseşte însă nimic concret referitor la salarizarea medicilor şi a celorlalte categorii de personal sanitar, fapt ce a stârnit reacţia imediată a conducerii centrale a Sanitas, care a ajuns să ceară chiar demiterea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ce vor sindicaliştii

Deşi mai rezervate, declaraţiile preşedintelui Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, se îndreaptă în aceeaşi direcţie. „Aşteptăm un punct de vedere oficial de la MS şi nu un comunicat de presă. Până atunci, ne menţinem în continuare cererile formulate la începutul protestelor: alocarea a 6 la sută din PIB pentru Sănătate; păstrarea statutului de instituţii publice ale spitalelor şi netransformarea lor în ONG-uri sau SRL-uri, deoarece astfel se încurajează o privatizare mascată a acestor unităţi sanitare; respectarea Legii 284 (care în prezent este blocată de o ordonanţă de urgenţă) care prevede o altă grilă de salarizare faţă de cea bugetară. Veniturile personalului medical ar putea astfel să crească, fără a fi nevoie de înfiinţarea de paturi private în spitalele de stat, altă aberaţie, în opinia noastră”, a declarat Paraschiv Sălăvăstru.

Dacă sindicatele nu vor ajunge la un consens cu MS, pe 2 noiembrie a.c. va avea loc un protest general la Bucureşti, denumit „Marşul tăcerii”. Tot în luna noiembrie, încurajaţi de adeziunea personalului medical din spitale, sindicaliştii spun că sunt hotărâţi să pornească greva generală.

Citit 1481 ori Ultima modificare Marți, 22 Octombrie 2013 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.