CN „Al. Ioan Cuza”: Proiect premiat despre viaţa în spaţiu

CN „Al. Ioan Cuza”: Proiect premiat despre viaţa în spaţiu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Colegiul Naţional „Al. Ioan Cuza” s-a prezentat la atelierul practic organizat de C.N. "Costache Negri" cu şase proiecte. „Casa inteligentă a viitorului” a obţinut locul I la Concursul Internaţional „Stelele Ştiinţei-2013”. Un alt proiect de maximă actualitate este „Viaţa pe ISS” („International Space Station”) - lucrare premiată cu locul II la CISS-2013, asupra căreia ne vom opri şi noi în demersul jurnalistic. ISS se referă la Staţia Spaţială Internaţională care are scopul de a studia efectele gravitaţiei asupra organismului în spaţiul cosmic şi menţinerea vieţii. La acest proiect planetar s-a alăturat şi colectivul CN "Al. I. Cuza", îndrumătorul şi „motorul” activităţilor - ce presupun o abordare interdisciplinară - fiind prof. de fizică Cătălina Stanca. Pentru realizarea proiectului „Viaţa pe ISS” s-a colaborat cu Observatorul Astronomic din SUA, cu ISS, cu alte agenţii. Tema este de mare actualitate, fiindcă previziunile unor futurologi, susţinute de jurnalistul Alexandru Mironov, întăresc ideea că - în condiţiile supraaglomerării spaţiului terestru - am putea, în viitor, să ne mutăm în spaţiul cosmic!  „Ni se cerea să demonstrăm dacă se poate determina masa corpului uman, în condiţii de imponderabilitate, în timpul unui zbor spaţial şi dacă există efectul „green house” (de încălzire globală), în spaţiul limitat al unei nave spaţiale”, ne explică profesoara Cătălina Stanca.
Autorii proiectului "Viaţa pe ISS" sunt elevii Ana Maria Micu, Gabriel Moise şi Simona Stratulat, clasa a XII-a la CN „Al. I. Cuza”. Ce au constatat micii noştri cercetători? „Echipa de lucru a propus să folosim metoda de măsurare a masei corpului pe baza determinării perioadei de oscilaţie a corpului prins între două resorturi. În acest scop, am folosit senzorii de mişcare şi o placă de achiziţii a datelor, instrumente care ne-au arătat că masa unui corp în imponderabilitate poate fi determinată”, a spus prof. Cătălina Stanca.

Citit 2311 ori Ultima modificare Vineri, 15 Noiembrie 2013 17:33

1 comentariu

 • postat de Anonim
  Miercuri, 25 Decembrie 2013 23:19
  89.122.87.***
  Nu sunteti in stare nici sa postati un articol. Doamna profesoara v-a comunicat sa ii trimiteti articolul la corectat inainte de publicare. Dar degeaba.
  Elevii sunt clasa a 10a, nu a 12a..si nu am colaborat cu iss si nici cu observatorul american. Am colaborat cu cei de la ESA (European Space Agency)
  Colectati informatii corecte inainte de a posta!!
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.